بهطور کلی در بحرانهایی از قبیل جنگ، در حوزهی شبکههای ارتباطی و اطلاعاتی همواره سیاستهای خاصی اتخاذ میشود. این موضوع امری متداول است؛ چنانکه در جریان جنگ ایران و عراق نیز، زمانی که موشکباران آغاز میشد، ارتباطات بینالمللی در کشور محدود شده و به حالت اپراتوری درمیآمد و از حالت اتوماتیک خارج میشد.
در رابطه با جنگ اخیر، به دلیل بحث جدی از سوءاستفاده اشبکه اینترنت کشور، مسئولان سیاستهایی خاص بر این بستر اعمال کردند؛ که اکنون از آن با تعابیری مانند قطع ارتباط با خارج یا فعال شدن شبکه ملی اطلاعات یاد میشود. قطعاً قطع ارتباطات اینترنتی منجر به ایجاد محدودیتهایی برای مردم میشود و آنها را از بسیاری از مزایا و خدمات قابلدریافت از طریق اینترنت محروم میکند. استفاده از این روش باید محدود باشد و در اولین فرصت ممکن، باید شرایط بازگشت اینترنت به حالت عادی برای مردم فراهم شود. شایسته است در بحرانهایی همچون جنگ، کمتر به چنین روشی متوسل شویم. «ملی شدن اینترنت»، اساساً معنا ندارد. آنچه وجود دارد «شبکه ملی اطلاعات» است که همواره در کشور فعال بوده است. تمام مردم ایران از این شبکه استفاده میکنند. این شبکه، به شبکه جهانی نیز متصل است، اما گاهی در اتصال به آن، سیاستها و محدودیتهای خاصی اعمال میشود.
بنابراین، شبکه ملی اطلاعات همیشه وجود دارد. اگر سوال اینگونه مطرح شود که آیا ممکن است ارتباط با خارج بهکلی قطع شود، باید گفت که این موضوع اساساً ممکن نیست. کشوری که سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار صادرات دارد، دارای میلیونها شهروند خارجنشین است و تولید علمی و صنعتی سطح بالا دارد، نمیتواند ارتباط خود را با خارج از کشور قطع کند.مردم نباید نگران باشند، چرا که ما هیچگاه به نقطهای نخواهیم رسید که ارتباطات کشور با جهان خارج بهطور کامل قطع شود.
اسرائیل در لبه پرتگاه سقوط
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم گفت: وقتی اسراییل ، آمریکا و غرب توانمندیهای نظامی، موشکی، پهپادی و مدیریت میدان توسط جمهوری اسلامی را عمیقا درک کردند و به چشم خود دیدند که جمهوری اسلامی ایران چگونه اسرائیل را تا لبه پرتگاه و سقوط پیش برد.علی احمدی، به تحلیل شرایط منجر به جنگ ۱۲ روزه، آتشبس و رفتار دیپلماتیک ایران پرداخت و گفت: بدون شک اسرائیلیها آغازگر تجاوز و حمله به ایران بودند. نباید فراموش کرد که صهیونیستها و آمریکایی ها و تروئیکای اروپایی در بهمن ۱۴۰۳ در اتاق فکر مشترکی بحثها و هماهنگی های مختلف و چندبارهای درباره مسئله هستهای ایران با یکدیگر داشتند به بیان روشنتر از دید بنده اسرائیل به عنوان عامل تهدید نظامی، کشورهای اروپایی به عنوان عامل تهدید برای فعال کردن مکانیزم ماشه و آمریکا هم به عنوان مسوول مذاکره کار را بین خود تقسیم کردند.وظیفه اولیه این اتاق فکر مشترک بعد از هر دور مذاکره با ایران انجام جمعبندی های جدید بود که در نهایت منجر به تجاوز اسرئیل در تاریخ ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ به خاک جمهوری اسلامی ایران بود که البته باید توسط شورای امنیت سازمان ملل کشور متجاوز به سرعت شناسایی و معرفی می شد و جنگ فورا متوقف می شد که البته این اقدام نه توسط شورای امنیت و نه مجمع عمومی سازمان ملل انجام نشد.عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هفتم گفت: به دنبال این سکوت یا در حقیقت چراغ سبز سازمان ملل و شورای امنیت، حقوق بشر در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه به صورت گسترده توسط اسرائیل ، آمریکا و متحدان غربیش بارها و بارها نقض شد. حمله به تاسیسات هستهای کشورها به ویژه کشورهای عضو ان تی پی ممنوع است و بر خلاف کلیه حقوق بین الملل است، اما این اتفاق به دست آمریکایی ها آن هم در میانه مذاکرات رقم خورد. گروسی و رییس سازمان انرژی اتمی هم به عنوان تامین کننده بهانه حمله به تاسیسات هستهای ایران و مسبب و بانی این حملات کمترین واکنشی نسبت به نقض شدن حقوق یکی از اعضای از خود نشان ندادند.
زمین فروشی برای آزمایش موشک
وزیر پیشین اقتصاد گفت: سرداران شهید حوزه نظامی ما گفتند که ما ناچار شده ایم برای آزمایش موشک های هایپرسونیک، زمین های پادگان های خودمان و پادگانهای مربوط به هوافضا را بفروشیم تا بتوانیم تامین مالی بکنیم و این اتفاق در دولت دوازدهم متاسفانه رخ داده بود.به گزارش خبرآنلاین، سیداحسان خاندوزی در گفت و گویی تلویزیونی بیان کرد: در تمامی زیرساختهای اقتصادی، زیرساختهای حوزه انرژی، زیرساختهای فنی و حتی زیرساختهای نظامی کشور، دیدیم که اگر آسمان چند ساعتی بیدفاع باشد، چه اتفاقی برای کشور خواهد افتاد. بنا به روایت دانشجو، خاندوزی ادامه داد: متأسفانه این یکی از تجاربی بود که سرداران شهید حوزه نظامی ما گفتند که ما ناچار شده ایم برای آزمایش موشک های هایپرسونیک، زمین های پادگان های خودمان و پادگانهای مربوط به هوافضا را بفروشیم تا بتوانیم تامین مالی بکنیم و این اتفاق در دولت دوازدهم متاسفانه رخ داده بود.