وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به ادعای آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر نصب هزاران سانتریفیوژ جدید در ایران، آن را «ادامه مسیر تشدید تنش در تقابل با همکاری با آژانس» خواند. به گزارش ایسنا، رسانههای بینالمللی روز جمعه گزارش دادند که دیدهبان هستهای سازمان ملل اعلام کرده است ایران غنیسازی اورانیوم را با هزاران سانتریفیوژ پیشرفته در ۲ تأسیسات هستهای اصلی خود در فردو و نطنز آغاز خواهد کرد که این امر باعث افزایش تنشها بر سر برنامه هستهای تهران میشود.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری فرانسه مدعی است آن را مشاهده کرده، آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده است که ایران حدود ۶۰۰۰ سانتریفیوژ جدید برای غنیسازی اورانیوم نصب کرده است. طبق این گزارش، ایران به آژانس اطلاع داده بود که قصد دارد حدود ۶۰۰۰ سانتریفیوژ را در سایتهای خود در فردو و نطنز برای غنیسازی اورانیوم تا پنج درصد گازدهی کند که بالاتر از حد ۳.۶۷ درصدی است که تهران در سال ۲۰۱۵ با آن موافقت کرده بود.
وزارت امورخارجه آمریکا پس از انتشار این گزارش در بیانیهای که در اختیار خبرگزاری آسوشیتدپرس قرار گرفت، ادعا کرد: به شدت از تصمیم ایران برای انتخاب مسیر ادامه تشدید تنش در تقابل با همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نگران است.
در ادامه این بیانیه همچنین ادعا شده است که ادامه تولید و انباشت اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد. «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: از اول اعلام کرده بودیم اگر سه کشور اروپایی راه تعامل را نپسندند و مقابله و صدور قطعنامه را دنبال کنند ما حتما بلادرنگ اقدام متقابل انجام خواهیم داد. او تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره نشان داده در مقابل زور و فشار و رفتار غیرحقوقی و غیرقانونی هرگز عقبنشینی نمیکند. اینکه ما شفاف فعالیت کنیم و آنها نادیده بگیرند و یکطرفه با بهانهجویی و با اتهامپراکنی بخواهند به کشور فشار بیاورند جواب معکوس خواهند گرفت. از طرفی دیگر، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار با «خوزه مانوئل آلبارس بوئنو» وزیر امور خارجه اسپانیا اظهار داشت: در برابر اقدام کشورهای اروپایی در تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، چندین هزار سانتریفیوژ پیشرفته ایرانی وارد مدار میشوند. عراقچی افزود: نسبت به این دیدار خوشبین نیستم، چرا که مطمئن نیستم ایران با طرف درستی صحبت میکند یا نه. به نظر میرسد کشورهای اروپایی بهویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه سیاست تقابل را انتخاب کردهاند.