گروه اجتماعی: خبر خوش این بود که دولت مازوتسوزی را در شهرهای اراک، کرج و اصفهان اجرا کرد، اما روز گذشته وزیر نیرو ازسرگیری مازوتسوزی در صحن علنی مجلس و از اتمام خاموشیها خبر داد. البته سخنگوی دولت گفته از مازوتی استفاده میشود که آلاینده کمتری دارد. این در حالی است که معاون اجرایی رئیسجمهوری گفته بود: «قرار نیست عدهای بمیرند تا ما برق داشته باشیم.» قالیباف رئیس مجلس هم گفت: ما نه توان تولید و صادرات نفت داریم و نه توان حملونقل سوخت! با کدام نفت میتوان دشمنان را تهدید کرد. از این گفته رئیس مجلس میتوان فهمید که کشور در تولید گاز و برق و دیگر فراوردههای نفتی ضعیف و فرسوده شده است. کارشناسان میگویند صنعت نفت نیاز به سرمایهگذاری و خرید تجهیزات مدرن از کشورهای پیشرفته دارد که تحریم و عدم فروش نفت بدون مانع علت فرسودگی صنعت نفت و کاهش تولید و صادرات شده است. دولت بین سلامت و دود، دود را انتخاب کرده است. بر اساس آمار اعلامشده سال گذشته 50 هزار ایرانی براثر آلودگی هوا جان خود را ازدستدادهاند. تداوم مازوت سوزی منجر به تداوم آلودگی هوا در کلانشهرها میشود که نتیجهاش مرگ شهروندان خواهد بود. سوء مدیریت و تحریم دو عامل مهم در خلق نا ترازی انرژی است. وزیر نیرو گفته زمستان و تابستان سختی را پیش روداریم. وضعیت در حالی به این روز رسیده که در دولت روحانی کشور گاز و بنزین صادر میکرد.
تزریق بیشتر گاز به نیروگاهها
عباس علیآبادی، وزیر نیرو دیروز در جلسه علنی مجلس اعلام کرد: با همکاری وزارت نفت، گاز تحویلی به نیروگاهها افزایشیافته و همچنین با تحویل سوخت مناسب گازوئیل به نیروگاهها ضمن برطرف شدن محدودیتهای تأمین برق، ذخیرهسازی گازوئیل در نیروگاهها نیز در حال افزایش است.
او بابیان این مطلب که این دستور مربوط به مصوبه اخیر شورای امنیت ملی است تشریح کرد: مصرف در نیروگاهها نیز با بهینهسازی سوخت آنها از ترکیب گاز و مازوت کمسوادی در دستور کار قرارگرفته است که بهاینترتیب میتوان از ظرفیت نیروگاههای نیز حداکثر استفاده را کرد.
توقف خاموشیها
اسماعیل حسینی، عضو گروه انرژی مجلس با انتشار پستی در شبکه ایکس گفت: با توجه به مصوبه شورای عالی امنیت ملی و انجام تعهدات توسط شرکت ملی گاز، اعمال خاموشیهای برق در بخش خانگی متوقف خواهد شد.
این در حالی است که استفاده از مازوت، بهکلی از جانب مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری، و فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، نهی شده بود و سلامت شهروندان در اولویت دولت قرار داشت. اما به نظر میرسد با ادامه قطعیهای برق و افزایش نارضایتی مردم، شورای عالی امنیت ملی به این قضیه ورود کرده و دستور اتمام قطعیهای برق را داده است.
صنایع قربانی کمبود انرژی
صنایع که هرساله در فصل تابستان با قطعیهای برق و در فصل زمستان با قطعی گاز دستوپنجه نرم میکنند، امسال با قطعی همزمان برق و گاز روبهرو خواهند بود؛ چراکه در اظهارات وزیر نیرو، حرفی از صنایع به میان آورده نمیشود و تنها وعده اتمام خاموشیهای شبکه خانگی دادهشده است. این در حالی است که مجموع ارزش تولید ازدسترفته صنعت فولاد بابت محدودیت برق و گاز در سال ۱۴۰۳ بالغبر ۲.۵ میلیارد دلار معادل ۲۴۵ همت بوده است. به نظر میرسد افزایش ذخایر نیروگاهی منوط به کاهش صادرات نفت است. مسئولان بهجای صادرات نفت، بخشی از آن را بهمنظور استفاده داخلی پالایش کرده و از آن برای تأمین برق استفاده خواهند کرد.
کاهش صادرات نفت
موسسه کپلر در یادداشتی نوشت: صادرات نفت ایران در ماه نوامبر به دلیل تقاضای داخلی برای تولید برق و کمبود شدید گاز طبیعی کاهشیافته و به 1.43 میلیون بشکه در روز رسیده است. بر اساس گزارش بلومبرگ، تحریمهای اخیر علیه تانکرهای مرتبط با ایران و مشکلات تولید برق در ایران، ممکن است ازجمله دلایلی باشد که موجب کمبود عرضه و تأخیر دررسیدن محمولهها شده است. این اظهارات بدان معناست که یکی از علل اصلی کاهش صادرات نفت در ماه اخیر، کمبود برق در کشور بوده است. این در حالی است که اگر متنوع سازی انرژی، ورود انرژیهای تجدید پذیر و جذب سرمایهگذاری بهمنظور توسعه زیرساختها در کشور انجام میشد، کمبود انرژی در کشور کنترل میشد.
هجوم آلودگی هوا به پایتخت
دادههای شرکت کنترل کیفیت هوا نشان میدهد دیروز 6 آذر 1403 میانگین شاخص هوای تهران روی عدد 116 ایستاد که برای گروههای حساس «ناسالم» محسوب میشود. اما میانگین کیفیت هوا در 24 ساعت گذشته (از ساعت 11 روز دوشنبه تا ساعت 11 روز سهشنبه) برای میانگین کل ایستگاهها شاخص 141 را نشان میدهد که از روز مشابه سال گذشته تنها 9 واحد کمتر است. در حال حاضر پنج نیروگاه در تهران فعال هستند که سه نیروگاه ری، بعثت و طرشت گازیاند و امکان مازوتسوزی در آنها وجود دارد. نقشه آلودگی هوای تهران در ساعت 14 روز گذشته نشان میدهد مناطق 19، 20 (شهرری)، 21 (طرشت)، 17، 18 (شادآباد)، 9 (میدان فتح) و 12 (امام خمینی) شاخص بالای 150 را ثبت کردهاند و بهاینترتیب آلودهترین نقاط تهران هستند. بدین ترتیب شاخص آلودگی نزدیک به نیروگاه ری در محدوده 154 قرار دارد. همچنین مناطق 19 و 17 که شاخص آلودگی 156 و 154 را ثبت کردهاند در نزدیکی نیروگاه بعثت مشاهده میشوند و مناطق 18 و 21 با شاخص آلودگی 153 و 154 آلودگی نیروگاه طرشت را به خود جذب کردهاند. فعالیت نیروگاهی و صنعتی با شدت آلودگی هوا ارتباط مستقیم وجود دارد.