رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با اشاره به آمار منتشر شده در حوزه روانشناسی گفت: برخلاف بیماریهایی جسمی که اغلب در سنین بالا به وجود میآید، ۶۳ تا ۷۵ درصد بیماریهای روانی تا ۲۵ سالگی رخ میدهد.
علی فتحی آشتیانی روز سهشنبه در آیین بزرگداشت روز روانشناس و مشاور که در سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد گفت: اکنون تنها خدمات روانشناسی سلامت و بالینی، مشمول بیمه هستند و سایر خدمات مشاوره و روانشناسی بیمه ندارند که باید دولت و مسئولان در این حوزه چاره اندیشی کنند. وی با انتقاد از بیتوجهی نسبت به مسائل روانشناختی در نظام سلامت، تاکید کرد: اگر به مسائل روانشناختی رسیدگی نشود، بسیاری از مشکلات در جامعه باقی خواهد ماند و به بیماریهای روانی تبدیل خواهد شد. فتحی آشتیانی خاطر نشان کرد: سهم هزینه برای تربیت پزشک، پرستار و توسعه بیمارستانها در نظام سلامت ۲۵ درصد است و ۷۵ درصد سلامت در حوزههای دیگر است که نسبت به آن بیتوجه هستیم. ۴۵ درصد بار بیماریها در حوزه روانشناختی است درحالی که به این موارد توجه لازم نمیشود.
ضرورت ایجاد روانشناس خانواده
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره تاکید کرد: جامعه در کنار پزشکی خانواده نیازمند روانشناس خانواده است زیرا خانوادهها، از همان ابتدای ازدواج، فرزندآوری و تربیت فرزند مسائلی دارند که نیازمند استفاده از خدمات مشاوره و روانشناس هستند. برآورد ما این است که به ازای هر ۱۰ هزار نفر ۱۰ روانشناس داشته باشیم؛ شرایط در تهران خوب است اما در سیستان و بلوچستان به ازای هر ۲۰ هزار نفر یک روانشناس هم نداریم. وی با انتقاد از کاهش سطح آموزشی رشته روانشناسی و مشاوره، خطاب به دانشگاههای مختلف کشور گفت: سطح آموزش به دلایل مختلف تقلیل پیدا کرده است؛ در آزمون اول نمرات از منهای ۱۵ تا ۹۴ بود و در آزمون دوم از منهای ۱۵ تا ۸۸ بوده است.
پیشگیری
به گفته رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، همه برنامهها در کشور باید پیوست روانشناختی داشته باشد؛ برای مثال اگر قانونی تصویب میشود باید تبعات روانشناختی آن قانون بررسی شود.
فتحی آشتیانی با اشاره به نتایج یک تحقیق در مجله لنست (از معتبرترین و مشهورترین هفتهنامههای پزشکی)، گفت: ۶۳ تا ۷۵ درصد بیماریهای روانی بر خلاف بیماریهای جسمانی تا ۲۵ سالگی رخ میدهد؛ اگر روی پیشگیری مقدماتی و اولیه کار کنیم، مشکلات بیشتر نخواهد داشت.
واپسماندگی ساختاری و اداری
سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در این جلسه گفت: با یک واپسماندگی ساختاری و اداری در حوزه سلامت روانی مواجه هستیم . برای اینکه دگرگونیهای جامعه ما را غافلگیر نکند به خدمات روانشناسی نیاز داریم و امروز بر کسی پوشیده نیست که نظام اجتماعی و تحولات آن به خدمات دانش و تجربی روانشناختی نیازمند است.
حسینی با بیان اینکه دولت چهاردهم راهبرد خود را وفاق ملی درنظر گرفته است، افزود: موضوعات سیاسی نازل ترین سطح وفاق است و وفاق زمانی رخ مینماید که در لایههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی ایجاد شود. فعالیت ۳۸۰ اورژانس اجتماعی کافی نیست. رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به آمار بالای تصادفات جادهای، افزود: سالانه ۶۷ هزار تصادف در جادههای کشور رخ میدهد که به معلولیت ختم میشودو باید به این موضوع توجه کرد و راهکارهای مناسب برای کاهش میزان تصادفات در نظر گرفت. مسأله روانشناختی باید به مسأله اجتماعی تبدیل شود و در این صورت نقش روانشناسان که سفیر سلامت جامعه هستند، توسعه خواهد یافت.