گروه سیاسی: پس از کش و قوس بین آژانس و سفر گروسی رییس آژانس بین المللی انژی اتمی به ایران و توافق بر سر این که ایران ذخایر 60 درصد را افزایش ندهد، سفر گروسی پایان یافت. او به وین رفت و گفت: مخالف تنش است. با ایران باید گام به گام مذاکره وتوافق کرد و در شواری حکام گفت: ایران پذیرفته که با آژانس همکاری کند و بازرسان را نیز بپذیرد. در همین راستا، وزیر خارجه تماس تلفنی با اعضای شورای حکام برقرار کرد و از آنها خواست تا به قطعنامه سه کشور اروپایی به علاوه آمریکا علیه ایران رأی ندهد. به رغم نظر مخالف گروسی با صدور قطعنامه کشورهای غربی تصمیم گرفتند قطعنامه علیه ایران صادر کنند و به رییس آژانس هم مأموریت دادند تا ظرف سه ماه آینده گزارشی از فعالیت هستهای ایران و عدم همکاری یا عدم همکاری این کشور با آژآنس ارائه کنند. سرانجام قطعنامه به رأی گذاشته شد. 19 کشور رأی موافق 11 کشور رأی ممتنع و سه کشور روسیه، چین و بورکینافاسو رأی موافق دادند. این رأی گیری نشان داد که چین و روسیه که حامی ایران هستند، جایگاهی در شورای حکام ندارند و ایران تنها سه کشور موافق با خود داشت. جزییات بیشتر را در ادامه میخوانید:
در پی قطعنامه شورای حکام آژانس، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دستور انجام اقدامات مؤثر، ازجمله راهاندازی مجموعه متنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته مختلف را صادر کرد.
وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ایران در مورد قطعنامه ناموجه صادره در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در رابطه با برنامه هستهای صلحآمیز ایران بیانیهای صادر کردند که در آن آمده است: در آخرین ساعات جلسه مورخ ۱ آذر ۱۴۰۳ شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با فشار و اصرار سه کشور اروپایی و آمریکا، و علیرغم عدمحمایت حدود نیمی از دولتهای عضو، قطعنامهای غیر اجماعی در مورد برنامه صلحآمیز هستهای ایران تصویب شد. سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر تعامل سازنده با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب حقوق و تکالیف مصرح ذیل معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه جامع پادمان بوده است. دولت چهاردهم بر مبنای همین سیاست از ابتدای تشکیل، ادامه و ارتقای همکاریها با آژانس را باهدف حلوفصل موضوعات فیمابین در دستور کار خود قرار داده است. در چارچوب همین رویکرد اصولی، ایران از سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران استقبال کرد و برنامهریزی لازم برای فراهم کردن زمینه تعاملات بیشتر و موفقیت سفر را انجام داد. سفر مدیرکل آژانس به ایران، دیدارهای وی با مقامهای عالی جمهوری اسلامی ایران و بازدید از مجتمعهای غنیسازی شهید مسعود علیمحمدی و شهید مصطفی احمدی روشن و مذاکرات صورت گرفته زمینه مناسبی برای تقویت تعاملات ایران و آژانس ایجاد کرد. در چنین شرایطی سه دولت اروپایی و آمریکا - که سابقه طولانی در بدعهدی و عدم پایبندی آشکار به تعهدات خود ازجمله در قالب برجام و توسل به تحریمهای ظالمانه و اشارهای غیرقانونی علیه ملت ایران دارند - بهجای کمک به تداوم فضای سازنده ایجادشده بین ایران و آژانس، حتی منتظر نتایج سفر مدیرکل آژانس هم نمانده و در یک اقدام تقابلی و ناموجه، قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام ارائه نمودند.
پاسخ متقابل ایران
این بیانیه میافزاید: این رویکرد سیاست زده، غیرواقعبینانه و مخرب فضای مثبت ایجادشده و تفاهمهای حاصل از آن را مخدوش میکند. چنین اقدامی، آنهم درزمانی که ایران و آژانس در مسیر تعامل سازنده قرار داشتند، بار دیگر ثابت کرد که سه دولت اروپایی و آمریکا در ادعای خود مبنی بر حفظ اعتبار آژانس صداقت ندارند و موضوع هستهای ایران صرفاً بهانه و دستاویزی برای پیشبرد اهداف نامشروع آنها است. مراجع صلاحیتدار جمهوری اسلامی ایران در سطوح مختلف پیشتر اعلام کرده بودند که اتخاذ هرگونه اقدام تقابلی و سوءاستفاده از شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای پیشبرد اهداف نامشروع و سیاسی، با پاسخ متقابل ایران مواجه خواهد شد. مختصات پاسخ احتمالی ایران از قبل نیز به مدیرکل آژانس اطلاعرسانی شده است.
راهاندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته
در بیانیه وزارت خارجه و سازمان انرژی اتمی اعلام شد: بر همین اساس، (محمد اسلامی) رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دستور انجام اقدامات مؤثر، ازجمله راهاندازی مجموعه معتنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد. این اقدامات در راستای صیانت از منافع کشور و توسعه هرچه بیشتر صنعت هستهای صلحآمیز، متناسب با نیازهای روزافزون ملی و در چارچوب حقوق و تعهدات ایران وفق موافقتنامه پادمان جامع انجام میشود. درعینحال، همکاریهای فنی و پادمانی با آژانس، مثل گذشته و در چارچوب موافقتنامه پادمان ادامه خواهد یافت. جمهوری اسلامی ایران همچنان آماده تعامل سازنده با جهات ذیربط بر مبنای اصول و موازین حقوقی بینالمللی است و سیاست اصولی صیانت از حقوق و منافع ملت بزرگ ایران و توسعه برنامه هستهای صلحآمیز و بومی با جدیت ادامه خواهد یافت.
محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی پنجشنبهشب ۲۴ آبان ماه و درحالیکه گروسی در تهران حضور داشت در گفتوگویی تلویزیونی، درباره صدور قطعنامه علیه ایران در نشست آتی شورای حکام گفت: همینکه قطعنامه را قرائت کرده و بخواهند رأیگیری کنند، تارای آنها نخشکیده، اقدام خود را بهصورت قاطع انجام میدهیم.