فیلترینگ؛ سدی که شکسته شد
گام اول رفع فیلتر با آزاد شدن واتساپ و گوگلپلی آغاز شد؛ انتظار میرفت که دو گام بعدی دستکم بتواند یوتیوب، توییتر و تلگرام و اینستاگرام را هم رفع فیلتر کند که هنوز انجامنشده است.
قانون حجاب؛ جدل با تندروها
یکی از جدلهای مسعود پزشکیان با تندروها در این روزهای پایان سال، مصالح قانون حجاب و عفاف است. طبق گفته قائم پناه معاون اجرایی رئیسجمهور، پزشکیان «قانون عفاف و حجاب را نمیتوانم اجرا کنم چون برای مردم مشکل ایجاد میکند و من در مقابل مردم نخواهم ایستاد». او اعلام کرد دولت آماده اجرای قانون حجاب و عفاف نیست. در دو هفته اخیر مدافعان قانون حجاب و عفاف نهتنها در مقابل ساختمان مجلس بارها تجمع کردند، بلکه پا را از آن فراتر گذاشتند و برای تجمع مقابل بیت آیتالله جوادی آملی رفتند. برخی از تصاویر حاکی از آن است که دستکم یکبار این گروه از میدان بهارستان تا سعادتآباد را با ماشین طی کردهاند تصاویری از یک تیزر میان دو نیمه فوتبال از صدا و سیما پخش شد که به تمجید از قانون عفاف و حجاب میپردازد و تبلیغ قانونی را میکند که مصوبه شورای عالی امنیت ملی جلوی اجرای آن را گرفته است. اتفاقی که به وضوح میگوید پزشکیان از سوی طرفهای بسیار برای اجرای قانون حجاب تحت فشار قرار دارد. اجرای قانون حجاب که هنوز رئیس مجلس آن را به دلیل مصوبه شورای عالی امنیت ملی به دولت ابلاغ نکرده است، از پروندههای اصلی است که پزشکیان را تحت فشار قرار داده است و او با خود به سال ۱۴۰۴ خواهد برد.
FATF
تلاش برای خروج از فهرست سیاه اف ای تی اف ادامه دارد. پزشکیان گفت: «اف ای تی اف مثل فیفا است. اگر قبولش نکنیم، نمیتوانیم وارد بازیهای بین المللی بشویم. بانکها به خاطر آن ما را بازی نمیدهند».
مسعود پزشکیان به ماجرای اف ای تی اف دیدگاهی واقعبینانه دارد. پزشکیان در نامهای از رهبری خواست تا دو لایحه پالرمو و سی اف تی دوباره به دستور کار مجمع بازگردند که با پاسخ مثبت ایشان همراه شد.
با این حال پس از ماهها بررسی این دو لایحه در کمیسیونهای مربوطه، مصطفی میرسلیم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که خودش از مخالفان اف ای تی اف محسوب میشود گفته تکلیف پالرمو و سی اف تی، دو کنوانسیونی که باعث میشود ایران از فهرست سیاه خارج شود، تا اوایل بهار مشخص خواهد شد.
ماجرای مخالفت تندروها با افایتیاف آنقدر مهم و حیاتی است که گفته میشود پشت پرده استیضاح همتی وزیر سابق اقتصاد حمایت او از این موضوع قرار داشته است.
تحریمها
چهارمین پرونده حیاتی برای پزشکیان، موضوع رفع تحریمها یا همان مذاکرات است؛ پزشکیان در ایام انتخابات و بعد از آن بارها به اهمیت رفع تحریمها اشاره کرده است. با اینحال این روزها ما بیشترین فاصله ممکن را با رفع تحریمهای اقتصادی داریم. یادداشت فشارحداکثری که دونالد ترامپ آن را امضا کرد، اوضاع را از قبل هم بدتر کرد. هر چند مسعود پزشکیان اعلام کرده که او موافق مذاکره جهت رفع تحریمها بوده اما تصمیماتی از این دست بیش از آنکه در دست دولتها باشد، مسالهای حاکمیتی است.
در شرایطی که ترامپ همزمان با ارسال نامه به تهران، دست از تهدید و هشدار در مورد برخورد نظامی برنمیدارد، در تهران تصمیمات به این سو رفته که گفتگویی با دولت ترامپ، در شرایط فعلی صورت نگیرد. البته ایران با اروپاییها چانهزنیهایی کرده تا مانع از فعال شدن مکانیسم ماشه شود.
به نظر می رسد تحریمها بر سر جای خود باقی میمانند و حتی سایه فعال شدن مکانیسم ماشه بالای سر ایران قرار دارد. اما سه وعده دیگر پزشکیان را با تندروها درانداخته است.
برخی از ناظران معتقدند او تاکنون تنها در زمینه قانون حجاب مواضع روشن و محکمی اتخاذ کرده اما در موضوعاتی چون اف ای تی اف و فیلترینگ، زمین را به طرف مقابل واگذار کرده است. ناامیدی میان طرفداران اصلاحات و رایدهندگان ایجاد شده است. اما دولت مسعود پزشکیان در این هنوز 3 سال فرصت دارد.