افت رتبه ایران در شاخص جهانی کیفیت
زندگی دیجیتال
گروه اجتماعی: رتبه ایران در شاخص جهانی کیفیت زندگی دیجیتال از سال 2020 تا سال 2023 روند نزولی داشته که منجر به نقض حریم خصوصی و افزایش احساس عدم امنیت، محدودیت دسترسی، کاهش انباشت داده و کاهش جذابیت حضور در فضای مجازی شده و باخشم انباشته کاربران ارتباط مستقیم دارد. در این ارتباط مدیرعامل شرکت همراه اول گفته فیلترینگ به شبکه اینترنتی کشور حمله میکند و برای مشترکان و اپراتورها هزینه زاست.
رتبه 95 ایران از میان 121 کشور
مرکز پژوهش های مجلس در گزارشی با تأکید بر اینکه محدودیت در فضای مجازی باخشم انباشته کاربران ارتباط مستقیم دارد به مطالعه متغیرهای اصلی اثرگذار بر نابسامانیهای فضای مجازی پرداخت و نوشت: امکان حضور در این فضا برای درصد بالایی از مردم وجود دارد اما کیفیت پایین اینترنت، وجود اختلال، محدودیت در اینترنت و سرعت پایین آن و ضعف در امنیت الکترونیکی، حضور در اینترنت را با چالش مواجه کرده است. بر اساس این گزارش سال 2023 شاخص کیفیت زندگی دیجیتال که توسط شرکت سورفشارک منتشرشده، ایران رتبه 95 را از میان 121 کشور، جهان در شاخص کیفیت زندگی دیجیتال داشته و امتیاز آن نیز 0.34 بوده است. زیرشاخص های موردنظر در این شاخص شامل: 1 ) مقرون بهصرفه بودن اینترنت، 2 ) کیفیت اینترنت، 3 ) زیرساخت اینترنت، 4 ) دولت الکترونیک و 5 ) امنیت الکترونیک است. رتبه ایران در شاخص جهانی کیفیت زندگی دیجیتال از سال 2020 تا سال 2023 روند نزولی داشته و در تمام زیرشاخهها این وضعیت به چشم میخورد که میتواند منجر به نقض حریم خصوصی و افزایش احساس عدم امنیت، محدودیت دسترسی، کاهش انباشت داده و کاهش جذابیت حضور در فضای مجازی شود.
دوسوم مشترکین از فیلترشکن استفاده میکنند
مهدی اخوان بها بادی، مدیرعامل همراه اول گفت: وقتی دوسوم مشترکین از فیلترشکن استفاده میکنند، واقعاً تنها برنده این ماجرا و غائله افرادی هستند که فیلترشکن میفروشند. فیلترینگ چند اثر منفی روی دستگاه میگذارد، اثر منفی اول آن روی کیفیت اینترنت کشور است که یکقسمتی از گلایه به حق مشترکین در خصوص کیفیت اینترنت نتیجه پیادهسازی سامانههای فیلترینگ هست که در شبکه ارتباطی کشور دارند فعالیت میکنند و بعضاً دقیق عمل نمیکنند و یک حجم پردازشی دارند انجام میدهند برای اینکه بتوانند فیلتر کنند که منجر به کاهش کیفیت اینترنت و کاهش افت کیفیت شبکه اینترنت کشور شده و اپراتورها دست به گریبان این موضوع هستند.
حمله فیلتر شکن ها به شبکه اینترنت کشور
بها بادی گفت: موضوع دیگر، فراگیرشان فیلترشکن ها است، الآن تقریباً در شبکه همراه اول حداقل دوسوم مشترکین همراه اول از فیلترشکن استفاده میکنند. مشکل دیگری که فیلترینگ ایجاد میکند، امنیتی است، فیلترشکن گوشی مردم را آلوده میکند. فیلترشکن گوشی مشترک را به بد افزار آلوده میکند و هر کدام این گوشیها، به عنوان یک حملهکننده سایبری به شبکه ارتباطی کشور عمل میکند و هزینه بالایی از نظر فنی به اپراتورها تحمیل میشود تا امنیت شبکه را بتوانند دوباره برقرار بکنند. نکته دیگر اینکه وقتی فیلترشکن کار میکند، یک ریسورسی و منابعی را از شبکه اپراتور اشغال میکند، چون نحوه اتصال از طریق فیلترشکن با نحوه اتصال عادی متفاوت است، اپراتورها دارند بخشی از منابع سختافزاری و لایسنس های نرمافزاری خود را صرف این میکنند که مردم با فیلترشکن متصل میشوند.
تحمیل هزینه بالا به مشترکان و اپراتورها
مدیرعامل همراه اول تصریح کرد: وقتی دوسوم مشترکین از فیلترشکن استفاده میکنند، واقعاً تنها برنده این ماجرا و غائله افراد فیلترشکن فروش هستند. نکته مهم اینکه بالاتر از درآمد دیتایی که وارد اپراتورها میشود، چندین برابر آن دارد بابت هزینه فیلترشکن پرداخت میشود و غائله و ماجرای فیلترینگ بازی دو سر باخت است. استمرار وضعیت موجود اوضاع را نابسامان میکند. دکتر پزشکیان در شعارهای انتخاباتی اشاره کردند که در مورد فیلترینگ بازنگری خواهند داشت، بنظرمن سیاستها در دولت بالأخره باید یکبار دیگر حلاجی و حلوفصل شود که اثر منفی آن روی اپراتور نداشته باشد. گفته میشود درآمد اپراتورها با فیلترینگ بالا میرود، اما اصلاً اینطور نیست. فیلترینگ برای اپراتور جز هزینه فایدهای ندارد و ما مخالف آن هستیم.