بزرگسالان باید مصرف کل چربی را به ۳۰ درصد از کل انرژی دریافتی یا کمتر محدود کنند. چربی مصرف شده توسط افراد ۲ سال و بالاتر باید عمدتاً اسیدهای چرب غیراشباع باشد،به طوری که بیش از ۱۰ درصد از کل انرژی دریافتی از اسیدهای چرب اشباع شده و بیش از ۱ درصد از کل انرژی دریافتی از اسیدهای چرب ترانس دریافت نشود.
به گزارش خبرآنلاین، چربیهای مصرف شده توسط انسان عموماً به شکل تری گلیسیرید هستند که شامل سه اسید چرب متصل به یک مولکول گلیسرول هستند. درصد چربی در رژیم غذایی را میتوان به عنوان «چربی کل» نام برد و مجموع چربیهای رژیم غذایی است که شامل اسیدهای چرب تک غیراشباع و چند غیراشباع، اسیدهای چرب اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس (بدون تمایز بین انواع مختلف چربی). منابع رایج چربی در رژیم غذایی انسان، گوشت، ماهی، محصولات لبنی، روغنها و چربیهای گیاهی و حیوانی، آجیل و دانهها و غذاهای بسیار فرآوری شده است.
بزرگسالان باید مصرف کل چربی را به ۳۰ درصد از کل انرژی دریافتی یا کمتر محدود کنند. چربی مصرف شده توسط افراد ۲ سال و بالاتر باید عمدتاً اسیدهای چرب غیراشباع باشد، به طوری که بیش از ۱۰ درصد از کل انرژی دریافتی از اسیدهای چرب اشباع شده و بیش از ۱ درصد از کل انرژی دریافتی از اسیدهای چرب ترانس دریافت نشود.
البته باید توجه داشت انجمن قلب آمریکا برای حفظ سلامت قلب و عروق توصیه کرده است که نباید بیش از ۶ درصد کالری روزانه از چربی غیر اشباع باشد. چربیهای اشباع شده چربی است معمولاً در دمای اتاق جامد هستند و در غذاهای حیوانی مانند گوشت و لبنیات یافت میشوند. خوردن بیش از حد چربیهای اشباع شده میتواند سطح کلسترول بد شما را افزایش دهد و خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد.
چربیهای غیر اشباع معمولاً در دمای اتاق مایع هستند. آنها از منابع گیاهی و ماهیهای چرب مانند سالمون میآیند. گنجاندن چربیهای غیر اشباع در رژیم غذایی میتواند به کاهش سطح کلسترول LDL کمک کند. آنها همچنین اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز بدن شما را تامین میکنند.
غذاهای سرشار از چربی غیراشباع عبارتند از: روغنهای گیاهی غیر گرمسیری مانند زیتون، کانولا و سویا، ماهیهای چرب مانند ماهی تن، سالمون و ساردین، آجیل و دانههایی مانند گردو، دانه کتان و تخمه آفتابگردان و غذاهای دیگر مانند آووکادو و کره بادام زمینی.
کشف مُهرهای پنج هزار ساله در غرب ایران
کاوشهای باستانشناسان در تپه «تیلینه» کرمانشاه به کشف بیش از ۲ هزار اثر مُهر و مجموعۀ بزرگی از سفال، ابزارهای سنگی، بقایای جانوری، انواع اشیاء شمارشی و بیش از ۱۰۰ پیکرک حیوانی منجر شد. یافتههای تپه تیلینه، باستانشناسان را به این نتیجه رسانده که با محوطهای «بینظیر» در ایران روبهرو هستند.
پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اعلام کرد: در سال ۱۴۰۰ کشف اتفاقی شماری اثر مُهر گِلی اوایل هزارۀ سوم پیش از میلاد در سطح تپه تیلینه کرمانشاه، توجه باستانشناسان را به خود جلب کرد. همین موضوع در کنار تخریب بخشهایی از محوطه، زمینهساز فصل نخست کاوش در سال ۱۴۰۲ در این محوطه و ادامه یافتن آن در قالب فصل دوم شد.
شکوه خسروی گفت: طی کاوش در محدودهای به ابعاد ۲۵ متر مربع بیش از ۴ هزار اثر مُهر گلی به دست آمد که قدمت آنها به ۵ هزار سال پیش باز میگردد. این باستانشناس افزود: یافتههای مهم و پر شمار حاصل از کاوش در فصل نخست، به روشنی اهمیت محوطه در اوایل هزارۀ سوم پیش از میلاد (حدود ۵ هزار سال) را نشان میدهد و آشکار کرد که با یک مرکز اداری اقتصادی روبهرو هستیم که احتمالاً درگیر مبادله و توزیع محصولات دامی چون روغن و یا نوشیدنیهایی چون آب جو و شراب بود.