یدالله اسلامی- دبیرکل مجمع نمایندگان ادوار مجلس
نویسنده حدود بیست روز در یادداشتی نوشت: ایران باید آمادگی پذیرش ریاست جمهوری ترامپ را داشته باشد اینک آن پیش بینی به واقعیت تبدیل شده است وترامپ در راه بازگشت به کاخ سفید است. دموکراتها در جنگهای اوکراین و خاورمیانه بازیگر اصلی بودند ٫در تآمین سلاح برای اسرائیل کوچکترین تردیدی به خود راه ندادندوخشم مسلمانان عرب تبار امریکا وجوانان امریکارا بر انگیختند و بادی که کاشتهاند توفان شده است و برجان آنها افتاده است. درتبلیغات انتخاباتی دررابطه با ایران موضع گیری هریس تند وموضع گیری ترامپ نسبتاً نرم بوده است. ترامپ مخالفت خود باداشتن بمب اتم توسط ایران را اعلام کرده ولی نکته مهمتر آن است که گفت نمیخواهم به ایران آسیب بزنم وپیش از آن هم گفته بود که ایران را موفق میخواهد ومعاونش هم گفته است جنگ با ایران را نمیخواهد. اینک زمان آن است که جمهوری اسلامی بدون از دست دادن زمان وبادرک درست واقعیت پیامی آشکار به دولت تاره امریکا ارسال کند که خواستار صلح وآرامش در منطقه بوده وهمان طور که بارها تأکید کرده است در پی ساخت سلاح هستهای نیست وسیاست کاهش تنش وبهبود رابطه با امریکا درپیش گرفته شود.
گفتگوی مستقیم
رویارویی ایران واسرائیل به تغییر موازنه قدرت وهمچنین مبانی بازدارندگی منجر شده است. ترامپ در راه کاخ سفید است. وتغییر سیاستهای امریکا در مقولات گوناگون از جمله درباره جنگهای منطقهای از هم اکنون قابل پیش بینی است. اگرچه در تحلیلها بر تندتر شدن مواضع طرفین پای فشرده میشود وگفته میشود راهی برای گفتگو گشوده نخواهد شد ولی درسیاست این امر پذیرفتنی نیست. ادامه تنش بین ایران وامریکا به سود منافع ملی ما نیست. شجاعت پذیرش واقعیت و فاصله گرفتن از رؤیا پردازی واستفاده از فرصت برای کاستن از مشکلات نکتهای است که نباید مورد کم توجهی قرار گیرد، حل مشکلات اقتصادی درگرو کاستن از تنشهای منطقهای، مدیریت منابع مالی. شایسته سالاری، پرهیز از هیجان زدگی، دوری از سطحی نگری وشعار زدگی، بهبود روابط خارجی، وپیوستن به پیمانهای بین المللی است.
گرایش به شرق وپشت کردن به غرب بیش از ایران به سود شرق است. درچنین رویکردی ایران همچنان به عنوان برگ بازی در خدمت سیاست شرق به ویژه روسیه خواهد بود. سیاست متوازن ومتطقی باشرق وغرب وتاکید برمنافع ملی رویکرد مناسبی در سیاست خارجی است.
جهان به انتخاب ترامپ بی اعتنا نیست. انتخابات امریکا به گونهای انتخاب جهانی است وتوجه دنیارا بر میانگیزد، حتی طالبان هم بی واکنش نمانده است. روشن است که درایران هم این انتخاب مورد توجه جدی است و ادای بی اعتنایی در آوردن چیزی از واقعیت کم نمیکند.
اگر سیاستی اعم از سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و... درپیش گرفته وپیامدها آن نشان از نادرستی ونا کارآمدی آن داشت، بهترین اقدام بازنگری واصلاح آن است نه پای فشاری بردرستی وادامه آن.
سیاست مستقل ومنطقی آن است که از امکانات شرق و غرب و موقعیتها و فرصتها در راستای منافع ملی و به منظور ساختن آیندهای بهتر برای کشورودادن امید به جامعه بهره گرفته شود.
گفتگوی مستقیم با امریکا در باره همه موارد مورد اختلاف حتی با احتمال دست نیافتن به توافق واحتمال تمایل کمتر امریکا برای گفتگو در همین شرایط منطقهای وتغییرات سیاسی در امریکا نیز نکتهای است که نباید به آن بی توجهی شود.