رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: بیش از ۹۰ درصد سقطهای عمدی در چارچوب خانواده صورت میگیرد، یعنی پدر و مادر تصمیم گرفتهاند و این باعث میشود که این نوع سقطها بیشتر شود.
صابر جباری درباره کشته شدن جوانان در تصادفات جادهای به دلیل خودروهای بیکیفیت که منجر به کاهش جوانی جمعیت میشود به ایلنا گفت: چندین عامل در این زمینه نقش دارد؛ یک بخش مربوط به استانداردسازی جادههاست که این مسئله در اختیار وزارت بهداشت نیست و وزارت راه و شهرسازی باید به این حوزه ورود کند و نقاط حادثهخیز جادهها را کاهش دهد. بخش دیگر در حوزه پلیس راهنمایی رانندگی است که با اقدامات خود میتواند در راستای کاهش مرگومیر جادهای گام بردارد. موضوع دیگر آموزش نوجوانان و جوانان است که بهعنوان یک عامل انسانی نقش مهمی در کاهش تصادفات جادهای میتواند ایفا کند. خودروسازها با تولید خودروی ایمن، سهم بسزایی در کاهش آمار مرگومیر تصادفات جادهای دارند. نقش سواد و آموزش رانندگان بهویژه در حوزه جوانان میتواند تأثیرگذار باشد. باید با همکاری وزارت بهداشت با آموزشوپرورش در سنین مدرسه و نوجوانی آموزشها را به دانش آموزان منتقل میکنیم تا بعدها این آموزشها در دوران جوانانی بتواند حجم تصادفات جادهای و میزان مرگومیر ناشی از آن را کاهش دهد. باید یک برنامه ملی در دولت تصویب شود تا به سمت کاهش حوادث پیش برویم. حوادث میتواند منجر به افزایش مرگومیر یا ناتوانی افراد شود که یک خسران بزرگ است.
سقط جنین
جباری با اشاره به آمار بالای سقط جنین در کشور بهعنوان عامل مهم در کاهش جوانی جمعیت این معضل را به دلیل سیاست فرهنگسازی نادرست درگذشته دانست، گفت: نگاه عمومی جامعه این است که سقط جنین زیر چهار ماه اشکالی ندارد درحالیکه سقط در هرزمانی که جنین تشکیل میشود و در رحم مادر لانه گزینی میکند، بیحرمتی است. بخش بزرگی از جامعه این حرمت را قائل نیستند و برخی دیگر تصور میکنند که اگر هم حرام است، سقط زیر چهار ماه اشکال ندارد، که اینطور نیست. بخشی از چالش کاهش جمعیت هم تحت تأثیر فرهنگ عمومی و بخش دیگر سیاستهای تنظیم خانواده و نخواستن فرزند بیشتر است.
علل سقط جنین
پیمایشهای وزارت بهداشت نشان میدهد ۴۱ درصد خانوادهها اعلام کردهاند که به دلیل نخواستن فرزند بیشتر مرتکب سقط جنین شدهاند که تحت تأثیر سیاستهای تنظیم خانواده بوده و حدود ۲۱ درصد به خاطر مشکلات اقتصادی و معیشتی اقدام به سقط کردهاند و ۲۰ درصد هم اعلام کردهاند که بدموقع بودن زمان بارداری علت سقط بوده است . البته در دنیا ۳۳ درصد بارداریها بدون برنامهریزی قبلی اتفاق میافتد. مجموعه این مسائل موجب شده بیش از ۹۰ درصد سقطهای عمدی در چارچوب خانواده صورت گیرد، یعنی پدر و مادر تصمیم گرفتهاند و این باعث میشود که این نوع سقطها بیشتر شود. هنوز مردمباور ندارند سالخوردگی جمعیت تبعات سنگینی به دنبال دارد. دستگاههای فرهنگساز و اجرایی این موضوع را جدی نگرفتهاند و پایکار نجات ایران از سالخوردگی جمعیت نیامدهاند، دستگاهها باید شبهاتی که در ذهن مردم وجود دارد پاسخ دهند. همچنین مشکلات اقتصادی باید تسهیل شود تا نگرانی مردم از آینده فرزندانشان و فرزند آوری کاهش یابد.