گروه اقتصاد: هزینه زندگی خانوارها با توجه به تورم کالاها و خدمات افزایش یافته است؛ این در حالی است که بنا بر گزارش مرکز آمار 47 درصد درآمد در جیب 20 درصد افراد و 53 درصد درآمد در جیب 80 درصد از مردم است. ضریب جینی نیز به بیشترین مقدار در 3 سال گذشته رسیده و نشان از افزایش نابرابری دارد. براساس محاسبه کارشناسان سبد معیشت در شهریور ماه به بیش از ۳۶ میلیون تومان رسید؛ اما دستمزد حقوق بگیران یک سوم هزینه های زندگی را پوشش می دهد. هزینههای خوراکی مخصوصا پروتئین ها و میوه جات، آموزش، مسکن، اجاره بها، بهداشت و درمان نیز افزایش یافته است.
سبد خوراکیها 14 میلیون تومان
قیمت نان در شهریور ۲۵ تا 30 درصد گران شد و در روزهای ابتدایی مهر نیز با دستور دولت، شیر و لبنیات گرانی ۲۰ درصدی را تجربه کرد. «فرامرز توفیقی» فعال کارگری سبد معیشت را در شهریور براساس دادههای انستیتو پاستور و مرکز آمار ایران محاسبه کرده است. توفیقی میگوید: «سبد غذائی برای یک فرد بدون در نظر گرفتن فعالیت بدنی محاسبه شده است چون صحبت از سبد حداقلی است در غیر این صورت بایستی میانگین سنی خانوار ۳.۳ نفری، جنسیت، فعالیت بدنی و… دخیل میشد که سهم ۲۳۹۵ کیلوکالری میانگین هر فرد را دستخوش تغییر میکرد. سه وعده غذا در نظر گرفته شده و میان وعده، تنقلات و مکملها حذف شده اند؛ تنها یک وعده غذای گرم و دو وعده غذای ساده (صبحانه و شام) در نظر گرفته شده و یک برنامه ۱۵روزه برای رژیم غذائی مرسوم برای همه افراد لحاظ شده است. صبحانه و شام شامل غذاهایی مانند کره و مربا، پنیر و مربا، تخم مرغ آب پز، پنیر و عسل یا پنیر و با خیار و گوجه است و میانگین قیمت آن برای هر نفر در هر وعده، ۲۷۹۱۰۲ ریال به دست آمده است. هزینه متوسط یک وعده غذای گرم یا نهار نیز که مبتنی بر یک برنامه غذایی پانزده روزه شامل غذاهای متداول ایرانی است، برای هر فرد ۶۷۳۷۱۷ ریال است. هزینههای غذایی یک خانوار متوسط ۳.۳ نفره روزانه یک خانواده متوسط حدود ۴۶۶ هزار تومان است؛ این خانواده در هر ماه حدود ۱۳ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان فقط صرف خوراکیها میکند؛ در نتیجه سبد خوراکیهای خانوار کارگری ۱۳ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان نرخ دارد.
سبد معیشت
کارگران طبق اعلام مرکز آمار ایران در دهک چهارم و پنجم درآمدی قرار دارند که در این دهکها سهم خوراکیها از هزینههای زندگی ۳۸.۰۵ درصد است. نرخ سبد معیشت خانوارهای متوسط کارگری در شهریور امسال، حدود ۳۶ میلیون و ۷۸۰ هزار تومان است که فاصله زیادی با دستمزد و مزایای ماهانه کارگران دارد.
زور حقوق به گرانی نمی رسد
حداقل دستمزد ۱۴۰۳ با احتساب ۱.۳ فرزند، رقم ۱۰ میلیون و ۸۹۷ هزار تومان است؛ بنابراین این دستمزد فقط ۲۹.۶۲ درصد از هزینههای زندگی یا همان سبد ۳۶ میلیون و ۷۸۰ هزار تومانی را پوشش میدهد، به عبارت سادهتر کارگران حداقل بگیر با دستمزدی که میگیرند قادر به تامین ۲۹.۶۲ درصد از هزینههای ماهانه زندگی هستند. سوال این است که باقی هزینه زندگی که حدود ۲۶ میلیون تومان است از کجا باید تامین شود؟