خاطرات هاشمی رفسنجانی
4 دی 1379- مطابق معمول، ساعت هفت و نیم صبح، به سوي دفترم حركتكردیم. در جماران، برف ميباريد. از خيابان شهيد باهنر تا بزرگراه صدر، برف و باران مخلوط و از آنجا تا دفتر، باران نرم بود. پيش از ظهر، مصاحبهاي با سيما دربارة مفهوم جهاد و دفاع در اسلام و ماهيت جنگهاي پيغمبر (ص) و علي (ع) و جنگهاي فلسطين و جنگ تحميلي عراق بر ايران داشتم. گزارش برنامه كنگره آيتالله سیدحسین بروجردي و شيخ محمود شلتوت، مؤسسان دارالتقريب را داد و خواست كه در افتتاح آن در قم شركت كنم. گفتم، ترجيح دارد از علماي قم استفاده كنند. از خطبههاي پريروز جمعهام ستايشكرد.
افطار، كاركنان مركز تحقيقات استراتژيك، با خانوادهها میهمانم بودند. عفت هم آمده بود و از مصاحبهاي كه آقاي علي مطهري، فرزند شهید مطهری در روزنامه كيهان داشته و دروغهايي در مورد خانواده ما گفته است، عصباني بود.۲ تلفني به خانم مطهري اعتراض كرد و جوابي براي آن تهيه شد. شب با دكتر حسن روحاني، دبیر شورای عالی امنیت ملی مذاكره داشتم. از ملاقاتش با رهبري گفت كه مشكلات كشور، بهخصوص فرار سرمايه و مغزها و دوگانگي در مديريت كشور را گفته، ولي نتيجهاي براي راه اصلاح نگرفته بود و از مذاكراتش با آقاي خاتمي، رییسجمهور كه آقاي خاتمي گفته است، با اين همه مشكل، مايل نيست نامزد انتخابات شود، ولي نگران است كه اگر كنار برود، او را مورد تعقيب قرار دهند. دربارة مركز تحقيقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و امور كشور صحبت كرديم. در گزارشها، مسأله خاطرات آیتالله منتظري مهم است؛ ایشان در جواب سئوالي، ضمن قبول نوشتن خاطرات و پخش محدود، بودن آن در اينترنت را منكر شده وگفته که افرادي به صورت قاچاقي بردهاند و نيز خبر درگيريهايي در لار، شهر زادگاه آقای عبدالواحد موسوی لاری، وزيركشور بودكه مردم عليه فرماندار و وزيركشور، تظاهرات كردهاند وگويا دو نفر كشته شدهاند؛ با دخالت نيروي انتظامي.
زادروز رودكي پدر شعر پارسي
بيشتر مورخان و كرونيكلرها در اینکه رودكي پدر شعر پارسي نوين (پارسي معاصر) 25 دسامبر سال 858 ميلادي به دنيا آمده است متفقالقول هستند و برخي هم با محاسبات خود، وقوع آن را در همان روز ولي در سال 860 ميلادي نوشتهاند. سال درگذشت وي 940 ميلادي است كه چند پژوهشگر، درست آن را سال 941 ميلادي میدانند. رودکی شاعر مشترک همه پارسیان جهان و از عوامل وحدت فرهنگی مردمی است که در قطعات منفصله ایرانزمین زندگی میکنند و نیاکان و درنتیجه خصلتها و منش مشترک دارند. ابوعبدالله جعفر ابن محمد (رودکي) در يك روستاي رودك منطقه سغد خراسان (اينک واقع در ناحيه پنجکنت ايالت سغد جمهوري تاجيکستان) به دنيا آمد و در ناحیهای نهچندان دور از زادگاهش مدفون شده است.
خريد دستگاه ضرب سكه براي ايران، از بروكسل
25 دسامبر 1834 دولت وقت ايران يك دستگاه ضرب سكه از اروپا (بروكسل) خريداري كرد تا سکهها داراي شكلي زيباتر و صد درصد يكنواخت باشند تا هنگام دادوستد نياز به توزين آنها نباشد. اين دستگاه كه تصميم به خريد آن در آخرين سال حيات فتحعلي شاه قاجار داده شده بود نخستين ماشين ضرب مسكوك است كه از اروپا براي ايران خريداري شده بود. میدانیم كه ايران از زمان داريوش بزرگ داراي پول ملي (سكه داريك) شده بود و نخستين كشور جهان بود كه نظام پولي داشت. فتحعلي شاه در همان سال در 68 سالگي در اصفهان درگذشت و در قم مدفون شد و بااینکه فرزندان متعدد داشت، به توصيه او نوهاش محمد ميرزا پسر عباس ميرزا را بر جايش نشانيدند. عباس ميرزا كه وليعهد بود قبلاً فوت شده بود.