بازار بورس در ایران شرایط خاصی دارد بهطوری که سهامداری نهادها و شرکتهای حقوقی بزرگ تا حدود زیادی درصد بیشتری نسبت به مردم عادی سهم و اطلاعات دارند. لازم است در مقاطعی که شاهد ریزشهای سنگین و بزرگ هستیم، سطح حمایت از بازار سرمایه افزایش یابد و شاهد ورود نقدینگی از سمت اشخاص حقوقی یا دخالت دولت برای حمایت از بازار سرمایه باشیم.
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به افت چند هزار واحدی شاخص کل بازار بورس در شروع این هفته و هفته قبل، گفت: سهامداران ضمن بروز برخی نگرانیها، معتقدند برخی تصمیماتی که در سطح بالای مدیریت کشور گرفته میشود، عملاً میتواند تأثیر منفی بر روند سودآوری شرکتها داشته باشد. بنابراین سعی میکنند با احتیاط عمل کنند وعدهای که ریسک گریز هستند هم نسبت به خروج نقدینگیشان اقدام کردهاند.
خروج نقدینگی از بازار سرمایه
حسن حسین نیا در گفتوگو با جماران بابیان اینکه در هفته اخیر روند خروج سرمایه از بورس تهران تداوم داشت و شاهد خروج پول حقیقی در تمام روزهای معاملاتی بودیم. درگیری میان حماس و رژیم صهیونیستی باعث شد فشار فروش بالا برود تا جایی که شاخص، یکبار دیگر به آستانه ریزش به کانال پایینتر سقوط کرد. با توجه به ریسک گریز بودن سرمایه، وجود عدم اطمینان و ریسکهای متعدد در بازارها، شاهد تلاطم سرمایهگذاری و خروج نقدینگی در بازار سرمایه هستیم. وی ادامه داد: با وجود ریسکهای سامانمند در بازار، تنشهای منطقهای، ابهامات و عدم شفافیت در حوزه صنایع بورسی باعث شده چند ماه شرایط به نفع بازار سرمایه نباشد. در ماههای اخیر شاهد ریزشهای شدید در بورس هستیم. در صنایع مختلف، شامل صنعت خودروسازی، صنعت پتروشیمی، سیمان و فولاد عملاً در نیمه اول سال 1402، این ریسکها بالا بود.
رانت را حذف کنید
این کارشناس بازار سرمایه با تأکید بر اینکه باید ابهامات در بازار سرمایه کاهش یابد و با رسیدن اطلاعات بهطور برابر به همه فعالان، هرگونه رانت بورس حذف و منتفی شود گفت: حواشی و اتفاقات اردیبهشت 1402 و تصمیماتی که در جلسات رسمی گرفته میشود اما از مبادی غیررسمی و با تأخیر زمانی منتشر میشود، به اعتماد سرمایهگذاران آسیب میزند.
حسین نیا، بابیان اینکه ارزش معاملات در سطوح حداقلی قرار دارد و بورس همچنان محرکی قوی برای آغاز موج صعودی به خود ندیده است، افزود: در ۱۶ روز اخیر در بازار سرمایه، ۴ هزار و ۹۵۴ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارجشده که میانگین روزانه آن ۳۰۹ میلیارد تومان است. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز شنبه بازار سهام، با ۱۸ هزار و ۲۹۰ واحد کاهش معادل ۹۱ صدم درصد به دو میلیون و یک هزار و ۴۲۲ واحد رسید. سهامداران معتقدند برخی تصمیماتی که در سطح بالای مدیریت کشور گرفته میشود، عملاً میتواند تأثیر منفی بر روند سودآوری شرکتها داشته باشد، بنابراین سعی میکنند با احتیاط عمل کنند وعدهای که ریسک گریز هستند هم نسبت به خروج نقدینگیشان اقدام کردهاند. اگر بازارها در شرایط فعلی ماندگار باشد و شاهد رشد دلار نباشیم، بازار سرمایه میتواند تا حدودی رشد کند.
وی بابیان اینکه قرار است سیمان و فولاد همچنان در بورس کالا بمانند و این مسئله، زمینهای برای تداوم قیمت پایین بهای تمامشده مسکن مهر فراهم میکند، گفت: این موضوع باعث کاهش حاشیه سود شرکتهای سیمانی و فولادی خواهد شد. اما در هر حال، تا زمانی که این سیاستها به نتیجه نرسیدهاند و مرتباً شاهد تکذیبیه و تائیدیه پیرامون آنها هستیم، اعتمادی که در بازار وجود دارد، آسیب میبیند.