گروه اقتصاد: بانک مرکزی گزارش داد که پرداخت وام ازدواج و فرزندآوری از ۱۸۲ همت گذشته است. این رقم نسبت به سال گذشته ۲۹ درصد رشد داشته است. مهدی پازوکی اقتصاددان معتقد است دولت باید بهجای اعطای تسهیلات تکلیفی که موجب رشد تورم میشود، سلامت اقتصادی را به اقتصاد کشور بازگرداند. برخی از اقتصاددانان معتقدند سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانکها موجب تنگنای مالی و کوچکتر شدن سبد معیشتی مردم شده است.
تسهیلات غیراقتصادی
مهدی پازوکی، اقتصاددان با انتقاد از تسهیلات تکلیفی بانک مرکزی به اقتصاد آنلاین گفت: تسهیلات تکلیفی یک تصمیم غیراقتصادی، غیرمنطقی و غیر عقلایی است. در شرایطی که دولت ایران کسری بودجه دارد و این کسری بودجه به افزایش نقدینگی، بالا رفتن تورم و کاهش ارزش پول ملی کشور منجر میشود، کدام عقل سلیم اقتصادی میگوید دولت باید از طریق تسهیلات تکلیفی جمعیت را زیاد کند؟ ما باید اقتصاد ملی خود را درست کنیم و سلامت را به اقتصاد ایران برگردانیم. در ادامه گزیده نظرات وی را میخوانید.
کسری بودجه
پازوکی گفت: اگر توازن در بودجه به وجود بیاید یعنی بین مخارج و درآمد دولت تعادل باشد که منتج به کسری بودجه نشود، این سیاست به ثبات اقتصادی منجر خواهد شد و این یعنی سلامت اقتصادی ایجادشده است. در این صورت خانوادههای ایرانی تصمیم میگیرند که بچهدار شوند یا نشوند. اما اعطای اینگونه تسهیلات یک چاه ویل برای اقتصاد ایران است. یعنی از طریق این روشها کسی نمیتواند جمعیت یا ازدواج را افزایش دهد. آلان دولت در پرداخت یارانه جمعیت فعلی درمانده است. الان بالای ۹۰ درصد مردم دارند یارانه ۳۰۰ تومانی یا ۴۰۰ تومانی میگیرند؛ بنابراین این تفکر جز اینکه مخارج دولت را بالا ببرد و منابع بانکی را منحرف کند چیزی ندارد. دولت ما الان در شرایطی نیست که چنین تسهیلاتی بدهد؛ چراکه اکنون علاوه بر کسری بودجه در پرداخت حقوق بازنشستگان و پرداخت به بخشهای سلامت و آموزش مانده است.
سه راهکار بهبود اقتصاد
این اقتصاددان بیان کرد: هنگامیکه دولت درآمد دارد، میتواند تسهیلات بدهد، اما در شرایطی که عدم توازن بین مخارج و درآمد دولت وجود دارد، تسهیلات تکلیفی باعث افزایش تورم میشود. دولت میتواند در این وضعیت از بخش تولید واقعی حمایت کند. دولت باید فضای کسبوکار را برای تولید مناسب کند یا تورم را کنترل کند. مثلاً تورم ۴۰ درصدی را به ۲۰ درصد برساند و شفافیت را به اقتصاد و فضای کسبوکار بیاورد. برای اینکه فضا مناسب شود دولت باید سه کار مهم را انجام بدهد. اول، ایجاد شفافیت در اقتصاد یعنی مبادله اطلاعات آزاد بین بنگاههای اقتصادی، دوم ایجاد رقابت سالم بین بنگاههای اقتصادی و سوم از بین بردن انحصار. دولت باید از انحصار مثل بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، ستاد اجرایی فرمان امام، بخشهای اقتصادی اماکن متبرکه و شرکتهای وابسته به صندوقهای بازنشستگی مالیات بگیرد. زیرا اینها نمیگذارند بخش خصوصی واقعی وارد اقتصاد کشور شود. الان وزارت دفاع شرکتهای اقتصادی دارد. وزارت دفاع باید بهجای به نگاهداری به وظیفه اصلی خودش یعنی پشتیبانی نیروهای مسلح برگردد. اینها وقتی وارد اقتصاد میشوند انحصار به وجود میآورند. یعنی نمیگذارند تولیدکننده واقعی ورود کند.