دکتر سید علی فاطمی، نایبرئیس سابق انجمن داروسازان ایران می گوید: «مردم استامینوفن را بهعنوان یک داروی بیضرر میشناسند، درحالیکه اگر فردی ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلیگرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.»
به گزارش فارس، دکتر سید علی فاطمی، نایبرئیس سابق انجمن داروسازان ایران می گوید: «مردم استامینوفن را بهعنوان یک داروی بیضرر میشناسند، درحالیکه اگر فردی ۴ استامینوفن ۵۰۰ میلیگرمی در روز استفاده کند دچار مسمومیت کبدی یا کما خواهد شد.»
درعینحال سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامت سازمان غذا و دارو زهرا جهانگرد امروز گفت که مسمومیتهای «دارویی» از مهمترین علل مراجعه به بیمارستانهاست.
از ابتدای امسال بیش از ۱۰ هزار نفر بر اثر مسمومیت بر اثر مصرف مواد اعتیادآور و مسکنها به بیمارستانها مراجعه کردهاند. هزار و ۸۲۳ نفر در اثر مسمومیت دارویی و ۴۵۶ مورد مرگ با داروی مخدر و محرک بوده است که متادون بیشترین مسمومیت را در پی داشته است.
طبق اعلام سازمان غذا و دارو، بسیاری از افراد به دلیل مصرف اشتباه یا خودسرانه مُسَکنها و مخدرهایی همچون ترامادول و متادون، دچار مشکلات تنفسی یا حتی مرگ میشوند.
مدیرکل سابق دفتر نظارت و پایش مصرف فرآوردههای سلامتمحور نوشین محمدحسینی مشکلات اقتصادی را دلیل مصرف خودسرانه دارو در کشور میداند و میگوید که «افراد به دلیل مشکلات مالی، توان رفتن به پزشک را ندارند» و همین موضوع سبب شده تا دارو را بهصورت خودسرانه مصرف کنند.
اما در مقابل کارشناس دفتر پایش و مصرف فراوردههای سلامت خراسان شمالی مهسا فخر زراعی میگوید که «ایران جزء ۲۰ کشور اول دنیا از نظر مصرف خودسرانه دارو، مسکن و آنتیبیوتیکهاست» و این ربطی به مشکلات اقتصادی ندارد، بلکه به فرهنگ خوددرمانی ما ایرانیها برمیگردد که افراد با مشاهده اولین علائم سرماخوردگی و تنفسی، سردرد و معده درد و... خودسرانه اقدام به مصرف دارو میکنند. معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل دکتر محسن رضازاده معتقد است که برای جلوگیری از مسمومیت دارویی، بیماران میبایست «داروها را مطابق با توصیه پزشک یا داروساز مصرف کنند» و همه افراد بهخصوص سالمندان باید هنگام مراجعه به پزشک، نام تمامی داروهای مصرفی خود را به همراه داشته باشند تا از تجویز تکراری داروها و مصرف همزمان چندین دارو جلوگیری شود و قرصها در خانه تلنبار نشود که موجب مصرف خودسرانه شود.
کدام نشانهها مشخص میکنند باید آب بیشتری بنوشیم؟
بیشترِ مردم گمان میکنند تشنگی نشاندهنده نیاز شدید به آب است؛ اما یافتههای پژوهشگران نشان میدهد این احساس تنها معیار برای نشان دادن نیاز بدن به آب نیست.
برخی افراد بیشتر به نوشیدن آب نیاز دارند و برخی کمتر. برای بسیاری از افراد، هشت فنجان (یا دو لیتر) آب در روز مناسب است؛ اما غیر از تشنگی، راههای زیادی وجود دارد که میتوان تشخیص داد به نوشیدن آب بیشتری نیاز داریم یا خیر:
۱. رنگ ادرار: ادرار زرد کمرنگ به طور معمول نشاندهنده آبرسانی خوب به بدن است و ادرار تیرهتر و غلیظ نشاندهنده کمآبی بدن است.
۲. دفعات مراجعه به سرویس بهداشتی: دفع منظم ادرار (حدود چهار تا شش بار در روز) نشاندهنده آبرسانی خوب به بدن است. تکرر ادرار ممکن است نشانه کمآبی بدن باشد.
۳. آزمایش تورگور پوست: در این آزمایش پوست (مثلاً پشت دست) به آرامی نیشگون گرفته میشود و مشاهده سرعت بازگشت پوست به وضعیت عادیاش به ارزیابی وضعیت آبرسانی آن کمک میکند.
۴. دهان و لبها: خشکی دهان یا لبهای ترکخورده ممکن است نشانههای اولیه کمآبی بدن باشد.
۵. سردرد و خستگی: سردردهای مکرر، سرگیجه یا خستگی بیدلیل احتمالاً نشانه کافی نبودن آب بدن است.
۶. تعریق: نظارت بر میزان تعریق افرادی که فعالیت بدنی زیاد دارند، در طول فعالیت بدنی آنها کمک میکند میزان مایعات از دسترفته و نیاز آنها به آبرسانی تخمین زده شود.
این شاخصها، با هم در نظر گرفته میشوند تا تصویری جامعتر از وضعیت آبرسانی به بدن ارائه دهند و احساس تشنگی به تنهایی در نظر گرفته نمیشود. فارغ از نتایج همه پژوهشها، اگر احساس تشنگی میکنید، نوشیدن مقداری آب همچنان فکر خوبی است.