نصرت الله تاجیک:
نمیتوان پیشبینی کرد سناریوی حاکم چیست یا در آینده سوریه چه گفتمانی غالب میشود
سفیر پیشین ایران در اردن معتقد است که هدف نیروهای خارجی اعم از منطقهای و بین المللی، قطع سرشاخههای قدرت استراتزیک ایران در سوریه و منطقه و در حقیقت کوچک کردن ژئوپلیتیک ایران بوده است.
«نصرت الله تاجیک» دیپلمات بازنشسته و سفیر پیشین ایران به ایرنا گفت: سوریه هنوز نه جدید شده و نه پوست اندازی کرده است. یعنی ما با یک سوریه بسیار لرزان با آیندهای بسیار مبهم روبرو هستیم. میتوان گفت مردم این کشور، آینده نسبتا سختی را در پیش رو دارند. در این پرونده بازیگران داخلی، منطقهای و بینالمللی با اهداف متنوع حضور دارند که منافع، مطامع، اهداف و عملکرد هرکدام، آنها را در مواضع متناقض با زمینه تضاد منافع، قرار خواهد داد. این وضعیت حتی میتواند منجر به سناریوئی شود که در آن بازیگردان واحدی نتواند صحنه آرائی را پیش ببرند؛ بنابراین نمیتوان پیشبینی کرد سناریوی حاکم چیست یا در آینده سوریه چه گفتمانی غالب میشود. سوریه از یک سری کم و کاستیها در زمینه جغرافیا، تاریخ و سیاست رنج میبرد. جامعه سوریه چند تکه شده، این جراحاتی که از ۲۰۱۱ بر روح و روان مردم وارد شد هنوز التیام پیدا نکرده است. یک مساله دیگر بحث آوارگان سوری است که تاثیر زیادی بر خانوادهها در این کشور گذاشته است؛ لذا تنها عامل حکومت نیست که بتواند بازیگر و بازیگردان اصلی باشد ولی میتواند نقش موثر داشته باشد. چگونگی تشکیل حکومت اگر به عهده دولتهای خارجی چه منطقهای و چه بینالمللی باشد، کاری از پیش نخواهد رفت و آن میشود که در لیبی و عراق شد. ما با یک همچین تصویری از سیاست، حکومت و جامعه در سوریه مواجه هستیم. البته نمیتوان این وضعیت را با قبل از جنگ داخلی و ظهور و بروز داعش مقایسه کرد، یعنی بگوییم، چون قبلا شرایط بد بود جنگ داخلی و نیابتی اتفاق افتاد و حالا هم، چون وضعیت بد است بین گروههای داخلی جنگ خواهد شد. شرایط باهم متفاوت است، در آن مقطعی که جنگ شد، بیشتر این نیروهای خارجی بودند که به وقوع جنگ علاقه داشتند.
طالبان بهدنبال بحرانسازی برای آب
۱۱ شهر و روستای پرجمعیت افغانستان در مسیر رودخانه هیرمند حدفاصل سد کمالخان تا مرز ایران زیر طوفان شن دفن شدند و آبی که طی قرنها این منطقه را آباد میکرد، اکنون روانع شورهزاری لمیزرع و بدون جمعیت به نام گودزره میشود.
به گزارش فارس، حالا وزارت آب و انرژی افغانستان خبر داده که قرار است، کانال پایینی سد کمالخان به طول ۳۰ متر تعریض شود تا آب با سرعت بیشتر از مسیر اصلی خود به سمت گود زره منحرف برسد.
یک مقام طالبان در مراسم کلنگزنی پروژه تعریض کانال پایینی سد کمالخان گفته که «این پروژه باید با صداقت و ایمانداری انجام شود».
چندی پیش طالبان تاکید کرده بود که ما به جمهوری اسلامی ایران اطمینان دادیم، حتی یک قطره از آب سد کمالخان به شورهزار گودزره نرود. ایران سال گذشته کمتر از یک سوم حقابه تاریخی خود از هیرمند را دریافت کرد، اما پروژههای آبرسانی بزرگ در استان سیستان و بلوچستان سبب شد تا نقض عهدنامه توسط طالبان مشکلی برای آب شرب مردم ایران ایجاد نکند. افغانستان در حوزه منابع آب راه ترکیه را در پیش گرفته و قصد دارد با مسدود کردن مسیر رودخانهها در بالادست از آب به عنوان ابزار فشار علیه سایر کشورها استفاده کند. کارشناس منابع آب سیدعلی ستاری معتقد است که کشورهایی نظیر ایران و ترکمنستان که از اقدامات غیرقانونی افغانستان متضرر شدهاند باید مسیر تخریب سدها را پیگیری کنند. اما یک کارشناس آب دیگر رضا سوادکوهی دیگر میگوید که ایران ابزارهای متنوعی از جمله صادرات برق و ترانزیت را در اختیار دارد که از طریق آنها میتواند حقابه خود را وصول کند.
رونمایی از ماهواره «پارس ۲» در دهه فجر
رئیس سازمان فضایی ایران اعلام کرد: ماهواره «پارس ۲» با دقت تصویربرداری ۲ متر قرار است در دهه فجر رونمایی شود. وی خاطرنشان کرد: ماهواره «پارس ۲» دقت تصویربرداری ۲ متر دارد و قرار است در دهه فجر رونمایی شود. به گفته رئیس سازمان فضایی، ماهواره «پارس ۳» که در دستور کار پژوهشگاه فضایی است، با دقت ۲متر است.
وی توسعه ماهواره مخابراتی را از دیگر برنامههای این سازمان ذکر کرد و یادآور شد: ماهواره «مهدا» که همچنان از آن ارتباط و سیگنال میگیریم، دارای پلتفرمهای اینترنت اشیاء است. ماهوارههای «ناهید ۱ و ۲» که نمونه پروازی آنها در سال گذشته رونمایی شد، نمونه پروازی آنها به زودی پرتاب شود. این ماهواره دارای پهنای باند Q است.
سالاریه گفت: ماهواره «ناهید ۳» در حال ساخت است و پتانسیل منظومهسازی دارد.
وی افزود: یکی از نقاط کلیدی برای توسعه فضا، ورود بخش بخش خصوصی است و الان متقاضیانی که در هر مناقصه شرکت میکنند، شامل ۲۰ شرکت دانشبنیان سازنده حوزه ماهواره هستند که این نقطه مثبت است.