سخنگوی جنبش حماس اعلام کرد که آماده آزادسازی تمام اسرای اسرائیلی در ازای پایان جنگ غزه هستیم.یک مقام ارشد گروه فلسطینی حماس گفت که این جنبش خواهان یک توافق جامع برای پایان جنگ غزه و تبادل تمام اسرای اسرائیلی با زندانیان فلسطینی در اسرائیل است. این اظهارات در رد پیشنهاد آتشبس موقت از سوی اسرائیل مطرح شد. خلیل الحیه، رهبر تیم مذاکرهکننده حماس در غزه، در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که این گروه دیگر به توافقهای موقت رضایت نخواهد داد. این موضعی است که بعید است مورد پذیرش اسرائیل قرار گیرد و ممکن است به تاخیر بیشتر در پایان حملات ویرانگری که در هفتههای اخیر از سر گرفته شده، بینجامد.در عوض، الحیه گفت که حماس آماده است بلافاصله وارد «مذاکرات جامع» شود تا تمام اسرای باقیمانده در اختیار خود را در ازای پایان جنگ غزه، آزادی زندانیان فلسطینی در اسرائیل و بازسازی غزه آزاد کند.الحیه با اشاره به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفت: «نتانیاهو و دولت او از توافقهای جزئی به عنوان پوششی برای برنامه سیاسی خود استفاده میکنند که مبتنی بر ادامه جنگ نابودی و قحطی است، حتی اگر هزینه آن قربانی کردن تمام زندانیان (گروگانهای) خود باشد.»او افزود: «ما بخشی از اجرای این سیاست نخواهیم بود.» میانجیگران مصری در تلاش هستند تا توافق آتشبس ژانویه را که پیش از فروپاشی آن در ماه گذشته، جنگ در غزه را متوقف کرده بود، احیا کنند. اما نشانهای اندک از پیشرفت دیده میشود، چرا که هر دو طرف اسرائیل و حماس یکدیگر را مقصر میدانند.جیمز هیوئیت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، مدعی شد: «اظهارات حماس نشان میدهد که آنها به صلح علاقهای ندارند، بلکه به خشونت دائمی تمایل دارند. شرایط تعیینشده توسط دولت ترامپ تغییر نکرده است: گروگانها را آزاد کنید یا با عذاب روبهرو شوید.»
احتمال درگیری ارمنستان و آذربایجان
وزیر امور خارجه ارمنستان با گفتن اینکه نشانههای مکرر تنش در اظهارات و اقدامات جمهوری آذربایجان وجود دارد، ابراز نگرانی کرد که باکو از ادامه دادن روند صلح و نهایی کردن توافقی در این زمینه بپرهیزد.به گزارش خبرآنلاین، «آرارات میرزویان» وزیر امور خارجه ارمنستان، در گفتوگویی با چند رسانه ترکیهای ابراز نگرانی کرد که آذربایجان ممکن است عمدا از برقراری صلح با ارمنستان بپرهیزد. به گزارش ایسنا، او گفت: گاهی به نظر میرسد که آذربایجان واقعا نمیخواهد با ارمنستان صلح کند. چرا؟ نمیتوانم با اطمینان بگویم، اما ما واقعا نگرانیم که آنها نمیخواهند روند حلوفصل مسائل را به پایان برسانند، مذاکرات را نهایی یا پیمان صلحی امضا کنند.وزیر امور خارجه ارمنستان همچنین به نشانههای مکرر تنش هم در اظهارات مقامهای آذربایجانی و هم در تحولات میدانی اشاره کرد. میرزویان هشدار داد: متاسفانه، این ممکن است به تشدید بیشتر تنشها منجر شود. برای مثال، بخش قابلتوجهی از شهروندان ارمنستان باور دارند که آذربایجان قصد دارد بار دیگر حمله کند و کنترل بخشهایی از قلمرو حاکمیتی ما را به دست بگیرد. زمانی که بتوانیم نیات واقعی آذربایجان را درک کنیم، احتمالا پاسخ بسیاری از پرسشهای باقیمانده را مییابیم.او ادامه داد: به نظر من، این مسئله اصلی است نه قانون اساسی، نه گروه مینسک، و نه هیچ جزئیات خاص دیگری. ما چندین ابتکار دیگر در زمینه اتصال منطقهای، تایید متقابل و کنترل تسلیحات پیشنهاد دادهایم که پیشنهادهای ملموس و مستدلی بودند. اما هیچ پاسخ مثبتی دریافت نکردهایم.
امضا تفاهمنامه در زمینه منابع معدنی اوکراین
یک مقام ارشد اوکراینی اعلام کرد که کییف و واشنگتن یک یادداشت تفاهم را به عنوان گام اولیه برای دستیابی به یک توافق در زمینه توسعه منابع معدنی امضا کردهاند.به گزارش خبرآنلاین، یولیا سویردنکو، معاون اول نخستوزیر و وزیر اقتصاد اوکراین در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که این تفاهمنامه به امضا رسیده است.به گزارش ایرنا به نقل از رویترز، او افزود: خوشحالیم که از امضای یادداشت تفاهم با شرکای آمریکایی خود خبر میدهیم که راه را برای توافقنامه مشارکت اقتصادی و ایجاد «صندوق سرمایهگذاری برای بازسازی اوکراین» هموار میکند.ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین نیز پیشتر گفته بود که دو کشور ممکن است یادداشت تفاهم را بهصورت آنلاین امضا کنند.وی با بیان اینکه «ما مقاصد مثبت و سازندهای داریم»، ادامه داد که پیشنهاد امضای یادداشت تفاهم پیش از توافق جامع که نیاز به تصویب در پارلمان اوکراین دارد، توسط طرف آمریکایی مطرح شده است.بر اساس این گزارش، پس از آنکه دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا پیشنهاد توافقی جدید و گستردهتر را ارائه کرد، یک هیات اوکراینی هفته گذشته برای انجام مذاکرات به واشنگتن سفر کرد؛ اما چارچوب اولیه قرارداد که بر سر آن توافق شده بود، هرگز امضا نشد.ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران در کاخ سفید گفت: ما توافقی در زمینه مواد معدنی داریم که گمان میکنم قرار است پنجشنبه آینده امضا شود. طبق این گزارش، ترامپ به دنبال توافقی است که به ایالات متحده امکان دسترسی ویژه به منابع طبیعی و مواد معدنی حیاتی اوکراین را بدهد؛ اقدامی که او آن را نوعی بازپرداخت برای کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین در دوره ریاستجمهوری جو بایدن میداند.