قتلعام واگنرها در مالی
دهها شبهنظامی مزدور واگنر در ماه ژوئیه در نبردی مرگبار با شورشیان «طوارق» در مالی کشته شدند. رویترز در گزارش تحقیقی مفصلی نقاب از چهره چندین نفر از این مردان جنگی برداشت و هویتشان را شناسایی کرد. برخی از آنها نظامیانی کارکشته بودند که از نبرد در اوکراین، لیبی و سوریه جان سالم به در برده بودند. فقدان چنین نظامیان کارکشتهای پرده از خطراتی که این مزدوران با آن روبرو هستند، بر میدارد. حکومتهای نظامی نوپا در مالی، بورکینافاسو و نیجر این شبهنظامیان مزدور را برای مبارزه با جداییطلبان و همچنین انشعابات قدرتمند داعش و القاعده به خدمت گرفتند. پیش از کودتاهای سریالی چند سال اخیر در غرب آفریقا و در زمان استقرار دولتهای دموکراتیک، نیروهای کشورهای غربی این وظیفه را بر عهده داشتند. اما شکست اخیر ارتش مالی و مزدوران واگنر در «نبرد تین ظواتین» در مالی این شبهه را ایجاد کرده است که آیا روسیه واقعا میتواند از طریق حمایت از واگنر جای خالی دول غربی را در غرب آفریقا بگیرد یا خیر. در این نبرد که در ۲۵ ژوئیه ۲۰۲۴ آغاز شد، ائتلافی از نیروهای «جماعت نصره الاسلام و المسلمین» شعبه القاعده در غرب آفریقا و شورشیان طوارق، موسوم به «چارچوب راهبردی برای دفاع از مردم ازواد» در نزدیکی مزر الجزایر مقابل نیروهای ارتش دولت نظامی مالی و مزدوران واگنر قرار گرفتند.
تحریم ۱۶ مقام ونزوئلا
«دولت آمریکا» ۱۶ مقام ونزوئلایی متحد «نیکولاس مادورو» رئیسجمهور این کشور را در پاسخ به آنچه تقلب در انتخابات ریاستجمهوری ونزوئلا و سرکوب جناح مخالفان عنوان شده، تحریم کرد. خبرگزاری رویترز با انتشار این مطلب گزارش داد: «این اقدام در پی پناهنده شدن "ادموندو گونزالس" رهبر مخالفان ونزوئلا به اسپانیا انجام گرفته است که از سوی آمریکا و برخی دیگر از کشورها به عنوان "پیروز" اصلی انتخابات ریاستجمهوری ونزوئلا در ۲۸ ژوئیه شناخته میشود. پناهندگی گونزالس به اسپانیا در پی صدور قرار بازداشت از سوی دولت ونزوئلا برای او انجام شد. گونزالس چند بار به اتهاماتی از جمله "غصب منصب" از سوی دادگاه احضار شده بود.»
مقاماتی از جمله «کاریسلا رودریگز» رئیس دیوان عالی ونزوئلا، «روزالبا خیل» مدیر شورای انتخاباتی و «پدرو اینفانته» معاون اول رئیسجمهور این کشور در میان مشمولان این تحریمهای تازه آمریکا هستند. این فهرست شامل دیگر مقامات دفاعی و اطلاعاتی ونزوئلا است که به «سرکوب» اعتراضات پس از اعلام نتایج انتخابات متهم شدهاند.
مخالفان ونزوئلا با طرح ادعاهایی درباره نتایج رایگیریها، گونزالس را پیروز انتخابات اعلام کرده بودند که همین امر باعث بروز ناآرامیهایی در کاراکاس شد.
رایزنی ارمنستان و آمریکا برای صلح با باکو
«نیکول پاشینیان»، نخستوزیر ارمنستان و «آنتونی بلینکن» نخستوزیر آمریکا امروز (جمعه) در تماسی تلفنی به رایزنی پرداختند. خبرگزاری آرمنپرس با انتشار این مطلب نوشت: «در جریان این تماس، مسائل مرتبط با روند صلح ارمنستان-جمهوری آذربایجان و دستورکار روابط دوجانبه ایروان-واشنگتن مورد بحث قرار گرفت.»
بلینکن در ماه ژوئیه میزبان گفتوگوهای «آرارات میرزویان» وزیر امور خارجه ارمنستان و «جیحون بایراموف» همتای او از جمهوری آذربایجان در واشنگتن در حاشیه نشست سران ناتو به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس این سازمان بود. پس از این مذاکرات، وزرای خارجه ۲ کشور با صدور بیانیهای متعهد به ادامه گفتوگوها برای توافق نهایی صلح شدند.
پوتین ناتو را تهدید کرد
«ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه هشدار داد که برداشتن محدودیتهای استفاده اوکراین از تسلیحات غربی مستقیماً آمریکا و متحدانش را وارد درگیری با روسیه میکند و چنین اقدامی با واکنش متناسب مسکو مواجه خواهد شد.
کشورهای غربی موشکهای دوربردی مانند «طوفان سایهها» و ATACMS را به اوکراین فرستادهاند. کی یف از این سلاحها علیه کریمه و دونباس استفاده کرده است. با این حال، در چند روز گذشته، ایالات متحده و انگلیس اشاره کردهاند که ممکن است اجازه دهند از این سلاحها برای حمله به اهداف عمیقتر در قلمرو روسیه استفاده شود. پوتین روز پنجشنبه گفت: «ما درباره اجازه دادن یا ممنوع کردن رژیم کییف از حمله به خاک روسیه صحبت نمیکنیم. آنها همین حالا دارند این کار را با هواپیماهای بدون سرنشین و تجهیزات دیگر انجام میدهند.» رئیسجمهور روسیه خاطرنشان کرد اوکراین فاقد توانمندیهای لازم برای استفاده از سامانههای تسلیحاتی دوربرد اهدا شده از سوی کشورهای غربی است. او همچنین گفت که انجام چنین حملاتی نیازمند کمکهای اطلاعاتی کشورهای ناتو خواهد بود. ضمن آنکه کییف برای شلیک این تسلیحات به حضور پرسنل نظامی ناتو نیاز خواهد داشت. رئیس جمهور روسیه گفت: «اگر این تصمیم گرفته شود، معنایی جز مشارکت مستقیم کشورهای ناتو، آمریکا و کشورهای اروپایی در درگیری در اوکراین نخواهد داشت. البته مشارکت مستقیم آنها به طور قابل توجهی ماهیت درگیری را تغییر میدهد.»