محمد یاسر طیب نیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: در فولاد مبارکه طی چند سال اخیر در صنعت ۴.۰ اقدامات خوبی شروعشده و به نظر میرسد یکی از راهکارهای بقا و ایجاد مزیت رقابتی برای صنعت فولادی که در کشور ایجادشده و رتبه دهم تولید در دنیا را دارد، همین اصل است. محمد یاسر طیب نیا در آئین افتتاح آزمایشگاه صنعت ۴.۰ دانشگاه صنعتی اصفهان با سرمایهگذاری شرکت فولاد مبارکه که با حضور مهدی جمالی نژاد استاندار اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: از استاندار اصفهان که اهتمام ویژه به فعالیتهای علمی، صنعتی و دانشگاهی دارد، تشکر میکنم، همچنین از عزیزان در دانشگاه صنعتی بهواسطه همکاری خوبی که با فولاد مبارکه بهویژه طی سه سال اخیر داشتهاند، تشکر میکنم.
چطور میتوانیم مسیر پیشرفت اقتصادی
را در کشور با سرعت طی کنیم؟
وی افزود: این روزها یک سال ذهن همه ما و جامعه نخبگی کشور را به خود مشغول کرده است و آن این است که چطور میتوانیم بر مشکلات اقتصادی غلبه کنیم؟ چطور میتوانیم مسیر پیشرفت اقتصادی را در کشور با سرعت طی کنیم؟ و این دغدغه اصلی ما و همه دلسوزان است. قطعاً رسیدن به اهداف اینچنین، نیازمند برنامهریزی بلندمدت است و نگاه عمیق را میطلبد و داشتن استراتژی مدون در این زمینه ضروری است و این روند بهصورت اتفاقی روی نمیدهد و در هیچ کجای دنیا این اتفاق نیفتاده است.
بنگاهها و مراکز علمی دانشگاهی متولی اصلی خلق مسیرهای جدید برای توسعه اقتصادی هستند
وی اضافه کرد: یکی از نظریههایی که مطرح شد و به نظر میآید بیشتر با ساختار کشور ما تطبیق دارد، نظریه همپایی و یا عقبماندگی جبران فاصله است. نظریه منتسب به آقای کنون لیس که در این نظریه مطرح میشود محور رشد اقتصادی یا بیشترین عاملی که در رشد اقتصادی و توسعه و پیشرفت کشور میتواند مؤثر باشد، بحث نوآوری است و بهویژه نوآوری در بنگاههای بزرگ و این مسیری است که در کشورهای جنوب شرقی آسیا تجربهشده و تجربه موفقی هم بوده است. به عبارتی آقای لیس در کتابی که تحت همین عنوان دارد، مطرح میکند که بنگاههای بزرگ و مراکز علمی دانشگاهی متولی اصلی خلق مسیرهای جدید برای توسعه اقتصادی هستند، همچنین لیس در نظریه خود میگوید دو برداشت متفاوت از مفهوم نوآوری وجود دارد، یکی از این برداشتها مسیری است که نوآوری را در توانمندی فناوری صنعت میبیند و دیگری مسیری است که در بخش علم و تحقیقات دانشگاهی، نوآوری را جستجو میکند. بعد نتیجهگیری میکند در کشورهایی که مسیر دوم را صرفاً پیگیری کردند، شاهد جامعه علمی هستیم اما جامعه علمی که بهدوراز واقعیت است. از طرفی نیز بخش صنعتی را شاهدیم که غالباً ضعیف است و قابلیتهایی که باید داشته باشد را ندارد اما در مقابل کشورهایی که مسیر فناورانه صنعتی را اولویت قراردادند و به تعبیری سیاست فناوری را بر سیاست علمی اولویت دادند. اینها کشورهایی هستند که در کنار جذب فناوری خارجی، دست به سرمایهگذاریهای قابلتوجهی در حوزه تحقیق و توسعه میگذارند و تقاضای زیادی از طریق بخش صنعت بهویژه بنگاههای بزرگ به سمت دانشگاهها میرود. چیزی که امروز ما درجایی مانند فولاد مبارکه بهعنوان یک صنعت بزرگ و یا بزرگترین صنعت کشور دنبال میکنیم. اینجاست که نتیجه میگیریم وظیفه دولتها این است که برای نوآوری و فناوریهای جدید ایجاد توانمندی کنند و پیشتاز آن بنگاههای بزرگ هستند و دولت باید مشوق بگذارد.
باید نگاه رو به آینده داشته باشیم
وی اضافه کرد: نکته سوم به خدمت گرفتن نوآوری در این رشد است، آنهم در صنایعی که بیشتر بازده میدهد و نگاه روبهجلو یا بهاصطلاح مهندسی معکوس دارد. ما در دهههای قبل در فولاد مبارکه بحث بومیسازی و مهندسی معکوس را بهخوبی دنبال کردیم، در شهرک علمی تحقیقاتی، خیلی شرکتهایی هستند که با مهندسی معکوس خیلی از کارهایی که وارداتی بود را تا ۹۰ درصد بومیسازی و خودکفایی کردهاند. ما با وابستگی کامل شروع کردیم اما امروز به ۹۰ درصد خودکفایی رسیدهایم.
ایجاد زیستبوم در نوآوری، فناوری و صنعت ۴.۰
وی ادامه داد: رقبای ما با سرعت در حوزه تحقیق و توسعه روبهجلو هستند، شرکتهای فولادی برتر امروز حداقل ۳ الی ۴ درصد درآمدهای خود را صرف تحقیق و توسعه میکنند، ما خیلی با این شرایط فاصلهداریم، هرچند میتوان باجرئت گفت فولاد مبارکه از همه صنایع در این زمینه جلوتر است اما بازهم با شرکتهای برتر فاصله زیادی دارد. مدیرعامل فولاد مبارکه ادامه داد: تلاش ما این است که فولاد مبارکه با همکاری سازنده با همه بازیگران این حوزه زیست بومی را فراهم کند که کمبودهای زنجیره را با کنار خود قرار دادن شرکتهای دانشبنیان برطرف کند تا رشد و بالندگی ایجاد شود. در این زمینه مهمترین حرکتی که فولاد مبارکه انجام داده استفاده از محصولات این شرکتها بوده است، ما ضمن اینکه از شرکتها حمایت میکنیم محصولات آنها را نیز در گروه فولاد مبارکه استفاده میکنیم. با آنها قراردادهای بلندمدت تا ۱۰ سال میبندیم که بتوانند با اطمینان سرمایهگذاری کنند و هدف ما در فولاد این است که زیست بومی را چه در صنعت ۴ و چه در حوزه نوآوری و فناوری پیرامون فولاد مبارکه بهویژه در استان اصفهان فراهم کنیم که بتوانیم در بازه زمانی چندساله اصفهان را به قطب نوآوری و فناوری کشور تبدیل کنیم.