رئیس بخش خطرپذیری مرکز تحقیقات راه و شهرسازی گفت: در مناطقی که بافت فرسوده تراکم بالایی دارد با وقوع زلزله 5 ریشتری، سیستم قطع خودکار گاز به کار میافتد اما در منطقهای کیفیت ساختوساز در آن بالاتر است سیستم قطع گاز با وقوع زلزله با بزرگی 6.5 ریشتر به بالا سیستم قطع خودکار گاز فعال خواهد شد. علی بیتاللهی درباره خطر نزدیکی نقاط تقاطعی لولههای اصلی گاز با گسلهای تهران به ایلنا گفت: حدود 147 نقطه تقاطعی با لولههای اصلی گاز در شهر تهران وجود دارد، از غرب تا شرق تهران چندین منطقه گازی وجود دارد، همچنین در شمال به جنوب لولههای اصلی گاز کشیده شده که این لولههای اصلی تنها در منطقه یک شهر بهطور متناوب سه گسل لویزان، نیاوران و شمال تهران قطع میکنند و چند لوله اصلی گاز در این تقاطع وجود دارد.
وی ادامه داد: علت تأکید درباره تقاطع لولههای گاز این است که در جابهجایی گسلها در جنبش نیرومند زمین و وقتی حرکت زمین اتفاق میافتد احتمال گسیختگی این لولههای گاز وجود دارد و ریسک بسیار بالایی را ایجاد میکنند.
شرکت گاز تهران با همکاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اقداماتی درباره خطوط قطع انتقال گاز بهصورت اتو مایک بعد از وقوع زلزله طراحی کرده است که خوشبختانه ازنظر شهرسازی و بهرهمندی از امکانات گاز، این اقدام یک مزینی محسوب میشود و استانداردهای فنی بالایی دارند اما نگرانی در جابهجایی گسل است که این خطوط تقاطعی باعث قطعشدگی ناگهانی لوله شوند و خروج گاز خطرآفرین شود. برای این منظور سیستم قطع خودکار با نصب شتابنگار در ایستگاهها نصب و به اجرا درآمده که بلافاصله چند ثانیه بعد از وقوع زلزله بزرگ قطع گاز انجام میشود. در مناطقی که بافت فرسوده تراکم بالایی دارد با وقوع زلزله 5 ریشتری، سیستم قطع خودکار گاز به کار میافتد اما در منطقهای کیفیت ساختوساز در آن بالاتر است سیستم قطع گاز با وقوع زلزله با بزرگی 6.5 ریشتر به بالا سیستم قطع خودکار گاز فعال خواهد شد.
افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق
بررسی تعرفههای جدید و مقایسه آن با تعرفههای پیشین (قبل از مهر ۱۴۰۳) در ماههای غیر گرم نشان میدهد که میزان رشد تعرفهها بهجز دو مورد، در محدوده ۳۸درصدی است. مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر در خصوص میزان افزایش تعرفه برق در نیمه دوم امسال گفت: ساختار تعرفه گذاری بهگونهای طراحیشده است که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی میکند که در محدوده الگوی مصرف قرارگرفتهاند و قبضهای برق ارزانتری دریافت میکنند. بر اساس همین قانون مشترکان خانگی به دودسته مشترکانی که در محدوده الگوی مصرف و کمتر از آن برق مصرف میکنند و مشترکان پرمصرف که بالاتر از الگو برق مصرف میکنند، تقسیم میشوند. وی افزود: قانون ضرایبی از نرخ تأمین برق را برای پلههای مختلف مصرف در نظر گرفته است به این صورت که برای مشترکان پرمصرف تا میزان الگوی مصرف نیم برابر هزینه تأمین تا ۱.۵ برابر الگو، ۱.۵ برابر هزینه تأمین تا ۲.۵ برابر الگوی مصرف و بیشتر از ۲.۵ برابر الگوی مصرف ۵ برابر هزینه تأمین برق در تعرفه برق مشترکین پرمصرف لحاظ میشود و دریافت آن الزام قانونی است. عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر در این خصوص گفت: قبض برق مشترکانی که بیش از الگو مصرف کرده و در زمره خیلی پرمصرفها قرار میگیرند بیشتر تحت تأثیر این تغییر الگو قرار خواهد گرفت. وی درعینحال تأکید کرد: مصرف برق ۷۵ درصد مشترکین، زیرالگو (۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه) است که هزینه قبض آنها حدود ۱۸ هزار تومان بالغ میشود، اما این مبلغ برای مشترکانی که بیش از الگو و تا مرز ۸۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف میکنند قبضشان پلکانی افزایشیافته و به حدود یکمیلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیز میرسد.