آلبرت بغزیان در تشریح نسبت میان اقتصاد و سیاست گفت: اقتصاد سیاسی بحثی است که تصمیمات سیاسی در جهت کسب منافع اقتصادی را توضیح می دهد. نفت در ایران موضوعی مربوط به اقتصاد سیاسی است، یعنی به این دلیل که ما در بازار نفت تاثیر گذار هستیم با رانت نفتی اقتصادمان را مدیریت می کنیم.
وی در این رابطه افزود: اقتصاد اروپا بر پایه سیاست بنا نشده و تصمیمات اقتصادی است که آن ها را در عرصه سیاست برنده می کند، ولی در کشور ما برعکس است. همانطور که دیدیم نرخ دلار تحت تاثیر تنش های سیاسی تا 105 تومان بالا رفت و با شروع مذاکرات درحالیکه هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده 3 کانال پایین آمد!
بغزیان با تاکید بر نقش بانک مرکزی در تعیین نرخ ارز گفت: اگر چه به عنوان یک کارشناس اقتصادی بخش اعظم افت و خیز نرخ ارز را شعبده بانک مرکزی می دانم. بانک مرکزی مدیریت بازار آزاد را در دست دارد و این اختیار را به افرادی در دبی، هرات و سلیمانیه واگذار نکرده است.
این اقتصاددان در این زمینه تصریح کرد: بیشترین اطلاعات در اختیار بانک مرکزی است و بر بازار تاثیر می گذارد. امروز داستان تحلیلگران حکایت فیل مولانا است و هر کسی در تاریکی دستی به سر و گوش فیل می کشد و از آنچه لمس می شود قضاوتی دارد و تحلیلی ارائه می کند. اما این تاریکی برای بانک مرکزی روشن است، می داند چه خبر است و با این رانت اطلاعاتی با بازار بازی می کند.
آلبرت بغزیان با اشاره به روند غیر خطی مذاکرات گفت: مشخص بوده و هست که آمریکا زیاده خواهی هایی دارد و در مذاکره خللی رخ خواهد داد. جریان مذاکرات به طور طبیعی افت و خیز دارد و بر یک روال نیست. بازار به اولین چالش به سرعت واکنش نشان داد.
وی تاکید کرد: دیپلماسی ما در داخل کشور روی اقتصاد اثر می گذارد. سیاست خارجی ما روی سفره مردم اثر می گذارد. از این رو تک تک مسئولان ما، سفارتخانه های ما و هر کسی که در روابط سیاسی نقش و سهمی دارد، درباره زندگی این مردم مسئول است.
این استاد دانشگاه ضمن تایید لزوم مذاکره و اخذ توافق یادآور شد: سیاستمداران با تصمیماتی که می گیرند می توانند منافع اقتصادی را تلف کنند. به طور مثال وقتی می توانستیم سال ها پیش از این با کشوری وارد مذاکره شویم، مشکلاتمان را حل کنیم و به این نتیجه برسیم که از هم چه می خواهیم، ولی این کار را نکردیم و با فرصت سوزی به این مرحله و امروز رسیدیم، در قبال منافع ملی مسئولیت داریم. آلبرت بغزیان در پایان سخنان خود نسبت به نیاز وزارت اقتصاد به سکانداری با تجربه گفت: وزیر اقتصاد در ایران بیش از هر چیزی باید به تجربه و شجاعت مجهز باشد. فقط همینقدر که اقتصاددانی با تجربه باشد کافی نیست، باید شجاعت دفاع از ایده های اقتصادی اش را داشته باشد. رییس جمهور نیز باید حمایت از وزیر اقتصاد را جدی بگیرد.