در کمبود آب، سوخت، پول و مدیریت گیرکردهایم
مهدی مسائلی دبیر سندیکای تولیدکنندگان برق، دلیل خاموشیها را «کمبود سوخت نیروگاهها» عنوان کرد و گفت: «ما مدتهاست که مشکل سوخت داریم و سالهاست که در چهارضلعی غیر منتظم آب، سوخت، پول و مدیریت گیرکردهایم و این مشکلات بر صنعت زیرساختی برق سایه انداخته است.»
یک لیتر مازوت سال گذشته نسوزاندهایم!
مدیرعامل وقت شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی در ۸ آذر ۱۴۰۲ اظهار کرد: «در تهران و البرز بههیچعنوان مازوتسوزی نداریم.» مدیرکل وقت دفتر برنامهریزی و بهرهبرداری تولید شرکت برق حرارتی اعلام آمادگی نمود تا کلیه اسناد و مدارک را «در اختیار قرار دهد و ثابت کند» که نه شرکت پخش یک لیتر مازوت در اختیار ما قرار داده و نه ما یک لیتر مازوت سوزاندهایم!
سخنگوی صنعت برق هم در سال قبل گفت: کمتر از ۱۰ درصد نیروگاههای کشور امکان استفاده از سوخت مازوت رادارند و نیروگاهها در مراکز پرجمعیت از سوخت گاز یا گازوئیل استفاده میکنند. مسئولین دیگری نیز مانند رئیس وقت مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیطزیست مازوتسوزی در نیروگاههای شهرهای مانند تهران و کرج را پارها تکذیب کردند.
۸۰ درصد ذخیره گازوئیل نیروگاهها تمامشده است
به گفته مدیر یکی از شرکتهای فعال در حوزه تأمین برق نیروگاهی به دلیل اهمالکاری در دولت سیزدهم و عدم موفقیت دولت چهاردهم برای خرید و ذخیرهسازی گازوئیل، حدود ۸۰ درصد ذخایر گازوئیل ۱۸ نیروگاه گازی و سیکل ترکیبی کشور به اتمام رسیده و ذخایر این نیروگاههای کلیدی تنها در حد ۲۰ درصد است. این تعداد نیروگاه برق حدود ۲۰ میلیون نفر از گستره جمعیتی کشور را تأمین میکنند.
علیرضا غفوری فرد کارشناس انرژی نیز گفت: سوخت اصلی نیروگاههای کشور غالباً گاز طبیعی است و گازوئیل و مازوت برای این واحدها گرانتر از گاز تمام میشود.
کرامت ویسکرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران نیز در مصاحبهای گفت: مجموع سطح ذخیره سوخت مایع در نیروگاهها در ابتدای شهریور سال ۱۴۰۳ نسبت به ابتدای شهریور سال ۱۴۰۲ بالغبر ۳۶ درصد کمتر بود و در ابتدای شهریورماه ۱۴۰۳ که شروع استقرار دولت چهاردهم بوده، سطح ذخایر گازوئیل نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، ۴۳ درصد کمتر و سطح ذخایر مازوت نیروگاهها نسبت به زمان مشابه سال قبل، ۲۳ درصد کمتر بوده است.
کمبود گاز در نیروگاهها
بر اساس گفتههای فعالین صنعت برق، یکی از دلایل اصلی خاموشیها عدم تخصیص بهموقع گاز به نیروگاهها است، بهگونهای که در آبان ماه، گاز کمتری نسبت به آنچه باید به نیروگاهها تخصیص داده میشد، تحویل نیروگاهها شده و سوخت مایع بیشتری در نیروگاهها به مصرف رسیده و این مسئله نقش اساسی را در کاهش ذخایر سوخت مایع نیروگاهها داشت.
۱۶ نیروگاه از ۱۴۳ نیروگاه میتوانند مازوت میسوزانند
بر اساس جدول منتشرشده در سایت سندیکای تولیدکنندگان برق کشور در حال حاضر بهغیراز چند نیروگاه کوچکمقیاس با مصارف خاص مانند نیروگاه تولید برق فولاد مبارکه، از ۱۴۳ نیروگاه اصلی و جنرال کشور، تنها ۱۶ نیروگاه بخاری امکان استفاده از سوخت مازوت رادارند. درواقع در ۱۲۷ نیروگاه کشور اساساً ازنظر فنی امکان استفاده از سوخت مازوت وجود ندارد و قاطبه نیروگاههای تولیدکننده برق بهویژه در استانهای پرجمعیت تنها به دو نوع سوخت گازوئیل و گاز طبیعی متکی هستند.
دومین دارنده منابع گازی جهان، دست به دامن ترکمنستان
ایران دومین دارنده ذخایر گازی جهان است، اما به دلیل عدم سرمایهگذاری در پارس جنوبی، قریب ۱ دهه است برای تأمین کسری گاز نیروگاهها در فصول سرد سال به واردات گاز از ترکمنستان متکی است، بااینهمه عشقآباد به دلیل عدم پرداخت بدهیها علاوه بر قطع صادرات گاز، شکایتی را نیز علیه ایران در محاکم بینالمللی مطرح کرده است.