تورم و بیکاری در کرمانشاه؛ بالاتر از میانگین کشور
بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، کرمانشاه بیشترین نرخ فلاکت را در کشور دارد. این استان از زمستان سال گذشته از نظر شاخص فلاکت در استانهای کشور صدرنشین است.
شاخص فلاکت، مجموع نرخ تورم و بیکاری به دست میآید. استان کرمانشاه از این نظر در صدر قرار گرفته زیرا هر دو شاخص بیکاری و تورم بالاتر از میانگین کشوری قرار دارد. بر اساس آخرین گزارشهای مرکز آمار، شاخص فلاکت در استان کرمانشاه به ۵۰.۹ واحد رسیده و بیشترین مقدار در کشور است. همچنین نرخ تورم سالانه و بیکاری نیز در این استان به ترتیب در شهریور و تابستان سال جاری 35.4 و 12.6 درصد اعلام شده است.
رتبه سوم کشور در شاخص بیکاری
کرمانشاه از نظر بیکاری نیز شرایط خوبی ندارد. این استان، بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در تابستان 1403، رتبه سوم بیکارترین استانهای کشور را دارد. نرخ بیکاری در کرمانشاه بر خلاف روند کلی کشور، هم نسبت به تابستان سال گذشته و هم در مقایسه با بهار امسال افزایشی بوده است. شاخص فلاکت در کرمانشاه از 57.2 واحد در اعلام قبلی به ۵۰.۹ واحد رسیده اما همچنان در میان 31 استان کشور بیشترین عدد محسوب میشود. سهراب دلانگیزان، اقتصاددان گفت: شاخص فلاکت بیشتر جنبه عمومی و سیاسی دارد. از شاخص فلاکت میتوان برای نشان دادن وخامت اوضاع در یک استان استفاده کرد. تفاوت شاخص فلاکت استانها، ناشی از تفاوت در منابع و ظرفیتهای اقتصادی، شیوه مدیریتی آنها در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و چگونگی تخصیص منابع است. او با اشاره به اینکه نرخ بیکاری و شاخص فلاکت در استان کرمانشاه بیشتر از دیگر استانهاست، این وضعیت را نشاندهنده اختلال در نوع تخصیص منابع در این استان دانست و گفت: اگر این نوع تخصیص منابع وارد یک برنامه بازسازی مناسب شود، میتواند این فاصله را حداقل تا اندازه متوسط کشور کاهش دهد.
افزایش ۵۰ درصدی اجاره مسکن در تهران
مسکن به دلیل قیمت بالا خریدار ندارد
رئیس اتحادیه مشاوران املاک گفت: امسال بازار اجاره نسبت به سالهای گذشته آرامتر بود و اجاره بها در تهران بین ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش داشت اما در بخش خرید و فروش از شش سال قبل ارتباط اقشار پایین با بازار مسکن قطع شده است.
کیانوش گودرزی، اظهار کرد: امسال فصل اجاره مقداری با آرامش بیشتری در مقایسه با سال گذشته همراه بود و مردم بازار را سر و سامان دادند. از هیاهوهای گذشته هم خبری نبود. به طور میانگین اجاره بها در تهران بین ۱۵ تا ۳۰ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشت. در بعضی مناطق عدد ۵۰ درصد را داشتیم ولی رقم متوسط بین ۱۵ تا ۳۰ درصد بود. وی درباره وضعیت بازار مسکن شهر تهران به لحاظ خرید و فروش گفت: در مورد خرید و فروش مسکن، بازار راکد است. هرچند میانگین قیمت در تهران مقداری افزایش یافته ولی هنوز هم مسکن به دلیل قیمت بالایی که دارد نمیتواند بازاری برای خود پیدا کند.
وام کفاف خرید مسکن را نمیدهد
گودرزی تاکید کرد: کسانی که جزو اقشار بالای جامعه هستند واحدهای خود را تغییر میدهند و اندک معاملات این روزها از نوع تبدیل به احسن است. اما ارتباط اقشار پایین از حدود شش سال قبل با بازار مسکن قطع شده است. وامهایی هم که وجود دارد کفاف خرید مسکن را نمیدهد. باید امیدوار باشیم این شرایط در سالهای آینده تغییر کند. وی یکی از دلایل مهاجرت به خارج از کشور را مساله مسکن دانست و گفت: موضوع مهاجرت از سالها پیش شروع شده و بحث امروز نیست. برخی جوانها وقتی نمیتوانند مسکن را به عنوان نیاز اولیه زندگی تهیه کنند به فکر مهاجرت میافتند.
درآمد کفاف زندگی را نمیدهد
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: از سوی دیگر با توجه به رشدهای سنگین قیمت مسکن، کسانی که در مناطق بالا بودند به سمت مناطق پایین رفتهاند. خانوادههایی که در مناطق میانی و پایین ساکن بودند در شهرهای اطراف مثل پردیس، بومهن، شهریار، گرمدره، ورودآورد، پاکدشت و دیگر شهرها ساکن شدهاند. در نتیجه قیمت آن مناطق هم بالا رفته است. با توجه به درآمدهایی که دارند و هزینههایی که با آن مواجهند درآمدها کفاف زندگیشان را نمیدهد. البته امیدواریم دولت چهاردهم با برنامههایی که دارد مثل مسکن ملی، بحث صنعتیسازی، مسکن استیجاری، پرداخت تسهیلات بلندمدت و دیگر برنامهها اوضاع بازار مسکن را بهبود بخشد.