مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: در زمان آلودگی هوا مصرف مکمل ویتامین D و مواد غذایی غنی از ویتامین C را باید جدی گرفت زیرا از ریهها محافظت میکنند. به گزارش ایرنا از وزارت بهداشت، احمد اسماعیلزاده با اشاره به اینکه آلودگی هوا میتواند باعث ایجاد التهاب در بدن شود، گفت: آلودگی هوا میتواند با ایجاد شرایط اکسیداتیو محیط التهابی در بدن ایجاد کند که این امر میتواند زمینهساز بیماریها ازجمله سرطانها، بیماریهای خود ایمنی، بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی باشد.
اهمیت مصرف ویتامین D
وی با تأکید بر اینکه استفاده از مواد غذایی کاهنده التهاب یکی از راهکارهای مناسب است، گفت: ویتامین D، ویتامین آفتاب نامیده میشود زیرا در اثر نور خورشید روی پوست تولید میشود. با این حال، ویتامین D تنها زمانی تولید میشود که نور خورشید به آستانه خاصی از شدت برسد. آفتاب در روزهای تابستان ایدئال است ولی نور ضعیف زمستانی از طریق پوشش ابری ایدئال نیست. برآوردهای کنونی نشان میدهد که کمبود ویتامین D در بسیاری از کشورها، به ویژه در نوزادان و افراد مسن، گسترده است. اسماعیلزاده اظهار داشت: علاوه بر پوشش ابر، آلودگی هوا نیز یک عامل خطر فزاینده برای وضعیت کمبود ویتامین D است. آلایندههای هوا مانند ذرات معلق در هوا میزان نور خورشید را کاهش میدهند و درنتیجه میزان تولید ویتامین D در پوست کاهش مییابد. وی ادامه داد: با توجه به اینکه کمبود ویتامین دی در کشور شایع است و در روزهای معمول سال باید برای برطرف کردن کمبود این ویتامین مکمل ویتامین دی مصرف شود، در شرایط آلودگی هوا نیز بر مصرف این مکمل تأکید میشود. تمامی افراد بالای ۱۲ سال باید ماهانه یک مکمل ویتامین دی پنجاه هزار واحدی مصرف کنند.
ویتامین c ضد سرطان
اسماعیلزاده یادآور شد: ویتامین C، یک ویتامین محلول در آب و یک ماده آنتیاکسیدانی است که بهطور گسترده در بدن ازجمله مایع پوشش خارج سلولی ریه پخش میشود. این ویتامین یک عامل کاهشدهنده رادیکالهای آزاد ناشی از استرس اکسیداتیو است. درواقع این ویتامین از طریق از بین بردن انواع رادیکالهای آزاد و اکسیدان ها، در شرایط آلودگی هوا میتواند بدن به خصوص ریهها را در برابر مضرات ذرات معلق در هوا حفظ کند.
لزوم استفاده از میوهها و سبزیها
وی با تأکید بر اینکه مصرف ویتامین C در دزهای بالاتر از راه مکملها میتواند برای سلامت افراد عوارضی را به همراه داشته باشد بنابراین توصیه میشود برای تأمین این ماده مغذی، بیشتر از گروههای غذایی حاوی آن استفاده شود نه مکملها. لذا بهتر است هرروز از میوه و سبزیها غنی از این ویتامین مثل پرتقال، لیموترش، نارنگی، نارنج و گوجهفرنگی در رژیم غذایی روزانه خود مصرف کنید.