اگر خستهاید، نفخ و ورم دارید، مدام جوش و آکنه میزنید، اضافهوزن دارید یا به هر طریقی احساس میکنید چیزی در بدنتان درست نیست ممکن است نیاز به بالانس کردن هورمونهایتان داشته باشید.
دلایل بسیار زیادی وجود دارند که میتوانند باعث شوند عارضهای اذیتتان کند، مثلاً احساس نفخ و ورم شکم، دلایلی مثل حساسیتهای غذایی، سفرکردن، ورزشکردن و... . اما خیلی وقتها گذشته از این عوامل، اثرات هورمونهای بدنتان است که عامل اصلی است و شما میتوانید با بالانس کردن یا تعدیل هورمونها از این حالتهای ناخوشایند خلاص شوید. هورمونها نقش مهمی در متابولیسم، گوارش، انرژی و... دارند و عجیب نیست که بر احساسها و حالات روزانهتان اثر بگذارند.
عدم تعادل هورمونی چیست؟
عدم تعادل هورمونی، بسته به هورمونهای مدنظر، میتواند طیفی از علائم را ایجاد کند، مثل خستگی و تغییرات خلقی. ایدهای که مطرح است میگوید بالانس کردن هورمونهای یک فرد، علائم را کاهش خواهد داد. شما نمیتوانید تنها با تغییرات در سبک زندگی خود، عدم تعادل هورمونی را هدف بگیرید یا آن را برطرف کنید. اما اگر در حال حاضر پزشکتان تشخیص داده که دچار یک عدم تعادل هورمونی هستید، برخی عادتها ممکن است در مدیریت علائم کمکتان کنند و اگر عارضه هورمونی ندارید، عادتهای زیر دستکم منجر به سلامتی بیشتر شما میشوند.
به اندازه کافی فیبر بخورید
غذاهای گیاهی و غلات کامل به دلیل فیبر بالایی که دارند اغلب غذاهای دوستدار گوارش محسوب میشوند. خوردن غذاهای مفید برای گوارش به نفع سلامت هورمونیتان نیز میباشد. وضعیت میکروبیوم رودههای شما، هورمونهایی مثل استروژن، تستوسترون، پروژسترون و کورتیکواستروئیدها را نیز تنظیم میکند. وضعیت رودهها بر مقاومت به انسولین اثر میگذارد. مقاومت به انسولین زمانی است که سلولها به انسولین واکنش مناسبی نشان نمیدهند. انسولین هورمونی است که گلوکز را برای انرژی به سلولها میرساند. مقاومت به انسولین اصلاً مسئله بیاهمیتی نیست چون میتواند منجر به دیابت نوع دوم شود؛ بنابراین با خوردن فیبر بیشتر، به نفع رودهها و هورمونهایتان عمل میکنید.
کمتر قند و شکر مصرف کنید
یکی از شایعترین مشکلات هورمونی، عدم تعادل انسولین است که میتواند باعث مدام بالابودن قند خون شود و باز هم ریسک دیابت نوع دوم را افزایش دهد. خوردن قند زیاد میتواند این عدم تعادل را ایجاد کند، بنابراین محدودکردن مصرف قند نقش مهمی در این جنبه از سلامت هورمونیتان دارد. قند میتواند در غذاهایی که انتظارش را ندارید وجود داشته باشد، مثل سس پاستا، سس سالاد و ...
استرستان را مدیریت کنید
کاهش استرس مهمترین کاری است که میتوانید برای بالانس هورمونهایتان انجام بدهید. استرس بسیار بر سطح هورمونها و عملکرد آنها مؤثر است. استرس مزمن میتواند باعث تولید بیش از حد کورتیزول شده و فرایندهای هورمونی دیگر را دچار اختلال کند، مثلاً عملکرد متابولیکی و ایمنی بدن. شیوههای مفید کنترل استرس مثل عبادت، مدیتیشن و تنفس عمیق میتوانند سطح کورتیزول را تنظیم کرده و به سلامت هورمونها کمک کنند. شیوهای برای کنترل استرستان انتخاب کنید که مناسب شما باشد. شاید شنا یا بافتنی روش مناسب شما برای کاهش استرس باشد. شاید هم لازم باشد به چیزهای غیرضروری زندگیتان نه بگویید یا در مورد شغلی که دارید و فرسودهتان میکند تجدیدنظر کنید.
فعالیت بدنی منظم داشته باشید
ورزش نیز نقش مهمی در عملکرد هورمونی دارد و میتواند سطح انسولین را تنظیم کند، هورمونهای استرس را کاهش بدهد و هورمونهای حال خوب را افزایش بدهد (مثل اندورفینها). ورزش منظم برای پیشگیری از کاهش تراکم استخوان ناشی از هورمون لازم است.
کمتر در معرض عواملی قرار بگیرید که سیستم غدد درونریز را مختل میکنند
برخی محصولات یا مواد شیمیایی ممکن است در عملکرد هورمونی اختلال ایجاد کنند. مثل بیسفنول A و فتالاتها که به ترتیب در بستهبندیهای غذایی و لوازم آرایشی وجود دارند. کمتر در معرض این مواد قرارگرفتن میتواند به تعادل هورمونی کمک کند؛ اما میزان این تأثیر در هر کسی متفاوت است و بستگی به عواملی مثل ژنتیک، وضعیت سلامت و میزان در معرض بودن دارد. هر چند همیشه هم نمیتوانیم از این مواد اجتناب کنیم اما میتوانیم کمتر خود را در معرض این مواد قرار دهیم.
چه زمانی مراجعه به پزشک لازم است؟
به گزارش وب گاه تبیان، اگر فکر میکنید مشکل هورمونی دارید، تنها راه اینکه مطمئن شوید این است که به پزشک مراجعه کرده و آزمایش خون بدهید. اگر علائمی مثل خستگی بیدلیل، نوسانات خلقی، مشکلات مربوط به هورمونهای جنسی (مثل پریود نشدن) دارید که با تغییرات در سبک زندگی جواب نگرفتهاید باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر سابقه بالا یا پایینبودن هورمونهایی را دارید مراجعه به پزشک لازم است.