15 سپتامبر 2023
تارنمای دی کریدل
برگردان علی اصغر شهدی
[email protected]
یک سازنده بزرگ تسلیحاتی آمریکایی قرارداد چند میلیارد دلاری خود را به دلیل همکاری ادعایی شریک سعودی خود با شرکت های روسی و چینی لغو کرد.
در گفتگوی افراد آشنا با معامله بزرگ عربستان و ایالات متحده با روزنامه وال استریت ژورنال مشخص گردید سازنده تسلیحات آمریکایی آر تی ایکس RTX، که قبلا با نام ریتیان تکنولوژی Raytheon Technologies شناخته می شد، اوایل سال جاری قرارداد چند میلیاردی با شرکت سعودی اسکوپا دیفنس را به دلیل "نگرانی" مبنی بر اینکه این شرکت به دنبال تجارت با شرکت های تحریم شده روسی و چینی است، لغو کرد.در سال 1401 ( 2022) دو شرکت ریتیان و اسکوپا RTX و Scopa یادداشت تفاهمی برای ایجاد یک کارخانه در پادشاهی برای سیستمهای دفاع هوایی برای محافظت از ریاض در برابر حملات هوایی امضا کردند. طبق گزارش ها، این طرح مستلزم نصب رادارها و سیستم های دفاع هوایی متعدد با سرمایه گذاری 25 میلیارد دلار در عربستان بود.
مالک اسکوپا، محمد آلاجلان، به وال استریت ژورنال WSJ گفت که شرکت او هیچ معامله ای با شرکت های تحریم شده روسی ندارد و هرگونه معامله با شرکت های چینی "محدود به تامین مواد خام مانند مس یا لاستیک برای استفاده در تولید مهمات و خودروهای زرهی بوده است."آلاجلان به وال استریت ژورنال گفت: «ما با هیچ شرکتی که تحریمهای بینالمللی دارند کار نمیکنیم» و افزود که تصمیم مجتمع نظامی ریتیان برای لغو این معامله «عجولانه، غیرمنطقی و حتی غیرمنطقی بود».
آلاجلان که ریاست شورای بازرگانی عربستان و چین را نیز بر عهده دارد، وارث یک خانواده سرشناس سعودی است که برای چندین دهه منسوجات چینی را به این پادشاهی وارد کرده است.
به گفته وال استریت ژورنال، «نارضایتی» در مورد روابط ادعایی اسکوپا با شرکت های تحریم شده روسی و چینی «عاملی تعیین کننده برای استعفای هیئت مشورتی افسران بازنشسته ارتش آمریکا از شرکت سعودی بود». علاوه بر این، این روزنامه مدعی است که اسکوپا مدیر اجرایی خود را «که نگرانیهای تحریمها را با مالک شرکتش و مقامات آمریکایی مطرح کرده بود» برکنار کرد.
آلاجلان همچنین متهم است که یک مدیر اجرایی از یک شرکت روسی که توسط ایالات متحده تحریم شده است را برای اداره شرکت جداگانه ای به نام سیفا که خود تاسیس کرده بود، استخدام کرده است. علاوه بر این، گزارش شده است که او یک مدیر اجرایی چینی را برای اداره یک شرکت دیگر به نام تل استخدام کرده است، «که در مورد معاملات با شرکتهای چینی که از سوی واشنگتن نیز تحریم شدهاند، مذاکره کرده بود».
شرکت های تل Tal و سیفا Sepha سرورهای رایانه ای را با کارمندان اسکوپا Scopa به اشتراک گذاشته بودند که ظاهراً نگرانی اصلی شرکت ریتیان RTX بود.
سندی که توسط وال استریت ژورنال بررسی شد نشان داد که سیفا به «بازاریابی مهمات، جلیقه ضد گلوله و تجهیزات نظارتی روسی در عربستان سعودی، مونتاژ بالگردهای تهاجمی روسی و ساخت خودروهای زرهی با شرکت صنعتی نظامی روسیه» توجه کرده است.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال، سفارت آمریکا در ریاض از اوایل مرداد ماه 1401 ( آگوست 2022 ) از مذاکرات تل و سیفا با شرکت های چینی و روسی اطلاع داشت. مقامات آمریکایی به اسکوپا گفتند که این "می تواند به طور جدی مانع از توانایی اسکوپا برای انعقاد موافقت نامه های منجر به قرارداد با شرکت های دفاعی ایالات متحده شود."
جزئیات این "معامله عظیم" شکست خورده در حالی منتشر می شود که واشنگتن به دنبال احیای مجدد روابط با شریک دیرینه عرب خود پس از بیش از یک سال تنش در حال جوشش است که ریاض را به روسیه و چین نزدیکتر کرده است.
مجتمع نظامی ریتیان، یکی از بزرگترین شرکت های تسلیحاتی در ایالات متحده، در حال حاضر در کنار لاکهید مارتین و جنرال داینامیکس به دلیل "کمک و مشارکت در جنایات جنگی و قتل های فراقانونی" از طریق فروش سلاح به ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که در حال جنگ در یمن است، تحت شکایت قرار گرفته است.
این شکایت به نیابت از قربانیان دو بمب گذاری ائتلاف در یمن - یکی برای عروسی در سال 1394 ( 2015 ) و دیگری برای یک مراسم خاکسپاری در سال 1395 ( 2016 ) تنظیم شده است.
به گزارش دیده بان حقوق بشر، در مهرماه 1394 ( اکتبر 2015) خانواده السنابانی در حال آماده شدن برای جشن عروسی یکی از بستگان خود بودند که جت ائتلاف منطقه را بمباران کرد و 43 یمنی از جمله 13 زن و 16 کودک را کشت. یک سال بعد، جتهای ائتلاف یک بمب هدایتشونده لیزری جی بی یو-12 پیووی ساخت ایالات متحده را روی یک مراسم تشییع جنازه شلوغ پرتاب کردند که بیش از 100 کشته برجای گذاشت.
این دادخواست ادعا میکند که بمبهای ساخت غرب بیش از 25000 غیرنظامی را از زمان آغاز جنگ با حمایت ناتو در نزدیک به هشت سال پیش کشته است.