گروه اقتصاد: جنگ 12 روزه میان ایران و اسراییل قیمت دلار و طلا را افزایش داد. از روز دوشنبه هفته قبل روند بازار کاهنده شد. دلار از 92 هزار تومان به 88 هزار تومان برگشت. سکه تمام بهار آزادی از 83 میلیون تومان با کاهش حدود ۵ میلیون تومان به 79 میلیون تومان رسید. کامران سلطانیزاده، دبیر کانون صرافان می گوید: «اگر آتش بس دوام داشته باشد و تنش نظامی نشود، روند کاهنده بر نرخ ارز و طلا حاکم خواهد بود.» در ادامه گزیده نظرات وی را می خوانید.
آرامش مرهون آتش بس
بازار پس از جنگ ابتدا نرخها جهش پیدا کرد اما هفته قبل روند فزاینده قیمت ها متوقف شد و روند کاهنده آغاز شد. کاهش قیمت ها مرهون آتش بس و آرامش نسبی حاصل از آن است زیرا دوباره امیدها نسبت به رفع مسالمت آمیز تنشها بالا رفته که اگر چنین شود، طبیعتا جهشهایی که اخیرا تجربه کردیم، در آینده نزدیک، تجربه نخواهد شد.
التهاب بازار
نرخ دلار در جنگ به مراتب از قیمت ۹۱ یا ۹۲ هزار تومان که هفته قبل تجربه کردیم، میتوانست بالا برود. اقدام بانک مرکزی در مورد توقف مبادلات ارزی درست بود. در جنگ ۱۲ روزه بانک مرکزی به بستن پلتفرم های رمز ارزها نیز دست زد که کار درستی بود زیرا در این بخش هم ممکن بود سفته بازان زمینه افزایش قیمت ها را فراهم کنند.
مشابه این اقدامات در بازار طلا هم دنبال شد و موفق بود. باید توجه داشته باشیم که اگر معاملات متوقف نمیشدند، بازار وارد فاز هیجانی میشد که در شرایط جنگی میتوانست بیثباتی و ناآرامی را بیشتر کند. جنگ بحران کوچکی نیست و نباید تصور کنیم جنگی رخ میدهد اما قیمت ارز یا طلا سر جای خود میماند. اقدامات سیاستگذار موثر است، بهویژه در متوقف کردن معاملات طلا و بستن رمز ارزها زیرا معامله گران در وضعیت پر التهابی چون جنگ، با اقدامات هیجانی میتوانستند بازار را به شدت به هم بریزند.
بازار طلا پیرو ارز
روند بازار طلا تا حد زیادی در این دو سه هفته، مشابه روندی بود که بر بازار ارز حاکم شده بود. با آغاز درگیریهای نظامی قیمت طلا هم رو به افزایش گذاشت و پس از برقراری آتش بس روند کاهشی آن آغاز شد. البته به این نکته هم باید توجه داشته باشیم که طلا نه تنها از نرخ ارز بازار تاثیر میگیرد که تحت تاثیر روند نرخ اونس در بازارهای جهانی هم قرار دارد و هر نوسانی در قیمت جهانی این فلز زرد، در بازارهای داخلی نیز خود را نشان میدهد. با این وجود روند حاکم بر بازار جهانی طوری نبود که به نحوی محسوس نرخ طلا را وارد روندی متفاوت از نرخ ارز در بازارهای داخلی بکند.
جلوگیری از تنش
چنانچه آتش بس ادامه داشته باشد و روند تنشزدایی مسالمتآمیز هم شکل بگیرد، میتوانیم امیدوار باشیم که روند کاهنده نرخ ارز و طلا ادامه یابد ولی هر تنشی که به افزایش ناامنی و انتظارات تورمی منجر شود، به سرعت بازیگردانان را به سمت اقدامات احساسی و هیجانی سوق میدهد. پس در صورتی که جنگ دوباره آغاز شود، از آنجایی که یک عده به دنبال خروج سرمایههای خود از کشور خواهند رفت و عدهای هم برای حفظ ارزش پس اندازهایشان، تقاضا برای دلار و طلا هم رشد خواهد کرد. به این ترتیب باید بپذیریم ناآرامی و تنش به طور اجتناب ناپذیر از ارزش پول ملی خواهد کاست.