کد خبر : 83105 تاریخ : ۱۳۹۹/۹/۱۰ - 00:13
ناگفته‌های ظریف از : اشاره: محمدجواد ظریف از 24 مرداد سال 92 سکان‌دار وزارت امور خارجه کشور شد و توانست با مذاکرات نفس‌گیر با شش قدرت جهانی که 23 ماه به طول انجامید یکی از معاهدات ماندگار در تاریخ کشور (برجام) را به امضا برساند. معاهده‌ای بین‌المللی که علی‌رغم امتیازات فراوانش برای کشور، مخالفان سرسختی داشته و دارد. ظریف در تازه‌ترین گفت‌وگوی تفصیلی خود با یک رسانه داخلی (انتخاب) ناگفته‌هایی درمورد برجام، روابط شخصی‌اش با جو بایدن، تعهدات غیرعلنی دولت اصولگرای احمدی‌نژاد در حوزه هسته‌ای، فشار مخالفان دولت به عرصه سیاست خارجی و حمایت سردار سلیمانی از او بیان کرده است که گزیده‌هایی از آن را در ادامه می‌خوانید:

ستاره صبح-

ضرورت تنش‌زدایی و پرهیز از تنش‌آفرینی
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه کشور در گفت‌وگو با انتخاب در پاسخ به تأثیر روابط شخصی‌اش با جو بایدن در روابط میان ایران و آمریکا در آینده گفت: «در دوران بایدن به طور حتم دولت آمریکا با جمهوری اسلامی مشکلاتی اساسی خواهد داشت، اما در دوران باراک اوباما نیز چنین بود. در دوران ریاست جمهوری اوباما روابط میان تهران و واشنگتن دوستانه نبود و سطحی از اختلاف میان طرفین وجود داشت، اما مقداری از تنش و تشنج غیرضروری میان دو طرف کم شده بود؛ در حالی که در دوران ریاست جمهوری ترامپ تنش‌های میان آمریکا و ایران به مرحله اوج خود در 40 سال گذشته رسید. به نظر می‌رسد ضرورتی وجود ندارد این روند تداوم داشته باشد». ظریف در بخش دیگری از صحبت‌های خود اظهار داشت: «برای پیشرفت کشور ضروری است با جهان رابطه معقول داشته باشیم و تنش‌زدایی کنیم. همزمان، ضروری است برای پیشرفت و توسعه از تشنج‌آفرینی پرهیز کنیم و روابطی متعادل و فراگیر را در سراسر جهان داشته باشیم».

هرج‌ومرج در سیاست خارجی
وزیر خارجه کشورمان در ارتباط با اختلاف نظرات در حوزه سیاست خارجی گفت: «اینکه مجلسی داشته باشیم که صددرصد با دولت همسو نباشد، الزاماً مسئله بدی نیست، اما در حوزه سیاست خارجی و منافع ملی، ما یک مقداری، از مردم‌سالاری عبور کردیم و به هرج‌ومرج رسیده‌ایم... البته ما در ایران شخصیتی به عنوان مقام معظم رهبری داریم که کلیات مسائل سیاست خارجی و امنیت ملی باید به تأیید ایشان برسد، اما علی‌رغم این، شاهدیم که درواقع با (اظهاراتی) کل کشور را تخریب می‌کنیم. این لازمه‌اش این نیست که دولت و مجلس و نهادهای قدرتمند، همشان یکسان باشد. لازمه‌اش فقط این است که چارچوب‌هایی را رعایت کنیم؛ یعنی چارچوب منافع ملی را رعایت کنیم. درواقع، برای کوباندن یکدیگر، عزت ملی را خدشه‌دار نکنیم، برای کوباندن یکدیگر، احساس بی‌حیثیتی به مردم ندهیم.

گرا دادن برخی مخالفان دولت به آمریکا!
ظریف با اشاره به دولت محمود احمدی‌نژاد که دولت مقبول آحاد اصولگرایان بود، گفت: من از آقایان سؤال می‌کنم؛ در دولت اصولگرای آقای دکتر احمدی‌نژاد که در ابتدا به قول خودشان «End» اصولگرایی بود، چندبار چین و روسیه قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران را وتو کردند؟... فراموش نکنید که روسیه و چین به 6 قطعنامه شورای امنیت علیه ایران، ازجمله قطعنامه 1929 رأی مثبت دادند، اما در مقطع کنونی همین روسیه قطعنامه‌ای در ارتباط با یمن که اسم ایران در آن به صورت حاشیه‌ای مطرح شده بود را وتو کرد و چین رأی ممتنع داد... بعضی دوستان می‌روند و به آمریکا «گرا» می‌دهند که با ما بهتر می‌توانید کار کنید. ما که سکوت می‌کنیم، دلیل نمی‌شود که متوجه این گراها نیستیم. من کسی را متهم نمی‌کنم، ولی می‌دانم و خبرش را بهم می‌دهند که گفته‌اند این‌ها در قدرت نمی‌مانند و قدرت این‌ها چند روزه است... زمانی که مذاکرات ژنو را تمام کردیم، برخی دوستان در روزنامه‌هایشان نوشتند هیچ جا تعهد نشده که غنی‌سازی در خاک ایران باشد. به سابقه این روزنامه‌ها مراجعه کنید، موجود است. من به این‌ها گفتم آقا من از شما خواهش می‌کنم این بحث به ذهن آمریکایی نمی‌رسد، به آمریکایی‌ها این درس را ندهید. بعد از اینکه برجام حاصل شد و دیدند غنی‌سازی داخل ایران است، من به آقایان می‌گفتم به خارج گرا ندهید. خوب این‌ها مانع دیپلماسی می‌شود. به خارج گرا می‌دادند که آمریکا می‌تواند این کار یا آن کار را بکند.

اصولگرایان واقعیت‌ها را نمی‌گویند!
ظریف در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: وقتی وارد دولت شدیم، دیدیم آژانس می‌گوید ذخایر 20 درصدی شما از 200 کیلو فراتر رفته است؛ گفتیم مگر ما تعهدی روی ذخایر 20 درصدی داشتیم؟ بعد معلوم شد که یک توافق نانوشته وجود دارد که در مقابلش هیچی هم نگرفته بودند. در استانبول که راجع به 20 درصد صحبت کردند، در مقابل چه چیزی گرفتند؟ وقتی در تهران با ترکیه و برزیل توافق کردند، چه چیزی گرفتند، جز اینکه روسیه و چین به قطعنامه 1929 پیوستند؟ بحث زیاد است.

حمایت سردار سلیمانی از ظریف
وزیر خارجه در ارتباط با موضع سردار سلیمانی درباره برجام و اقدامات وزارت خارجه بیان داشت: واقعیت را می‌گویم؛ من برای سردار سلیمانی درد دل زیاد می‌کردم، از اینکه چرا انقدر به من فشار می‌آورند. من نمی‌گویم ایشان هیچ‌وقت برجام را تأیید کرد، اصلاً بحثمان این نبود. ایشان همیشه در مقابل درد و دل‌های من می‌گفتند باید تحمل کنی و تو کار خیلی مهمی داری انجام می‌دهی.