گروه سیاسی: روز پنجشنبه تعدادی از اساتید برجسته جامعهشناس به دیدار رئیسجمهور رفتند و نظرات خود را درباره فروپاشی جامعه از منظر جامعهشناسی بیان کردند. آنها هشدار دادند که جامعه فرسوده و بیمعنا شده است. گفتنی است که ستاره صبح در گزارشی منتشر کرد که 30 درصد ایرانیان دچار اختلال روانی شدهاند! در ادامه گزیده سخنان جامعهشناسان را میخوانید:
پرهیز از دوگانه سازی مردم با حاکمیت
دکتر «رفیعی» جامعهشناس، بابیان اینکه برخلاف تصور رایج، مردم ما سیاسی نیستند و دولتها را نه بر اساس گرایشها سیاسی بلکه بر اساس کارکردها قضاوت میکنند، گفت: در بسیاری از موضوعات باید برخوردهای سیاسی را کنار گذاشت و از دوگانه سازی بین مردم و حاکمیت پرهیز کرد.
فقدان توسعه
دکتر «تقی آزاد ارمکی» جامعهشناس، یکی از چالشهای بنیادین کشور را فقدان و غفلت از عرصه توسعه دانست و گفت: معتقدم بااینکه بیشتر دولتها دغدغه توسعه دارند، اما توسعه را موضوع کنش و سازماندهی خودشان نمیکنند. لازمه توسعه را همگرایی، تعلق، پیوست و اعتماد اجتماعی است اما در حال حاضر مهمترین آسیب جامعه ایرانی آن است که این چسبندگیهایی که میتواند موتور توسعه را روشن کند، ندارد.
مردم دچار بیمعنایی شدهاند
آزاد ارمکی بابیان اینکه ایران بر اساس سه نهاد اساسی سیاست، دین و خانواده صورتبندی شده است، افزود: در عرصه نظام سیاسی ما نیازمند ساماندهی یک نظام بروکراسی هستیم که مسئولیتپذیر باشد تا بروکراسی سامان پیدا نکند، در فرایند توسعه توفیقی نخواهیم داشت. گسست روحانیت از روشنفکری موجب بیکانونی حوزه دین در کشور است درنتیجه این روند مردم دچار بیمعنایی شدهاند. باید دونیروی اجتماعی روحانیت و روشنفکران دستبهدست هم دهند و کمک کنند تا معنی، اخلاق و فرهنگ به متن جامعه که نقطه کانونی آن خانواده است، بازگردد.
جامعه دچار فرسودگی شده است
«جبار رحمانی» از دیگر اساتید حاضر در این نشست، گفت: جامعه ما باوجوداینکه سرشار از پتانسیل است، اما دچار نوعی فرسودگی شده است و دو نهاد سیاست و اقتصاد توان آن را بیشازحد مصرف کردهاند. درعینحال در مقابل دولت ضرورتهای فوری مثل آسیبهای اجتماعی قرار دارد، درحالیکه زیرساختهای جامعه فرسوده و معیوب شدهاند. آموزشوپرورش تهی شده و نهادهای مدنی نیز بهصورت سامانمند دچار فرسایش و اضمحلال شدهاند و بر این اساس دولت باید هر چه سریعتر این مسیر را اصلاح کند. رابطه انسان با محیطزیست در جامعه ما بهشدت ناکارآمد و مبتنی بر غفلت یا غارت منابع طبیعی است و زیرساختهای جامعه به خطر افتاده است و باید در این زمینهها هر چه زودتر تغییرات شروع شود.
پرهیز از آرمانگرایی
دکتر «معیدفر» اظهار داشت: بحرانهای متعددی گریبان جامعه را گرفته و نیاز به همدلی میان دولت و جامعه داریم و تنها در این صورت است که میتوان از این بحرانها خارج شد. از اواسط جنگ تحمیلی جامعه ما آرامآرام بهسوی خودآگاهی حرکت کرد و از آرمانگراییهای خاص خارج شد، اما همچنان بخشی از نخبگان ما بر اساس آن آرمانگرایی در جامعه حکم صادر میکنند و دائم در حال فاصله گرفتن از جامعه هستند. برخی تلاش دارند که با حفظ مبانی هویتی تاریخی در جامعه نقش ایفا کنند، اما حاکمیت امکان کنشگری به آنها را نمیدهد، درحالیکه فعالیت این بخش از نخبگان برای جامعه لازم است و من از شما میخواهم کمک کنید که این بخش از نخبگان بتوانند فعال شوند و در نهادهای مختلف امکان نقشآفرینی آنها فراهم شود.
استفاده از نخبگان
دکتر «مقصود فراست خواه»نیز در این جلسه گفت: رئیسجمهور باید علاوه بر حفاظت از کیان سیاسی، حافظ کیان اجتماعی هم باشد؛ تا دولت شکننده نباشد. کیفیت خدمات اجتماعی در جامعه کم است، اما میتوان با آن سرمایه انسانی و با نوآوری و تغییر روالها، حتی با استفاده از ظرفیت نخبگان خارج از کشور، آن را افزایش داد. اگر بتوانید سازمانهای اجتماعی را افزایش دهید طی دو دوره ریاست جمهوری میتوانید بر مشکلات غلبه کنید.
گفتوگو با جامعه
دکتر «هادی خانیکی» نیز بهعنوان آخرین سخنران در میان اساتید جامعهشناسی گفت: میتوان در گفتوگو با جامعه مسائل و مشکلات را به اطلاع مردم رساند. باید ضعف ارتباطات و اختلال ارتباطی نهاد دولت با جامعه را جدی گرفت.