مرکز آمار گزارش تورم آبان 1403 را منتشر کرد. بر اساس این گزارش، سیستان و بلوچستان کمترین و سه استان اصفهان، آذربایجان غربی و اردبیل، بیشترین نرخ تورم را تجربه کردند. این گزارش نشان میدهد تورم ماهانه و نقطهبهنقطه کشور در دومین ماه پاییز، روند افزایشی را تجربه کردهاند. تورم ماهانه آبان با 0.1 واحد درصد افزایش نسبت به مهر به 2.8 درصد رسیده است. تورم نقطهبهنقطه 32.5 درصد که افزایش 0.9 واحد درصدی نسبت به ماه گذشته نشان میدهد. تورم سالانه کشور با 0.5 واحد درصد کاهش نسبت به ماه مهر، به 33.1 درصد رسیده است.
16 استان تورم کمتر از میانگین کشور
تورم سالانه در 16 استان از 31 استان پایینتر از میانگین کل بوده است. که شامل استانهای سیستان و بلوچستان، زنجان، بوشهر، همدان، خراسان شمالی، چهارمحال و بختیاری، آذربایجان شرقی، مازندران، تهران، قم، لرستان، خوزستان، مرکزی، هرمزگان، گلستان و کرمانشاه میشود.
15 استان تورم بیشتر از میانگین کشور
15 استان تورم بالاتر از میانگین کشوری در آبان ماه داشتهاند که شامل یزد، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، البرز، گیلان، کردستان، خراسان رضوی، قزوین، خراسان جنوبی، کرمان، سمنان، اردبیل، ایلام، آذربایجان غربی و اصفهان است.
استانهای اصفهان و آذربایجان غربی در دومین ماه پاییز همچون مهر امسال، در صدر استانهایی با بیشترین تورم سالانه قرار گرفتند؛ با این تفاوت که در آبان، نرخ تورم مشابهی داشتند اما در ماه قبل از آن، اصفهان بهتنهایی در صدر ایستاده بود. اردبیل نیز در آبان، کنار این دو استان قرارگرفته است، درحالیکه در مهر، چهارمین استان با بیشترین نرخ تورم بود.
استان ایلام در مهر چهارمین استان و در آبان سومین استان با بیشترین نرخ تورم بوده است.
فشار بیشتر تورم بر دهکهای کمدرآمد
دادههای مرکز آمار ایران حاکی از آن است که نرخ تورم ماهانه آبان ماه در دهک هزینهای اول، بهعنوان کمدرآمدترین افراد جامعه، 1.24 واحد درصد بیش از دهک دهم بوده است. یکی از نکات قابلتوجه دادههای تورمی مرکز آمار تداوم پیشتازی دهکهای کمدرآمد در آمار نرخ تورم ماهانه بود. بهطوریکه نهتنها دهک هزینهای اول بهعنوان کمدرآمدترین قشر جامعه بیشترین فشار تورم ماهانه را متحمل شدند، بلکه بیشترین افزایش نرخ تورم ماهانه در مقایسه با دیگر دهکها را نیز به نام خود زدند.
رشد تورم ماهانه در دهک اول
نرخ تورم ماهانه، افزایش سطح عمومی قیمتها در پایان هرماه را نسبت به پایان ماه قبل از آن اندازهگیری میکند. بر این اساس، نرخ تورم ماهانه دهک اول در پایان آبان ماه سال جاری معادل 3.77 درصد ثبت شد که این رقم 0.72 واحد درصد نسبت به ماه قبل از آن رشد کرده بود.
آمار نشان میدهد با افزایش درآمد افراد و قرارگیری در دهکهای بالاتر، آنها تورم ماهانه کمتری را احساس کردهاند بهطوریکه تورم ماهانه دهک دهم بهعنوان ثروتمندترین افراد جامعه 2.53 درصد بود که نهتنها افزایشی نسبت مهرماه پیدا نکرد، بلکه شاهد افت 0.05 واحد درصدی بود.
بالاترین تورم سالانه در دهکها
باوجود بالاتر بودن نرخ تورم ماهانه در دهک اول نسبت به باقی دهکها، در محاسبات نرخ تورم سالانه، همچون نرخ تورم نقطهبهنقطه، دهک نهم بالاترین رقم را ثبت کرد.
بررسیها نشان میدهند بیشترین تورم سالانه در آبان ماه با رقمی معادل 33.6 درصدی، به دهک نهم اختصاص یافت و دهک اول با ثبت رقم 30.4 درصدی، کمترین میزان این تورم را تجربه کرد. بهاینترتیب، اختلاف بین بیشترین و کمترین نرخ تورم سالانه در دهکها به 3.2 درصد رسید. این در حالی است که این اختلاف در مهرماه معادل 32.6 درصد بود. اختلاف تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات در دهک اول تا دهم معادل 0.4 واحد درصد است، این رقم در کالاهای خوراکی، نوشیدنی و دخانیات به 1.64 واحد درصد میرسد. بهاینترتیب دهکهای پایینتر که بیشتر از این کالاها مصرف میکنند، افزایش قیمتها در این بخش را بیشتر احساس میکنند.