زهیر اصفهانی با اشاره به لزوم عرفی بودن قانون گفت: عدم تبیین و اقناع سازی افکار عمومی در حوزه قوانین تصویب شده، از مشکلات اجرای قانون در کشور است.
وی افزود: اگر مروری بر 46 سال گذشته داشته باشیم در مقاطعی که مسئولین مسائل و مشکلات را به طور شفاف با زبانی ساده با مردم در میان گذاشتند، شاهد همراهی مردم بودند. دوران هشت ساله جنگ، نمونه بارز همراهی مردم با حاکمیت بود. مسئولین مردم را خودی می دانستند و مردم از جان و مالشان برای کشور و نظام مایه گذاشتند.
اصفهانی با تاکید بر ضرورت اقناع سازی در موضوع حجاب یادآور شد: وقتی کار ها بدون تعقل و تدبیر، با سانسور بدون مبنا و پنهان کاری پیش می رود و مردم خودی فرض نمی شوند، همراهی نمی کنند. یکی از این موارد موضوع حجاب است.
وی گفت: با وجود اینکه یکی از ابعاد برجسته انقلاب، بعد فرهنگی بود، اما یکی از بخش هایی که در چهار دهه گذشته نتوانسته با مردم ارتباط بگیرد، همین بخش فرهنگی است. حجاب مساله مهمی است که با وجود عدم سختگیری در مورد آن قبل و بعد از انقلاب در کشور رعایت می شد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: بعد از انقلاب با حوادث تلخی که سازمان مجاهدین آغازگر اش بود روبرو شدیم. به دلیل کارشکنی، خیانت و ترور هایی که صورت می گرفت، مسئولین وقت مجبور به سختگیری های امنیتی شدند و محدودیت هایی ایجاد شد. آن اقدامات در شرایط خطیر دوره یاد شده، لازم بود. ولی در سالیان گذشته سختگیری هایی از آن جنس در مورد شهروندان عادی دیده می شود. نباید برخی از مسائل از جمله حجاب در ردیف آن قضایای امنیتی قرار می گرفت.
وی با مهم دانستن نقش آموزش و پرورش افزود: در مورد مسائل فرهنگی شاهد کم کاری در آموزش و پرورش هستیم. هم حوزه آموزش و هم حوزه تربیت در مدارس با مشکلات و نواقص جدی روبرو است. پایه هر آموزشی در مدرسه است.
زهیر اصفهانی در رابطه با گشت ارشاد متذکر شد: گشت ارشاد به عنوان ابزاری برای ترویج حجاب مورد استفاده قرار گرفت. گشت ارشاد یک طرح من درآوردی نیست متاسفانه در مورد این طرح رسانه ها بلوا کردند درحالیکه ایده گشت ارشاد یا پلیس اخلاقی در عموم کشور ها به ویژه کشور های منطقه ما به اجرا در می آید.
وی در این رابطه افزود: عموم کشور های اسلامی در حوزه امر به معروف و نهی از منکر طرح هایی دارند، ولی گشت ارشاد با برخورد های سلیقه ای، بی برنامه گی و ناهماهنگی به جای حرکت در مسیر فرهنگ، موجب تقابل میان مردم و مجریان قانون شد. اتفاقات تلخ پاییز 1401 به دنبال این موضوع پیش آمد و قبح بی حجابی را در کشور شکست.
این تحلیلگر خاطر نشان کرد: قانون خوب یک موضوع و اجرای قانون موضوعی دیگر است. ناقص بودن هر کدام از این دو فاکتور موجب شکست و بلا استفاده بودن قانون می شود.
وی گفت: جرم انگاری در رابطه با حجاب در کشور دو دستگی ایجاد می کند. در جامعه نظرات موافق و مخالف صفر و صد هستند در مورد فیلترینگ هم شاهد این وضعیت هستیم اکثریت موافق رفع فیلترینگ هستند و برخی بر اجرای کامل فیلترینگ اصرار دارند. تندروی نتیجه مطلوب ندارد و با عقل سازگار نیست. باید عقلانی، با تناسب و با نگاه خاکستری با مسائل برخورد کرد.
زهیر اصفهانی در پایان سخنان خود تاکید کرد: اگر دین اسلام مبنای تصمیمات باشد، باید یادآور شد که اسلام هرگز افراط و تفریط ندارد. در مورد حجاب هم باید اصل بر این باشد تا جامعه به سمت تقابل با مسئولین نرود. امروز عده ای طرف مقابل را به لابالی گری متهم می کنند و گروهی آن ها را قبول ندارند. این وضعیت جز تفرقه افکنی در جامعه، سودی نخواهد داشت. اتحاد ملی را از بین می برد و به نفع کشور و مردم نیست.