درست در روزهایی که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه در سفری از پیش اعلام نشده راهی مسکو، پایتخت روسیه شده بود و گفته می شود که ولادیمیر پوتین، میزبان او در کرملین مکالمه تند و تیزی با او داشته، دود سیاه تشدید تنش و تبادل آتش میان نیروهای ارتش سوریه و ائتلافی از مخالفان و گروه های شورشی از آسمان حلب قابل مشاهده بود. رسانه های متعدد منطقه ای و فرامنطقه ای این تنش را بزرگترین حمله شورشیان در سالهای اخیر توصیف کرده اند. ائتلاف «فتح المبین»، متشکل از گروههای متنوع مخالف، در این حمله موفق به پیشرویهای استراتژیک شده و کنترل مناطقی کلیدی را به دست گرفته است. رهبری ائتلاف «فتح المبین» با گروه اسلامگرای هیئت تحریرالشام (HTS) است که بهعنوان قدرتمندترین نیروی مخالف در منطقه شناخته میشود.
به گزارش فرارو، این عملیات محدود به هیئت تحریر الشام نیست و شامل گروههای متعددی از شورشیان میشود که طیف متنوعی از اسلامگرایان میانهرو تا گروههای ملیگرای سکولار را در بر میگیرد. از جمله گروههای مشارکتکننده در این عملیات میتوان به احرارالشام، جبهه آزادیبخش ملی، جیش العزه و الجبهه الشامیه اشاره کرد. همچنین برخی منابع از حضور شبه نظامیانی از گروههای سکولار وابسته به ارتش ملی سوریه خبر دادهاند. با این حال، ارتش ملی سوریه بهرغم حمایت لفظی از این عملیات، به دلیل نفوذ ترکیه، بهصورت رسمی مشارکت خود را تأیید نکرده است.
همزمان با رایزنی های تلفنی وزیر خارجه ایران پیرامون این پرونده بود که خبر رسید سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب مورد تعرض برخی از گروه های شورشی مسلح قرار گرفته است. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه بلافاصله پس از انتشار تصاویری از این اقدام، «تعرض برخی عناصر تروریستی مسلح به سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب را به شدت محکوم کرد و با اشاره به مفاد کنوانسیون ۱۹۶۳ روابط کنسولی مبنی بر منع هرگونه تعرض به اماکن کنسولی، تاکید کرد که نقض این کنوانسیون از جانب هیچ فرد، گروه یا دولتی پذیرفته نیست.» سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران این تعرض را مورد پیگیری جدی حقوقی و بینالمللی قرار خواهد داد.بقائی در پاسخ به سوالی راجع به وضعیت کارکنان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب گفت: سرکنسول و کلیه اعضای سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در حلب در سلامت کامل هستند.
پیگیری تحولات جاری در سوریه در وزارتخارجه جمهوری اسلامی ایران محدود به این تماس های تلفنی و موضع گیری ها نشد و غروب شنبه دهم آذرماه بود که اسماعیل بقایی خبر از سفر وزیر امور خارجه به سوریه و پس از آن ترکیه داد، ایستگاه های اول و دوم تور منطقه ای جدیدی که سخنگوی وزارت خارجه می گوید مقاصد دیگری را هم شامل خواهدشد. به گزارش وزارت امور خارجه، «تحرکات اخیر تروریست ها در سوریه و مقابله با آنها، مبارزه با تروریسم و حمایت از دولت و ملت سوریه و صلح و ثبات در این کشور» از جمله محورهای مورد بحث در رایزنی های وزیر خارجه در دمشق با مقام های سوری خواهدبود.
سیدعباس عراقچی پیش از عزیمت به دمشق در گفت و گو با خبرنگاران در این باره گفت: «امروز عازم دمشق هستم تا حامل پیام جمهوری اسلامی به دولت سوریه باشم؛ ما قاطعانه از ارتش و دولت سوریه حمایت میکنیم.هیچ فرقی بین رژیم صهیونیستی و تروریستهای تکفیری قائل نیستیم و معتقدیم که دشمن پس از ناکامی رژیم صهیونیستی از طریق همین گروههای تروریستی در تلاش برای پیاده سازی اهداف شوم خود در ناامن سازی منطقه است. ارتش سوریه بار دیگر همچون گذشته بر این گروههای تروریستی پیروز خواهد شد.» وی در ادامه با بیان اینکه میدان و دیپلماسی مکمل یکدیگر هستند، اضافه کرد: دیپلماتها به پشتوانه قدرتهای میدانی حرکت میکنند.