رئیسکل بانک مرکزی گفت: نرخ بهره بینبانکی باسیاست مشخصی کنترل خواهد شد و تصمیماتی روز گذشته در این خصوص اتخاذ شد. به گزارش خبر آنلاین، مصطفی قمریوفا، مدیرکل روابط عمومی بانک مرکزی در تازهترین یادداشت در فضای مجازی نوشت: رئیسکل بانک مرکزی در جلسه مشترک با رئیس سازمان بورس گفت: دغدغه بازار سرمایه، دغدغه بانک مرکزی هم هست و تمام تلاش ما تقویت بورس است. نرخ بهره بینبانکی باسیاست مشخصی کنترل خواهد شد و تصمیماتی در روز گذشته در این خصوص اتخاذ شد. به نظر میرسد فشار بورسیها برای کاهش سود بینبانکی جواب داده است و این اتفاق رخ خواهد داد. اما تبعات آن برای اقتصاد ایران چیست؟
به گزارش تجارتنیوز، پس از نشست امروز علی صالحآبادی، رئیسکل بانک مرکزی با ا، مجید عشقی، رئیس سازمان بورس، به نظر میرسد کاهش سود بینبانکی در دستور کار دولت قرار بگیرد. این جلسه تنها دو روز پسازآن بود که احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد اعلام کرد سیاست دولت برای کاهش نرخ بهره بینبانکی به محدوده ۲۰ درصد تغییر نکرده است. در چند ماه اخیر، رشد نرخ بهره بینبانکی باعث اعتراض بسیاری از بورسیها شده است. این عده از فعالان بازار معتقدند علت ریزش شاخص کل در این مدت، افزایش بهره بینبانکی بوده و کاهش آن، باعث بهبود اوضاع میشود.
صالحآبادی هم در جلسه صبح دیروز اذعان کرد: دغدغه فعالان بازار سرمایه، موردتوجه گروه اقتصادی دولت و بانک مرکزی است و تدابیر لازم در این خصوص اتخاذ خواهد شد. البته باید توجه داشت که هرگونه سیاست درزمینه حمایت از بازار سرمایه میبایست همراستا با سایر سیاستهای دولت به ویژه سیاست کنترل تورم و اصلاح نظام بانکی باشد. اما آیا کنترل و کاهش نرخ بهره بینبانکی بدون افزایش نرخ تورم ممکن است؟ کامران ندری، کارشناس اقتصادی، در گفتگو با تجارتنیوز گفت: کاهش نرخ سود بینبانکی به این معناست که بانک مرکزی باید منابع جدیدی را به بازار تزریق کند. زیرا نمیتوان به صورت دستوری نرخ سود بینبانکی را کاهش داد و بانک مرکزی باید کنترلهای خود روی پایه پولی را کاهش دهد. وی در ادامه افزود: بنابراین بهاحتمالزیاد، رشد پایه پولی در اقتصاد افزایش مییابد. از طرفی با توجه به اینکه ضریب فزاینده نقدینگی هشت است، هر یک واحد رشد پایه پول، هشت واحد نقدینگی ایجاد میکند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که با افزایش نقدینگی که اصلیترین موتور پیشران تورم است، نرخ تورم نیز با افزایش مواجه میشود. به نظر نمیرسد که مشکل بورس با کاهش یک یا دودرصدی نرخ بهره، آن هم در بازار بینبانکی برطرف شود. نه مشکلات فعلی بورس به دلیل افزایش نرخ بهره بینبانکی است و نه کاهش آن میتواند به بورس کمکی کند.
تورم مزمن در انتظار اقتصاد
ندری با تأکید بر این نکته که تبعات دخالتها، پایداری تورم مزمن در اقتصاد است، تصریح کرد: یکی از دلایل تورم مزمن و پایداری که در اقتصاد ما وجود دارد، عدم استقلال بانک مرکزی است. این دخالتها در دولت گذشته از سوی شخص رئیسجمهوری صورت میگرفت. حالا نیز ظاهراً وزیر اقتصاد در این تصمیمات ورود میکند. این کارشناس اقتصادی در پایان خاطرنشان کرد: هزینه این دخالتها را مردم با تورم پرداخت میکنند. تورمی که میانگین سالانه آن هم افزایشیافته و به بالای ۳۰ درصد رسیده است. اگر شرایط به همین منوال ادامه یابد، تورم فعلی در اقتصاد ما مزمن و پایدار میشود.