سید کمال سیدعلی، معاون ارزی پیشین بانک مرکزی در گفتوگو با ایلنا درباره اثرگذاری جایگاه رییس جمهوری برای تصمیمگیری درباره مسائل سیاستخارجی که اقتصاد ایران به آنها مرتبط است از جمله FATF و تحریمها گفت: کاندیداها درباره پیوستن به fatf به طور واضح نظرات خود را اعلام کنند. کاندیدایی که موافق با پیوستن به fatf است برنامههای خود در این باره را اعلام کند. کاندیداها مواضع خود را درباره سیاست برجام یا سیاست خارجی و منطقهای اعلام کنند. باید توجه داشت که رییس جمهوری باید بتواند سیاستهای کلی را اعلام و اعمال کند و بتواند مسائل اقتصادی کشور را راهبری کند. FATF و تحریمها از مهمترین مباحث اقتصادی هستند که بر روی بازار ارز و درآمدهای ارزی، حجم نقدینگی و جبران ناترازی بودجه و ... اثرگذار است.
به دلیل ناهماهنگی بین تیم اقتصادی دولت بخشهای مختلفی از جمله بورس، نرخ بهره، اخذ مالیات، مقرراتگذاریها و ... آسیب جدی دیدند.
مدیریت یارانه
سیدعلی گفت: یکی از مسائل مهمی که باید مطرح شود، این است که یارانه بالای 120 میلیارد دلار در بخش انرژی چگونه باید مدیریت و بین مردم توزیع شود و چگونه به اهداف دولت که گروههای پایین درآمدی کشور هستند، اصابت داشته باشد و بین آنها تقسیم شود. نه اینکه تنها 10 درصد مردم از منافع یارانه انرژی و سوخت منتفع می شوند و کشور امروز وارد کننده بنزین شدهاست. مردم به ویژه قشر خاکستری از رییس جمهور آینده انتظار تغییر در وضعیت موجود را دارند. حاکمیت دست کاندیداها را در حوزه سیاست خارجی، اقتصاد و... باز بگذارد تا در راستای منافع کلی کشور تصمیماتی در راستای بهبود شرایط بگیرد.
گره گشایی ظریف
سید علی گفت: باید فرد توانمند بر سر کار بیاید. تجربه این را داریم که آقای ظریف در جایگاه وزیر امور توانست با توانایی و مهارتهایی که داشت هم در داخل کشور و هم خارج اقدامات مثبتی انجام دهد و تصمیمات خوبی گرفته شد. ظریف در صدر 10 دیپلمات برتر کشور قرار دارد که میتواند در گرهگشایی مسائل اقتصادی که به مسائل سیاست خارجی مرتبط است، اقدامات خوبی انجام دهد که گفته میشود آقای پزشکیان از حضور آقای ظریف در کابینه دولت خود استقبال کرده است. در دوره پسابرجام در طبقات بانک مرکزی، اتاق بازرگانی و هتلهای کشور اتاق و سالن خالی از حضور هیئتهای اقتصادی خارجی نداشتیم و هیاتهای خارجی مدام در رفت و آمد با کشور بودند. رشد اقتصادی در ان دوران به 12 درصد رسید. اگر امروز هم گشایشهایی در اقتصاد ایجاد شده به دلیل فروش 1.5 میلیون بشکه نفت است حال اگر این میزان به فروش 3 میلیون بشکه برسد، شرایط اقتصادی برای مردم بهتر خواهد شد و قیمت در بازارها متعادل میشود.
افزایش تجارت
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ایران در منطقه استراتژیکی قرار دارد و به دلیل پتانسیل بالایی که در منابع از جمله نفت و گاز، معادن و... دارد از موقعیت منحصر به فردی برخوردار است، اظهار داشت: 5 سال است که بر روی صادرات 45 میلیارد دلار درجا میزنیم در حالی که قیمت ارز 5 برابر شده اما ایران پتانسیل بالایی در این زمینه دارد و دولتی باید بر سر کار بیاید که برنامههای مشخص برای افزایش تجارت کشور داشته باشد. ضرورت دارد دولتی بر سر کار بیاید که از افراد نخبه استفاده کند.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: اگر از نیروهای نخبه استفاده نشود، ظرفیت خوبی که در بخش سرمایه انسانی داریم را از دست میدهیم. البته شرایط سختی بر کشور حاکم شده و اقای پزشکیان هم صادقانه عنوان کرده که بهبود شرایط فعلی زمان بر است اما معتقدم در صورت حضور آقای پزشکیان به شرط تغییر رویکرد سیاستهای خارجی، در یک سال اول دولت پزشکیان فشار بینالمللی در فروش نفت کاهش پیدا میکند با کاهش فشارهای تحریمی آثار آن را در کنترل تورم خواهیم دید.