علیرضا مجیدی، کارشناس خاورمیانه
اگر به زمان خودپاسخ مناسب را به دشمن ندهیم، بعداً مجبور به پاسخ با هزینه بیشتر و آورده کمتر پاسخ میدهیم.ایکاش این پاسخ را بعد از شهادت اسماعیل هنیه داده بودیم و این هزینهها را نمیدادیم. پاسخ شامگاه سهشنبه مؤثر بود. بازدارندگی میگوید شما باید محاسبات نظامی دشمن یا افکار عمومی آن را تغییر دهد. در اسراییل ترس و وحشت ایجاد شد قرار نیست ما با پیشبینی پاسخ اسراییل، گامبهگام پاسخها را شدید میکنیم. ما نشان دادیم که در هر مرحله سختتر جواب میدهیم. موشکها بهآسانی به اسراییل رسیدند. پاسخ ایران وابسته به رفتار رقیب دارد. اسراییل جواب میدهد؛ تضاد ایران و اسراییل بهصورت گامبهگام پیش میرود.
موازنه قوا
ماجرا باید به سمت ایجاد موازنهای پیش برود که انرژی دو طرف نابود نشود و بتوانیم زندگی کنیم. در کوتاهمدت نه او میتواند ما را نابود کند و نه ما میتوانیم او را نابود کنیم. در کوتاهمدت باید سطح تنش بین ایران و اسراییل کنترلشده باشد و از آن فراتر نشود وگرنه کل انرژی طرفین از بین میرود.
مهار تنش
باید ببینیم مسئله قابلمهار است یا خیر؛ ازنظر تئوریک باید این مسئله را بررسی کنیم. باید ببینیم اقدام بعدی نسبت به اقدام اول چقدر شدیدتر شده است. وعده صادق ۲ را اگر با وعده صادق ۱ مقایسه کنیم، وعده صادق ۲ شدت و دقت بیشتری داشت.
بالاترین خط قرمز خارجی ماسید حسن نصرالله بود، بعدازآن خط قرمزها در داخل بود، لذا این روند نشان میداد که بعد از سید حسن سراغ داخل میآمدند. عملیات سهشنبهشب باعث شد جلو این روند گرفته شود. البته قطعاً اسراییل داخل ایران را میزند، اما اینکه کجا را میزند را باید ببینیم. زدن سایت هستهای و نیروگاه یک سری ماجرا دارد، کمهزینهترین نقطه برای اسراییل، پایگاه نظامی است.
پایان ماجرا با دیپلماسی
آخر کار وساطتی صورت میگیرد و کار تمام میشود. اسراییل نمیخواهد لبنان را بلندمدت نگه دارد. اسراییل در تاریخ خودش، جز در زمان فشار، برای عبور از بحران به وساطت تن نداده است. اسراییل کشوری است که فشار بینالمللی برایش مهم نیست مگر اینکه با مسائل داخلیاش همراه شود. اسراییل ۷۶ سال است که شکلگرفته و در این سالها بدون فشار، تن به وساطت نداده است. ایران سعی دارد بحرانها را به داخل اسراییل ببرد تا درنهایت مذاکره شود. اگر اسراییل زودتر بنا را بر کاهش تنش بگذارد، خودبهخود مسئله حل میشود.
*برگرفته از انتخاب