برآوردها نشان میدهد حدود ۷۰۰ هزار ماینر غیرمجاز در کشور فعالیت دارند و بهطور مستقیم در افزایش مصرف برق و تشدید ناترازی شبکه تأثیرگذارند. بر اساس آمار توانیر، ماینرهای غیرمجاز کشفشده تاکنون مصرفی معادل ۸۰۰ مگاوات داشتهاند. این میزان معادل برق مصرفی دو استان خراسان شمالی و جنوبی است. در حالی که همچنان حدود ۳۰۰۰ مگاوات برق غیرمجاز توسط ماینرهای ناشناخته مصرف میشود؛ عددی که معادل ظرفیت تولید سه نیروگاه اتمی بوشهر است.
ساخت سه نیروگاه اتمی مشابه بوشهر حداقل ۱۰ سال زمان میبرد، اما ماینرهای غیرمجاز بهسادگی از طریق لنجها و مبادی غیررسمی به کشور قاچاق شده و به شبکه سراسری متصل میشوند.
خسارت ماینرهای غیر مجاز
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر، با اشاره به تلاشهای انجامشده برای شناسایی و جمعآوری ماینرهای غیرمجاز، اعلام کرد که تاکنون بیش از ۲۴۰ هزار دستگاه ماینر غیرمجاز کشف و ضبط شده است. با این حال، وی پیشبینی میکند که حداقل سه برابر این تعداد همچنان در حال فعالیت باشند و بهصورت غیرقانونی از شبکه سراسری برق کشور تغذیه کنند. هزینه برق دریافتی از مشترکان، یکدهم هزینه واقعی تولید است. حتی برای مشترکان پرمصرف نیز قیمت برق نسبت به استانداردهای جهانی پایین است. همین موضوع باعث شده تا استخراجکنندگان غیرمجاز رمزارز با استفاده از برق ارزان، حقوق عامه مردم را نقض کنند.
وی همچنین به مصرف بالای برق ماینرها اشاره کرد و گفت: هر دستگاه ماینر تقریباً بهاندازه یک کولر گازی برق مصرف میکند و استخراج یک واحد بیتکوین معادل مصرف ۴۴۰ واحد مسکونی در تهران است.
قیمت برق برای ماینینگ ۳۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت تعیین شده است که این نرخ برابر با قیمت خرید برق از تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر است. ماینرهای مجاز میتوانند از طریق تابلوی سبز برق، انرژی مورد نیاز خود را خریداری کنند.
مجازات استخراجکنندگان غیرمجاز
بر اساس قانون، در مرحله اول، متخلفان علاوه بر دریافت اخطار، جریمهای معادل ۱۰۰ برابر نرخ برق محلی که از آن برای استخراج رمزارز استفاده شده، پرداخت خواهند کرد. علاوه بر این، تمام تجهیزات استخراج غیرمجاز ضبط و امحا میشود. در صورت تکرار تخلف، انشعاب برق مشترک نیز قطع خواهد شد.