واتساپ و گوگل پلی رفع فیلتر شد، اما اینهمه ماجرای جلسه روز سهشنبه شورای عالی فضای مجازی نیست. به گفته محمد قمی، عضو حقوقی شورای عالی فضای مجازی، در جلسه اخیر این شورا مصوبهای ۳۲ بندی تصویبشده است و آنطور که اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، گفته است بر اساس این مصوبه برای رفع فیلترینگ ۱۰ سیاست و ۳۰ گام اجرایی در نظر گرفتهشده است و اجرای این سیاستها ۱۴ ماه طول میکشد.
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا، درباره تعدد تشکیل شوراهای عالی گفت: چندی پیش آماری را به من گفتند که بیش از صد شورای عالی در کشور داریم. شورای عالی محیطزیست، کار، فضای مجازی، فرهنگی و... که عموم اینها با حضور رئیسجمهور یا معاون اول تشکیل میشود. واقعیت این است که این شوراها چرا اینقدر زیاد شدهاند؟ یکی از دلایل اینکه کشور اقدام به تشکیل شورا کرده، این است که مسئولان مربوطه از وزیر یا بالاتر یا پایینتر، برای اینکه خودشان از نتایج تصمیمگیریشان رها شوند، کار را به شوراها سپردهاند. شوراهای عالی در کشور آنقدر زیاد شدهاند که مشخص نیست مسئولیت کارهای اساسی در کشور با کیست. از سوی دیگر این شوراها روند کارها را نیز زمانبر میکنند و باعث چالشهای جدیتری در مسیر حل مشکل میشوند. مشخصاً نمونهی شورا عالی فضای مجازی در چند وقت اخیر، چالشهای تصمیمگیری در شوراها را نشان داد.
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا، درباره تعدد تشکیل شوراهای عالی به «انتخاب» گفت: من اصل لزوم شوراها را منکر نمیشوم و در قانون اساسی ما نیز به اهمیت آن اشارهشده و نمونههایی مثل شورای عالی امنیت ملی، ریشهی قانونی دارد؛ اما دیگر شوراها، بیشتر برای به عهده نگرفتن مسئولیت است. به نظر من این شوراها کارها را به تأخیر میاندازند و مفید هم نیستند. »
وی درباره لزوم اصلاح قانونی شوراها و حذف تعدادی از آنها بیان کرد: «در قانون اساسی اول جمهوری اسلامی، تعدادی شورا در نظر گرفتهشده بود؛ مانند شورای عالی قضایی، بنیانگذار این نظام، یعنی امام خمینی، در بازنگری قانون اساسی مطرح کردند که مسئولیت با شورا اداره نمیشود و شورای عالی قضایی موردبازنگری قرار گرفت و یک نفر رئیس قوه قضاییه شد. در صداوسیما نیز چنین مشکلی داشتیم و یک شورا وجود داشت که صداوسیما را اداره میکرد اما بعدازآن یک نفر مسئول صداوسیما شد. مدل شورایی دوباره باید موردبازنگری قرار بگیرد و یک سری از شوراهای اضافی را حذف کنیم. متأسفانه هرچند وقت یکبارهم به تعداد شوراها اضافه میشود. »
ایمانی درباره سوءاستفادههای جناحی و مدیریتی در شوراها گفت: «موضوع شوراها را نباید فقط جناحی نگاه کرد؛ شوراها میتوانند از تمام طریق مورد سوءاستفادهی مدیریتی قرار بگیرند. در این شوراها بحثهای مختلف مطرح است، ممکن است دو مدیر درگیر بده بستانهای مدیریتی شوند. اگرچه برخی اوقات نیز بده بستانهای سیاسی در قالب شوراها انجام میشود. درنهایت مشخص نیست مسئولیت کارها در کشور بر عهدهی کیست. فرد مسئول با شوراها از نتایج کار خود فرار میکند. »