با اعلام فهرست کامل فیلمهای هفتاد و نهمین جشنواره فیلم ونیز مشخص شد که سینمای ایران حضور چشمگیری در دوره جدید قدیمیترین جشنواره سینمایی جهان خواهد داشت. دراینارتباط جشنواره ونیز ۲۰۲۲، با ۲ فیلم ایرانی در بخش مسابقه و ۲ فیلم ایرانی در بخش افقها برگزار خواهد شد.
«شب، داخلی، دیوار» ساخته وحید جلیلوند و «خرس نیست» از جعفر پناهی، دو نماینده سینمای ایران در بخش مسابقه اصلی جشنواره امسال ونیز هستند و لیلا حاتمی نیز یکی از داوران بخش مسابقه اصلی خواهد بود.
نوید محمدزاده و دایانا حبیبی، نقشهای اصلی فیلم جلیلوند را ایفا میکنند. امیر آقایی، سعید داخ و علیرضا کمالی، دیگر بازیگران این فیلم هستند تا بهاینترتیب، سومین حضور جلیلوند در جشنواره ونیز رقم بخورد.
همچنین سینمای ایران در بخش افقها با فیلم «جنگ جهانی سوم» به کارگردانی هومن سیدی حضور خواهد داشت. در این فیلم هومن سیدی، محسن تنابنده و ندا جبرئیلی، بازی کردهاند. در خلاصه داستان این فیلم، آمده است: «من همونی هستم که لباس تنت کرد، آدمت کرد، بهت بها داد، من همونم...»
همچنین در بخش افقهای اِکسترا نیز فیلم «بی رؤیا» از آرین وزیر دفتری نمایش خواهد داشت. در این فیلم سینمایی، طناز طباطبایی، صابر ابر و شادی کرمرودی بازی کردهاند. جالب آنکه هومن سیدی، بهعنوان تهیهکننده این فیلم، امسال ۲ فیلم در جشنواره ونیز دارد. در خلاصه داستان بی رؤیا آمده است: «مواجهه رؤیا با دختری بینامونشان، آغاز اتفاقاتی عجیب در زندگی رؤیا و بابک است...»
در بخش بینال کالج سینما نیز فیلم «بانو» به کارگردانی تهمینا رافائلا محصول جمهوری آذربایجان به تهیهکنندگی کتایون شهابی پذیرفته شده و داریوش خنجی بهعنوان مدیر فیلمبرداری فیلم «باردو» ساخته «آلخاندرو گونزالز ایناریتو» حضور داشته تا سالی پرفروغ برای سینمای ایران در جشنواره ونیز رقم بخورد.
سینمای ایران، امسال با ۴ فیلم، یکی از بیشترین تعداد نماینده را در جشنواره ونیز تجربه خواهد کرد. در ادامه گزیدهای از تاریخچه حضور سینمای ایران در این رویداد سینمایی را به نقل از ایسنا میخوانید.
موفقترین سال سینمای ایران
در تاریخ ونیز
پنجاه و هفتمین دوره جشنواره فیلم ونیز در سال ۲۰۰۰ میلادی و ۱۳۷۹ شمسی به موفقترین سال سینمای ایران در تاریخ ونیز تبدیل شد. جعفر پناهی با فیلم «دایره» در بخش مسابقه رسمی حضور داشت و شیر طلایی بهترین فیلم جشنواره را برای سینمای ایران به ارمغان آورد. این فیلم پنج جایزه دیگر نیز در ونیز دریافت کرد، جایزه فیپرشی، جایزه یونیسف، تقدیرنامه کلیسای جهانی، جایزه بهترین بازیگر زن برای مجموعه بازیگران زن فیلم از طرف سندیکای ملی نویسندگان سینمایی ایتالیا و جایزه سرجیوترازاتی. سمیرا مخملباف بهعنوان دومین داور ایرانی در بخش مسابقه رسمی حضور داشت و محمد اطبایی داور جایزه جنبی نتپک در ونیز بود.
ونیز هفتاد و یکم
با «قصههای» ایرانی ماندگار شد
در هفتاد و یکمین دوره جشنواره ونیز در سال ۱۳۹۳، رخشان بنی اعتماد در جشنواره ونیز و این بار با فیلم بلند «قصهها» در بخش مسابقه رسمی حضور پیدا کرده و جایزه بهترین فیلمنامه را نیز دریافت کرد. در همین بخش، رامین بحرانی سینماگر ایرانی مقیم آمریکا بار دیگر با فیلم «۹۹ خانه» در ونیز حضور داشت که دو جایزه کلیسای جهانی و ویتوریوونتو را نیز دریافت میکند.
ونیز هفتاد و سوم
به عباس کیارستمی تقدیم شد
ونیز هفتاد و سوم از ۱۰ تا ۲۰ شهریور ۱۳۹۵ برگزار شده و این دوره از جشنواره به عباس کیارستمی تقدیم شد. فیلم «منو خونه ببر» و یکی از اپیزودهای «۲۴ فریم» به همراه فیلم مستند «۷۶ دقیقه و ۱۵ ثانیه با عباس کیارستمی» ساخته سیفالله صمدیان در روز افتتاحیه جشنواره به نمایش درآمده و «آلبرتو باربرا» در سخنانی به ستایش عباس کیارستمی پرداخت.
درخشش فیلم «خورشید»
در ونیز هفتاد و هفتم
فیلم «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی یکی از نامزدهای شیر طلای ونیز در دوره ۷۷ جشنواره ونیز بود که روحالله زمانی برای بازی در این فیلم توانست جایزه «مارچلو ماسترویانی» ویژه برترین بازیگر نوظهور جشنواره را از آن خود کند. در این دوره سینمای ایران در بخش افقها نیز دو فیلم شامل «جنایت بیدقت» ساخته شهرام مکری و «دشت خاموش» از احمد بهرامی را داشت که فیلم «دشت خاموش» موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم این بخش شد.
غیبت پس از ۹ سال حضور مستمر و بازگشت قدرتمند
در هفتاد و هشتمین جشنواره فیلم ونیز سینمای ایران پس از ۹ سال هیچ فیلمی در بخش مسابقه اصلی نداشت، اما ایرانیان دیگری در بخشهای دیگر جشنواره حضور داشتند. بخش تازه تأسیس «افقهای اکسترا» با نمایش فیلم «سرزمین رؤیا» ساخته شیرین نشاط افتتاح شد و فیلم «زالاوا» ساخته ارسلان امیری نیز در بخش مستقل هفته منتقدان به نمایش درآمد و شهرام مکری، سینماگر ایرانی یکی از داوران بخش افقهای جشنواره فیلم ونیز بود. درنهایت فیلم «زالاوا» دو جایزه بهترین فیلم بخش هفته منتقدان و جایزه فیپرشی بهترین فیلم بخشهای جنبی ونیز را کسب کرد. سینمای ایران در حالی سال گذشته جایی در میان آثار بخش مسابقه اصلی نداشت که در دوره آتی جشنواره ونیز دو فیلم «شب، داخلی، دیوار» از وحید جلیلوند و «خرس نیست» از جعفر پناهی را دارد. حضور دو فیلم از یک کشور در فهرست منتخب و ۱۹ فیلم بخش اصلی جشنواره ونیز نکتهای حائز اهمیت است. هفتاد و نهمین جشنواره فیلم ونیز، قدیمیترین جشنواره سینمایی جهان، از تاریخ ۳۱ آگوست تا ۱۰ سپتامبر (۹ تا ۱۹ شهریور) در ایتالیا برگزار میشود.