آناهیتا اقبالی
دانشجوی کارشناسی علوم سیاسی دانشگاه تهران
حوثیها تاریخی طولانی در منطقه دارند که از شیعه زیدی نشأت گرفته است. زیدیها قرنها در مناطق شمالی یمن حکومت میکرده اند؛ اما پس از تأسیس جمهوری یمن در سال ۱۹۶۲، نفوذ آنها کاهش یافت و باعث شد تا در اوایل دهه ۲۰۰۰، حوثیها وارد درگیریهای مسلحانه با دولت یمن شوند که به شش جنگ معروف شد. حوثیها در ابتدا به دنبال احیای سنتهای زیدی و مقابله با نفوذ فرهنگی غرب و سنیهای سلفی بودند اما دولت یمن این درگیری ها را در قالب ایدئولوژیک و سیاسی به تصویر می کشید و مدعی بود که آن ها قصد دارند قدرت را به دست گیرند تا برنامه مذهبی- سیاسی افراطی خود را بر کشور تحمیل کنند. حوثیها ادعا میکنند در دفاع از خود در برابر ستم رژیم میجنگند.
پس از گسترش درگیری ها در نواره غزه و شروع حملات این عضو محور مقاومت در دریای سرخ باعث افزایش تنش در منطقه شده و نگرانی در مورد امنیت کشتیرانی و تجارت بینالمللی دریایی را به وجود آورده که تمام توجه ها را در منطقه به سوی خود جلب میکند.
استمرار حملات حوثی ها مخالفانی داشت، که حاصل آن ائتلافی به رهبری امریکا است. بازیگران سیاسی در یمن به دنبال حفظ و اجرای ایدئولوژی های خود در منطقه اند و با تقویت نیروی نظامی خود بر گسترش درگیری های ضد اسرائیلی امریکایی عمل میکنند. « ائتلاف رفاه برای مقابله با حوثی ها شامل حدود 170 هواپیمای جنگی است، حوثی ها نبرد در زمین آغاز را آغاز کردند و در آب ها گسترش دادند، حوثیها عملیات علیه کشتیهای ائتلاف در دریای سرخ را اجرا میکنند. از تاکتیکهای غیرمعمول مانند قایق پهپادی، موشک کروز، قایق سریع و مین استفاده میکردند .افزایش تنش در منطقه، تحلیل های متفاوت از تاثیر آنها در منطقه دیده میشود تهدیدها و بحرانها نشاندهنده پیچیدگی و حساسیت وضعیت منطقه است. «
برخی صاحب نظران حوثیها را وابسته به ایران میدانند و در معادله رقابت عربستان با جمهوری اسلامی تعریف می شود. برای مثال عادل الجبیر، سفیر سابق عربستان در ایالات در مارس ۲۰۱۵ گفت که دولتش ایران را در حمایت از حوثیها میبیند و برخی از سیاستمداران آمریکایی ادعاهای مشابه دارند.
حوثیها به دلیل محدودیتی که آمریکا و متحدانش ایجاد کردهاند، امکان قابل اجرایی جز استمرار حملات محدود و کمدامنه و امید بستن به تحرکات آزاردهنده نیروهای شیعهمحور از یک طرف و تکاپوهای جهانی از سوی دیگر برای توقف جنگ غزه ندارند. اقدامات حوثی ها در این برهه می تواند بحران خاورمیانه را تشدید کند چه بسا اوضاع منطقه از کنترل خارج شود.