رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی درباره استجازههای رهبری گفت: اذن رهبری برای پروژههای بخش خصوصی نبود و اذن ایشان فقط در برابر خواستههای دولت بوده که هر بار دولت برای برداشت یا افزایش سهم در منابع نفتی از رهبری اجازه گرفت که این بدهی ٩۶.۵ میلیارد دلاری ایجاد کرده که این هم تا کنون پرداختنشده است.
مهدی غضنفری، رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی در نشست خبری دیروز اظهار داشت: در اساسنامه کلیدواژه ثروت ماندگار آمده است و این ثروت ماندگار مانند بودجه نیست که به صفر برسد و باید هرسال بزرگتر شود. کلیدواژه دیگر سرمایههای زاینده اقتصادی است به این معنا که مشارکت باید زایش و افزایش داشته باشد و صندوق نباید وارد پروژههای زیان ده شود و این اقدام با مأموریت ما در صندوق سازگار نیست.
وی ادامه داد: حفظ سهم نسلهای آینده از دیگر موضوعات مهم در اساسنامه صندوق توسعه ملی است که از منابع نفت و گاز مهمتر بوده است. صندوقهای ثروت دنیا هرسال بزرگتر میشوند و بهطور متوسط ۶ درصد بازدهی سالانه دارند و صندوق توسعه ملی هم باید به همین سمت برود. البته موفقیت چشمگیر در وصول مطالبات صندوق داشتیم.
غضنفری ادامه داد: صندوق در بخش تأمین مالی در حوزه نفت و گاز و هوش مصنوعی و تجدید ناپذیر بهطور مستقیم ورود داشت و اگر سود خوبی داشته باشد در آن پروژهها مشارکت خواهیم داشت. وقتی از مشارکت حرف میزنیم منظور بنگاهداری نیست. نرخ ارز افزایش چشمگیری داشته و مطالبات ارز را با همان روز و با نرخ تسویه میکنیم.
افزایش تولید ٢۵٠ هزار بشکه نفت
وی بابیان اینکه برای نا ترازی برق در پروژههای متعدد حضور داریم، گفت: بر اساس تصمیم شورای اقتصاد برای افزایش تولید ٢۵٠ هزار بشکه نفت ورود کردیم و ٣ میلیارد دلار منابع صندوق درگیر این پروژه شده است. در حال حاضر مانده موجودی صندوق ٢٩ میلیارد دلار است و به دلایل مختلف در طول سه سال گذشته ورودی صندوق صفر بوده است.
ارزبری نیروگاه خورشیدی
وی افزود: سقف اعتباری بانکها برای این پروژهها دو برابر کردیم. صندوق مانع بر سر بخش خصوصی و بانکها برای تأمین مالی نیروگاهها نبوده، یکی از مشکلات این بود که ریال را باید به ارز تبدیل کنیم که بانک مرکزی این موضوع را قبول کرده است.
غضنفری تأکید کرد: از وزارت نیرو میخواهیم عدد واقعی ارزبری نیروگاه خورشیدی را برآورد کند. وقتی بیش از نیاز ارز مطالبه میشود باید توجه داشته باشند که باید آن را به نرخ ارز روز پس بدهند و دریافت ارز مازاد به نفع آن نیست.
میزان سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی
عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی گفت: خط اعتباری ٢ میلیارد دلاری در حوزه آفریقا ایجاد کردیم و همکاری با بانک مرکزی و یک بانک عامل برای این خط اعتباری در حال ایجاد است
عیوضلو، عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی در این نشست خبری با اشاره به سرمایهگذاری خارجی صندوق توسعه ملی گفت: در یک پروژه پتروشیمی در یک کشور هدف، سرمایهگذاری ٩٠ میلیون دلاری داشتیم که سهم شریک خارجی ٣٠ میلیون دلار در این پروژه بوده است. امکان اطلاعرسانی از جزییات این سرمایهگذاری و مشارکت وجود ندارد. همچنین با ساحلعاج سرمایهگذاری ١٠٠ میلیون دلاری در حال انجام است و در ونزوئلا هم یک خط اعتباری برای پروژه نیروگاهی در حال انجام است. برنامه صندوق مشترک روسیه و چین در حال انجام است و هدف از راهاندازی این صندوقها این است که سرمایه خارجی را به داخل کشور بیاوریم.