فهرست فیلمهای بخش مسابقه چهلوسومین جشنواره فیلم فجر در حالی اعلام رسمی شد که اسامی فیلمها با کمی تغییر تقریبا همانی بود که پیش از این منتشر شده بود.
۱. این نخستین جشنوارهای است که در دولت چهاردهم برگزار میشود و بیشتر فیلمهای حاضر در این دوره، از تیم مدیریت سابق سینما، پروانه ساخت گرفته و جلوی دوربین رفتهاند. نقش و سهم سیاستگذار در فیلمهای امسال کمرنگ است و برای قضاوت در مورد عملکرد سازمان سینمایی باید چشم انتظار جشنواره چهلوچهارم باشیم. هرچند در همین شرایط هم میشد تدارک بهتری دید؛ کاری که جواد شمقدری در نخستین جشنوارهای که برگزار کرد انجام داد و با حل مشکل «به رنگ ارغوان» حاتمیکیا، به جشنواره بیستوهشتم هیجان بخشید. با کمی جسارت میشد با همین مصالح موجود، ویترین جشنواره امسال را هم جذابتر چید.
۲. از ۳۳فیلم راهیافته به بخش مسابقه، ۳کارگردان متعلق به سینمای دهه۶۰ هستند؛ نسل اول فیلمسازان پس از انقلاب که امسال نمایندگانش ابراهیم حاتمیکیا، رسول صدرعاملی و ابوالفضل جلیلی هستند. حاتمیکیا پس از ۴سال غیبت با «موسی کلیمالله» به فیلم فجر آمده است. رسول صدرعاملی هم آخرین بار بهعنوان کارگردان با فیلم «سال دوم دانشکده من» در جشنواره سیوهفتم حاضر بود و امسال «زیبا صدایم کن» را در فیلم فجر دارد.
۳. تعدادی از مهمترین فیلمهای جشنواره امسال محصول حوزه هنری، بنیاد فارابی، سیمافیلم، سازمان اوج و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هستند. تقریبا همه نامآشنایان سینمای ایران که در فیلم فجر حاضرند با تهیهکنندهای دولتی به فستیوال میآیند؛ از فیلمهای حاتمیکیا و صدرعاملی تا تولیدات مهم و استراتژیک جنگی چون «اسفند» دانش اقباشاوی و «خدای جنگ» حسین دارابی و «صیاد» جواد افشار.
۴. از کارگردانهایی که در دهه۷۰ وارد فعالیت حرفهای شدند تنها علی غفاری در فیلم فجر حاضر است. او امسال با «پیشمرگ» به جشنواره میآید. مهمترین خاطره فیلم فجر با علی غفاری در جشنواره سیام رقم خورده است؛ سالی که او با فیلم «استرداد» بهعنوان یکی از پروژههای فاخر فارابی در جشنواره حضور داشت.
۵. با نمایش ۴فیلم انیمیشن، برای نخستینبار شاهد بخش مستقلی برای سینمای انیمیشن خواهیم بود. فیلمهای انیمیشن در سالهای اخیر رشد کمی و کیفی قابل توجهی داشته و در اکران عمومی هم اتفاقهای خوبی برای انیمیشنهای بلند سینمایی رخ داده است. کنار فیلمهایی چون «بچه زرنگ۲» که انتظار حضورش در جشنواره میرفت با مشاهده نام محمدعلی سجادی از کارگردانهای شاخص دهه۶۰ با فیلم «زال و رودابه» یکی از غافلگیریهای فهرست فیلمهای جشنواره امسال رقم خورده است.
۶. تعدادی از فیلمهای پذیرفتهشده محصول شهرستان هستند و گویا برخیشان با پروانه ویدئویی ساخته شدهاند؛ اتفاقی که واکنشهایی هم از سوی برخی تهیهکنندگان در پی داشته است. نکته جالب اینکه یکی دو فیلم جشنواره با زبان محلی تولید شدهاند. یکی از شعارهای رئیس سابق سازمان سینمایی، گسترش فیلمسازی در شهرستانها و بهادادن به استعدادهای خارج از پایتخت بود.
۷. در مورد حضور نمایندگان بخش خصوصی، باید با کمی تامل صحبت کرد. تجربه این سالها نشان داده برخی از فیلمهایی که بهعنوان تولید بخش خصوصی به فجر میآیند، بهصورت غیرمستقیم از سوی برخی سازمانها مورد حمایت مالی قرار داشتهاند. از فیلمهای بخش خصوصی امسال به نامهای آشنایی چون نیکی کریمی در مقام تهیهکننده برمیخوریم و یک مورد جنجالی هم پذیرفتهشدن کمدی «آنتیک» است که سازندهاش عضو شورای پروانه ساخت است.
منبع: همشهری آنلاین