عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه سرطان دیگر خرچنگی نیست که به راحتی بتواند به سلولهای سالم بدن حمله کند، معتقد است: بیماران با شنیدن ابتلا به سرطان شوکه و ناراحت نشوند، زیرا بسیاری از بیماریهای سرطان قابلدرمان ۱۰۰درصدی است.
دکتر مرضیه قلمکاری متخصص داخلی و فوق تخصص خون و سرطان گفت: بیشتر بیماریهای سرطان قابلکنترل و درمان است، به صورتی که بیمار سالها میتواند با وجود داشتن بیماری سرطان؛ یک زندگی باکیفیت مناسب داشته باشد، البته درصد کمی از بیماریهای سرطان نیز وجود دارد که در حال حاضر درمان قطعی برای آن وجود ندارد. بسیاری از بیماران به دلیل شوک و ناراحتی ناشی از تشخیص سرطان به دنبال درمان نمیروند و متوسل به درمانهای غیرعلمی میشوند.
فرصت طلایی درمان
این فوق تخصص خون و سرطان هشدار داد و گفت: روی آوردن به درمانهای غیرعلمی در مواجهه با سرطان آن هم در مراحل اولیه تشخیص که فرد میتواند از درمان قطعی استفاده کند سبب از دست رفتن فرصت طلایی درمان میشود؛ یعنی کار به جایی میرسد که بیماری در بدن او پخششده و فرصت درمان کاهش مییابد.
توجه به انجام تستهای غربالگری
قلمکاری از مردم خواست نگاه و دید خود را نسبت به بیماری سرطان تغییر دهند و آن را به عنوان یک بیماری قابلدرمان و قابلکنترل بدانند و تستهای غربالگری و درمانهایی که پزشکان متخصص به آنها پیشنهاد میکنند را بهطور دقیق انجام دهند و امیدوارانه برای درمان و ریشهکنی این بیماری پیش روند.
راههای پیشگیری از 5 سرطان
متخصصان سرطانشناسی، پیشگیری را مهمترین گام در مواجهه با این بیماری میدانند؛ دکتر نسترن خداکرمی فوق تخصص خون و سرطان میگوید: برای درمان مطلوب سرطان باید این بیماری در مرحله اولیه تشخیص دادهشده یا پیشگیری شود. وی با اشاره به اینکه شایعترین سرطان در زنان به ترتیب سرطان دهانه رحم، پستان، روده بزرگ و ریه است، گفت: شایعترین سرطان در مردان سرطان روده، پروستات و ریه است. پیشگیری از این سرطانها با اصلاح سبک زندگی، ورزش منظم و مصرف غذاهای پرفیبر، کمچرب و اجتناب از مصرف سیگار و الکل است. خداکرمی با اشاره به اینکه در ایجاد مواردی از سرطانها برخی بیماریهای عفونی مانند هپاتیت و اچ آی وی، نیز میتوانند از فاکتورهای ابتلا به سرطان باشد، افزود: برخی سرطانها ریزفاکتورهای اختصاصی خود رادارند و نباید از مسائل وراثتی نیز غافل شد.
غربالگری سرطان رحم
وی در پاسخ به اینکه همه سرطانها دارای غربالگری هستند، گفت: خیر؛ ولی برخی از سرطانها دارای غربالگری هستند که اگر توصیههای جهانی شود میتوان از آن سرطانها پیشگیری کرد، که یکی از این نوع سرطانها در حوزه سرطان دهانه رحم است. برای سرطان دهانه رحم، امکان غربالگری وجود دارد به طوری که زنان بهتر است از سن بالای ۲۵ سال معاینه پاپ اسمیر انجام دهند و تا ۶۵ سال نیز ادامه دهند. بر این اساس اگر مشکلی در ناحیه پاپ اسمیر اولیه نداشتند، هر سه سال این غربالگری انجام شود. همچنین برای پیشگیری سرطان رحم، واکسن گارداسیل تا سن ۴۵ سالگی توصیه میشود.
سرطان روده بزرگ
وی در مورد سرطان روده بزرگ عنوان کرد: در خصوص این سرطان توصیه میشود تا در سنین بالای ۴۵ سال به صورت سالیانه تست خون منفی در مدفوع انجام شود یا هر ۱۰ سال یکبار کولونوسکوپی صورت پذیرد و در صورت سوابق خانوادگی طبق مشورت پزشک غربالگریهای لازم را شروع کنند.
غربالگری سرطان پستان
خداکرمی در مورد سرطان پستان نیز گفت: همه زنان در سنین ۴۰ سال، بهتر است که سونوگرافی و ماموگرافی برای غربالگری این سرطان صورت پذیرد و در افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری رادارند این سن غربالگری نیز کاهش پیدا میکند. لازم است مردم با خود مراقبتی و توجه به سلامتی از ریسک فاکتورها دوری کنند. همچنین غربالگری ریه در افراد سیگاری توصیه میشود که غربالگری آنان به صورت سی تی اسکن است.
سرطان پروستات
خداکرمی افزود: در مورد سرطان پروستات نیز افرادی که سابقه خانوادگی سرطان پروستات دارند در سن کمتر از ۵۰ سال و در آنهایی که چنین سابقهای در خانواده ندارند در سن بالای ۵۰ سال توصیه میشود که تستهای لازم را انجام دهند تا زیر نظر یک اورولوژیست، معاینات مربوطه برای آنان صورت پذیرد.
درمان
خداکرمی گفت: درمان سرطان به دو صورت درمان موضعی که جراحی و رادیوتراپی است و درمان سیستمیک که پیشرفتهای زیادی در جهان و ایران انجامشده است، صورت میپذیرد. همچنین به غیر از داروهای شیمیدرمانی، داروهای تارگت درمانی و ایمونوتراپی نیز انجام میشود. پیشرفت درمان سرطان همزمان با پیشرفت علم ژنتیک جلو میرود. با این وجود مردم با خود مراقبتی و با جدی گرفتن هشدار پزشکان در رابطه با تستهای غربالگری کمک کنند تا بیماری سرطان در مراحل اولیه، شناسایی و درمان شود.