گروه اقتصاد: اساس و پایه رشد و توسعه در کشورها جذب سرمایه خارجی است. برای نمونه چین که روزگاری اقتصادش مشابه ایران بود اکنون هر سال 6 تریلیون دلار دادوستد با همه کشورها دارد. این کشور هم سرمایه خارجی جذب و در کشورهای دیگر سرمایهگذاری میکند. این اتفاق باعث شده تا در طول 4 دهه گذشته رشد اقتصادی چین بین 8 تا 13 درصد در سال باشد. چین به هیچوجه با آمریکا درگیر نشده است. هرچند جذب بیش از 10 میلیارد دلار سرمایه طی دو سال گذشته اقدام مثبتی است اما کافی نیست. گزارش پیش رو به این موضوع میپردازد:
رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران گفت: بدهیهای معوق ما حدود ۳۰۰ میلیون دلار بود که بخش قابلتوجهی از آن از مسیر کشورهای اسلامی مثل عراق و دیگر نهادهای فعال در این حوزه پرداخت شد. حجم بدهی زیاد است اما در حال حاضر بدهیهای معوق بهطور کامل تسویه شده است. علی فکری روز گذشته در یک نشست خبری گفت: طی حدود دو سال دولت سیزدهم ۱۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار سرمایهگذاری از خارج در کشور انجامشده است. به ترتیب روسیه، چین، امارات متحده عربی، ایرانیان مقیم خارج، ترکیه، عراق، هندوستان و عمان بیشترین سرمایهگذاری را انجام دادهاند و روسیه ۲.۷ میلیارد دلار در این مدت در ایران سرمایهگذاری کرده است.
آب، برق و گاز صدرنشین جذب سرمایه
رئیس سازمان سرمایهگذاری با اشاره به آمار سرمایهگذاری خارجی به تفکیک بخش اقتصادی گفت: از ۱۰ میلیارد و ۶۰۸ میلیون دلار سرمایهگذاری خارجی که تاکنون در ایران انجامشده بخشهای «تأمین آب، برق و گاز»، «حملونقل و ارتباطات»، «خدمات»، «ساختمان»، «صنعت»، «کشاورزی»، «معدن»، «نفت و گاز»، «افزایش سرمایه طرحهای موجود» به ترتیب بیشترین سهم را داشتند. تا قبل از دولت سیزدهم ارتباط جمهوری اسلامی با تمام بانکها و نهادهای توسعهای جهان قطعشده بود. علتش آن بود که قبلاً وامهایی را دریافت کرده بودیم و راهکارهایی در پیشگرفته شده بود که مبتنی بر رفع تحریمها بود. در دولت سیزدهم تصمیم گرفتیم که این راهکارها را تغییر دهیم. قدم اول این بود که مطالبات این نهادها ازجمله بدهی به بانک توسعه اسلامی را تسویه کنیم. از این پس با تسویه بدهیها به سمت دریافت تسهیلات جدید میرویم.
ایلام، میزبان بیشترین
سرمایهگذاری خارجی
فکری با اشاره به میزان سرمایهگذاری در ایران گفت: استان ایلام با توجه به سرمایهگذاری روسها در میدانها نفتی این استان، بیشترین سهم سرمایهگذاری را در بین استانهای کشور دارد. مهمترین مشوقی که به سرمایهگذاران داده میشود ارز ترجیحی است. در بانک مرکزی ارز با نرخهای ترجیحی پرداخت میشود که بالاتر از نرخ ارز مبادله است.
سرمایهگذاری چین در ایران ۲ میلیارد دلار
فکری با اشاره به افزایش سرمایهگذاری چین در ایران از حدود ۲۰۰ میلیون دلار سال گذشته به حدود دو میلیارد دلار در سال جاری گفت: با دستور و هدایت معاون رئیسجمهور، تحرک ما در بخش چین افزایش پیدا کرد. میزان سرمایهگذاری چین میتواند بیش از این رقم باشد؛ مشروط به اینکه موانع آن در ایران رفع شود. یکی از موضوعات تغییر مقررات در ایران است که باید تا حد امکان از بین برود. تغییر مکرر مقررات به تعاملات اقتصادی و تجاری آسیب میزند. اتفاقی که در مورد چین افتاد این بود که ما سعی کردیم جلوی این مسائل را بگیریم.
ورود چینیها به حوزه لجستیک، بندری و معدنی
فکری تصریح کرد: چینیها در حوزه لجستیک، بندری، معدنی، انرژیهای تجدید پذیر، احداث پل و سایر بخشها وارد شدند. وزارت راه و شهرسازی در بحث مسکن با کشورهای مختلف ازجمله چین رایزنی میکنند. البته هنوز ثبت سرمایه از مسیر عربستان سعودی انجامنشده است. چند دور مذاکره با این کشور داشتیم که اولین سهامدار بانک توسعه اسلامی است، ولی هنوز این کشور سرمایهگذاری خاصی در ایران انجام نداده است. هیچ سرمایهگذاری برای برداشت لیتیوم در دریاچه ارومیه انجامنشده است.