لوگو
1404 پنج‌شنبه 27 شهريور
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • سخن‌گاه
  • اقتصاد
  • شهروند
  • بین الملل
  • فرهنگ و هنر
  • سلامت
  • علم و فناوری
  • ورزش
  • خواندنی‌ها
  • آرشیو روزنامه
1404/06/09 - شماره 2579
نسخه چاپی
مرکز آمار ایران منتشر کرد

تورم مرداد، 42.4 درصد

گروه اقتصاد: مرکز آمار ایران تورم مرداد را منتشر کرد. در این گزارش آمده است دهک اول که شامل کم‌درآمدترین افراد جامعه هستند، تورم بیشتر و ثروتمندان، کمترین رشد قیمت‌ را تجربه کردند. بر اساس این گزارش نرخ تورم سالانه 36.3 درصد، بالاترین تورم در 15 ماه گذشته است و نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه 42.4 درصد، بالاترین سطح از تیرماه 1402 را تاکنون تجربه کرده است. همچنین نرخ تورم ماهانه مرداد به 2.9 درصد رسید.

شکاف تورم در دهک‌ها 
تورم سالانه که به‌عنوان مهم‌ترین شاخص تورمی شناخته می‌شود، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در 12 ماه منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن را اندازه‌گیری می‌کند. با استناد به آمار مرکز آمار ایران، دهک هزینه‌ای اول با رقم 36.8 درصدی، بیشترین تورم سالانه در مردادماه را تجربه کرد. از سوی دیگر اما کمترین نرخ تورم با رقم 35.8 درصدی، مربوط به دهک هزینه‌ای دهم بود و باقی دهک‌های هزینه‌ای نیز تورمی بین 36.3 درصد تا 36.6 درصد را شاهد بودند. به‌این‌ترتیب، دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در خردادماه به یک واحد درصد رسید. این در حالی است که اختلاف بیشترین و کمترین نرخ تورم دهک‌ها در تیرماه، 0.6 واحد درصد بود.

اختلاف تورم فقرا و اغنیا 
دیگر شاخص تورمی مهم که در گزارش مرکز آمار ایران موردبررسی قرارگرفته، نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه است. نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه شاخصی است که افزایش قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات را در پایان هرماه، نسبت به ماه مشابه سال قبل اندازه‌گیری می‌کند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که در مردادماه امسال، دهک‌های اول و دوم با رقم 44.4 درصدی، شاهد بیشترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه بودند و کمترین نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه، بار دیگر در دهک دهم و با رقم 41.2 درصدی ثبت شد. به‌عبارت‌دیگر سبد مصرفی فقیرترین دهک‌ها در مردادماه 1404 نسبت به مردادماه سال گذشته 44.4 درصد افزایش قیمت داشت اما ثروتمندان، افزایش قیمتی 41.2 درصدی را در سبد مصرفی خود تجربه کردند.

رشد 3.41 درصدی قیمت سبد 
مصرفی فقرا 
بررسی وضعیت نرخ تورم ماهانه نیز حاکی از آن است که کم‌درآمدها، بیشترین بار افزایش قیمت‌ها در پنجمین ماه سال را به دوش کشیدند. با استناد به گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه مرداد در دهک اول 3.41 درصد بود، درحالی‌که دهک دهم، تورم ماهانه تنها 2.54 درصدی را تجربه کردند.

نان و غلات در صدر تورم
طبق جدیدترین گزارش‌های مرکز آمار ایران، تورم ماهانه در اقلامی مانند نان و غلات به حدی رسیده که از میانگین عمومی تورم فراتر رفته است. نرخ تورم در دیگر گروه‌های خوراکی نظیر میوه و‌ خشکبار و ماهی‌ها و‌ صدف‌واران نیز افزایش داشته‌ است.
این وضعیت باعث شده که تورم ماهانه در بعضی از این اقلام، از میانگین عمومی تورم ماهانه که ۳.۹ درصد است. به‌عنوان نمونه، گروه نان و غلات با ثبت رکورد ۷.۸ درصدی، رکورددار گرانی در سبد خرید خانواده‌ها بوده‌‌ است.
بعدازاین گروه کالایی، گروه میوه و خشکبار با تورم ماهانه ۴ درصد و گروه ماهی‌ها و صدف‌داران با تورم ۳.۲ درصد، در رتبه‌های بعدی بیشترین نرخ تورم ماهانه قرار گرفتند.
همچنین، تورم ماهانه در گروه گوشت قرمز و گوشت ماکیان و گروه چای، قهوه، کاکائو، نوشابه، آب‌میوه و نوشابه‌های غیرالکلی ۲.۹ درصد، در گروه روغن و چربی‌ها ۲.۶ درصد و در گروه شکر و انواع شیرینی‌ها ۲.۳ درصد رشد داشته‌ است.
علاوه بر این، تورم ماهانه در گروه سبزی‌ها و‌ حبوبات ۲ درصد و در گروه شیر، پنیر و تخم‌مرغ به ۱.۸ درصد رسیده است.

خشک‌سالی علت افزایش قیمت میوه و خشکبار 
به‌جز گروه نان و غلات، در گروه میوه و خشکبار هم رشد نرخ ۴ درصدی مشاهده می‌شود. ازجمله دلایل افزایش نرخ در این گروه کالایی می‌توان به خشک‌سالی، نا ترازی انرژی، افزایش نرخ حمل‌ونقل، افزایش قیمت حقوق و دستمزد و خروج اتباع، به‌عنوان نیروی کار، اشاره کرد.

افزایش قیمت لبنیات 
بررسی نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه نشان‌کرده که باوجود کاهش قیمت شیر، پنیر و تخم‌مرغ در یک‌ماه اخیر، تورم نقطه‌به‌نقطه این کالا به ۴۴ درصد و‌ تورم سالانه آن به ۲۶.۸ درصد رسیده است. علت این تفاوت این است که به دلیل افزایش قیمت شیر خام در یک سال اخیر، قیمت انواع لبنیات هم افزایش پیدا کرد.

رشد قیمت روغن‌
در گروه روغن‌ها و چربی‌ها هم‌چنین وضعیتی حاکم است. باوجوداینکه تورم ماهانه این محصولات به ۲.۶ درصد رسیده، اما تورم نقطه‌به‌نقطه این محصولات ۴۷.۴ درصد و تورم سالانه آن ۲۲.۴ درصد است. علت این تفاوت را می‌توان در کاهش عرضه روغن در بازار و خروج برندهایی نظیر صافولا از ایران جست‌وجو کرد.
در گروه کالایی سبزیجات و حبوبات هم تورم نقطه‌به‌نقطه ۵۲.۹ درصد و‌ تورم سالانه ۶۶.۵ درصد اعلام‌شده است. 
(تجارت نیوز) 

 

Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Pinterest Email

دیدگاه شما

دیدگاه شما پس از بررسی منتشر خواهد شد. نظراتی که حاوی توهین یا الفاظ نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

تیتر خبرهای این صفحه

  • افزایش ساعات و دفعات قطع برق
  • افزایش ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی
  • تورم مرداد، 42.4 درصد
  • اقتصاد شبه جنگی
  • جهش گلستان در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی
لوگو
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • همکاری با ما
  • تعرفه آگهی
  • نمایندگی‌ها
  • شناسنامه
  • مرامنامه
  • آرشیو
  • RSS

1401© :: کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به روزنامه ستاره صبح بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلا مانع است.