کد خبر : 83074 تاریخ : ۱۳۹۹/۹/۴ - 00:05
هشدار پشت پرده گسترش کرونا در کشور اشاره: ویروس کرونا یک سال است که به مردم جهان هجوم آورده و همچنان در حال قربانی گرفتن است. متأسفانه تاکنون هیچ دارو یا واکسنی به‌صورت قطعی نتوانسته مبتلایان را از شر ویروس کووید 19 نجات دهد. دراین‌ارتباط شرکت‌های دارویی زیادی در دنیا در حال ساخت واکسن و داروی کرونا هستند. به گفته متخصصان هر دارو یا واکسن باید مراحل چندگانه خاص را بگذراند تا مجوز تجویز دارو صادر شود. به گفته یک فوق تخصص آی‌سی‌یو بیمارستان مسیح دانشوری تیم پژوهشی وزارت بهداشت داروهایی را که هنوز بر روی حیوان آزمایش نشده بودند را بر روی چندین بیمار ایرانی آزمایش کرده است و همچنین داروهایی را که تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را نداشته‌اند را به کشور وارد کرده و به بیماران داده‌شده است. همچنین تحقیقاتی را که تیم پژوهشی وزارت بهداشت انجام داده نتایج درستی در رابطه با بیماری کرونا نداشته است. از سوی دیگر داروهای تقلبی زیادی در بازار سیاه به قیمت گزاف به مردم فروخته می شود. همچنین داروهای گیاهی که به‌وسیله وزارت بهداشت تائید نشده‌اند باقیمت‌های چندین میلیونی به مردم فروخته می شود. بی‌برنامگی باعث شده تا تعداد مبتلایان به کرونا روند افزایشی پیدا کند. دراین‌ارتباط معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران می‌گوید: در ابتدای موج سوم کرونا مراجعه هفتگی به مراکز درمانی ۲۵۰۰ مورد بود که این عدد پس از پیک سوم به ۷۰۰۰ مورد در هفته رسیده است. خبر خوب اینکه مراکز درمانی 16 ساعته دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ویزیت و دارو رایگان کرونا را با تائید متخصص عفونی به مراجعین می‌دهند.

ستاره صبح-

پرده‌برداری از پروژه‌ای که فقط بیماران ایرانی در آن مشارکت داشتند
فوق تخصص آی‌سی‌یو بیمارستان مسیح دانشوری با انتقاد عملکرد معاون مستعفی وزارت بهداشت به ایلنا گفت: ایشان واکسن کرونا را به‌عنوان یک بحث اصلی قبول نداشتند و فقط ایمنی گله‌ای را به‌عنوان یک رویکرد مناسب برای کشور در نظر داشتند.
«سید محمدرضا هاشمیان» فوق تخصص آی‌سی‌یو بیمارستان مسیح دانشوری در رابطه با درمان‌های جدید در حوزه کرونا، افزود: درمان‌ها در کشور ما مطابق با سایر نقاط دنیا انجام می‌شود اما مشکل ما شدت واگیر این بیماری بود که از ابتدا تفکر ایمنی گله‌ای در کشور وجود داشت، بنابراین تعداد بیماران بدحال زیاد شد و تخت‌های آی‌سی‌یو پاسخگوی این نیاز نبود.
وی ادامه داد: بیشتر بیمارانی که به بخش مراقبت ویژه منتقل می‌شدند، کسانی بودند که یا در منزل و یا تخت‌های بستری غیر ویژه حضور داشتند و بنابراین با شدت بیماری به ما مراجعه می‌کردند، درواقع زمانی مراجعه می‌کردند که درگیر مشکلات شدید ریوی و کلیوی شده بودند، همین موضوع میزان مرگ را افزایش می‌داد.

پژوهش دکتر ملک‌زاده با تخصص ایشان ارتباطی نداشت
هاشمیان با اشاره به صحبت‌های انتقادی معاون سابق تحقیقات وزارت بهداشت، گفت: دکتر ملک‌زاده بیشتر در وزارتخانه تشریف داشتند و مسئول پژوهش بودند و در این تیم کارکردند، اما در حوزه‌ی بیماران ویژه، مطالعه در مورد طرح سازمان جهانی بهداشت کاملاً به بخش آی‌سی‌یو مربوط بود، درصورتی‌که رشته‌ی ایشان گوارش است، یعنی رشته‌ی مرتبط نبوده که در این صورت، این طرح و مطالعه مشکل اخلاقی داشته است. داروی رمدسیویر و داروهای دیگر که در این پژوهش استفاده‌شده ارتباطی با داروهای گوارش ندارد.
 
رمدسیویر در مرحله‌ی مطالعات 
۵۰ میلیون تومان فروخته می‌شد
رئیس بخش آی‌سی‌یو بیمارستان مسیح دانشوری افزود: طبق گفته‌ی خودشان که گفتند بعضی داروها تأثیری ندارد، چرا اجازه دادند در این مطالعه مورداستفاده قرار بگیرد و یا وقتی‌که دیدن تأثیرات این داروها فایده‌ای ندارد چرا باید مطالعه را ادامه می‌دادند، ضمن اینکه در همان موقع در بیمارستان‌های دیگری غیرازاین بیمارستان‌هایی که مطالعات انجام می‌شد، دارویی رمدسیویر ۵۰ میلیون تومان خریدوفروش می‌شد و بعضی پزشکان از آن استفاده می‌کردند.
وی ادامه داد: سؤال دیگر این است که چرا در آن زمان وزارت بهداشت اعلام نکرد تا از خرید آن جلوگیری شود، اما بعد از تمام شدن مطالعات آمریکا رمدسیویر را به‌عنوان اولین داروی درمانی اعلام کرد.
هاشمیان با اشاره به واکسن کرونا، بیان کرد: آقای دکتر در رابطه با واکسن هم قبلاً می‌گفتند تأثیر زیادی نخواهد داشت و حدود ۵۰ درصد تأثیر دارد که دیدیم ۹۵ درصد تأثیر دارد، بنابراین نوع تفکر ایشان در رابطه با ایمنی گله‌ای و عدم تأثیر واکسن و قرنطینه جای بحث است، همچنین در رابطه افزایش گرما که گفته‌شده بود در گرما ویروس منجر به ناپدید شدن می‌شود، درصورتی‌که اسفند و فروردین در بندرعباس و اهواز دیدیم چه اتفاقی افتاد و متأسفانه مرگ‌ومیر زیادی در آن شهرها به وجود آمد. وی ادامه داد: موضوع دیگر این بود که ایشان گفته بودند داروی فاویپیراویر داروی نیست که به درد بخورد ولی بعد ایران آن داروها را خریداری کرد، درصورتی‌که می‌شد به جمعی از پژوهشگران اجازه دهند تا این دارو را در بیس‌های گسترده پژوهش کنند که این اتفاق نیفتاد و حتی الآن هم در بیمه‌ و در پروتکل خیلی کشورها قرارگرفته است.

شراکت بیماران ایرانی، قبل از مطالعه‌ی حیوانی 
هاشمیان مدعی شد: پروژه بعدی مربوط به دارویی دریکی از بیمارستان‌ها بود ولی در گزارش با پزشکان خارج از کشور و همکاری با کشورهای مختلف انجام شد، که بهتر بود در این پروژه، بیمارهای مختلف مثلاً از بیماران آمریکا و اروپا هم شرکت می‌کردند، اما بدون شراکت بیماران کشورهای دیگر فقط از ایران، قبل از اینکه مطالعه‌ی حیوانی به‌صورت کامل صورت بگیرد، اتفاق افتاد!
وی در ادامه ادعای خود افزود: درحالی‌که این دارو در مراحل مطالعه بود به‌صورت بسیار گسترده برای بیماران خارج از بیمارستان مطرح شد و متأسفانه معاونت درمان هیچ‌گونه جلوگیری از این کار نکرد، یعنی یک کار به‌صورت پژوهشی شروع می‌شود و به‌صورت گسترده در کشور توزیع می‌شود بدون اینکه از حالت پژوهشی خارج‌شده باشد و وارد پروتکل‌های بهداشتی قرار بگیرد. این مسائله هنوز پابرجاست و آقای دکتر ملک‌زاده هیچ جوابی در رابطه با این موضوع ندادند.
 هاشمیان افزود: آقای دکتر ملک‌زاده هیچ جوابی در مورد این موضوع ندادند که تمامی مسائل کرونا در کشور کاملاً با رهبری خود ایشان انجام می‌شده و قاعدتاً خود ایشان به‌عنوان راهبر پژوهش کشور سکان‌های پژوهشی را در دست داشتند، ایشان در این مدت هیچ‌گونه فعالیتی نه از جهت پژوهشی و اطلاع‌رسانی در رابطه با واکسن نداشتند و درواقع ایشان واکسن را به‌عنوان یک بحث اصلی قبول نداشتند و فقط ایمنی گله‌ای را به‌عنوان یک رویکرد مناسب برای کشور در نظر داشتند.

بازار سیاه داروهای کرونا مردم 
را سردرگم کرده است
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: داروهای متعددی در خیابان ناصرخسرو به نام داروی کرونا به قیمت ده‌ها میلیون تومان فروخته می‌شود که معلوم نیست از کجا می‌آیند. همچنین مشخص نیست داروی گیاهی تولیدشده در کرمانشاه چطور بدون تائید کمیته درمان کرونا وارد بازار شده است.
 ایرنا نوشت: دکتر مینو محرز گفت که تا امروز هیچ داروی جدیدی برای درمان کرونا در دنیا تولید نشده است. دوباره ناصرخسرو و بازار سیاه دارو شلوغ شده و دارویی که سه عدد آن مثلاً ۳ میلیون تومان بود، حالا به قیمت ۲۰ تا ۴۰ میلیون تومان در این بازار فروخته می‌شود. هنوز هیچ دارو و درمان اختصاصی برای کوهید ۱۹ وجود ندارد. حتی رمدسیویر هم به‌عنوان داروی اثربخش بر کوهید ۱۹ تائید نشده است. یکی از داروهایی که به قیمت گزاف و بی‌حساب‌وکتاب در ناصرخسرو فروخته می شود، رمدسیویر است. این دارو در ایران هم تولید می شود و در صورت نیاز بیماران در بیمارستان با امضای متخصص عفونی برای بیمار تأمین می شود. پوکه‌های این داروی تزریقی را هم مثل پوکه داروهای مخدر می‌گیرند که به بازار سیاه نرود.
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: داروی رمدسیویری که اکنون در بازار سیاه است، اگر از تولیدات کارخانه‌های داخلی است باید معلوم شود که از کجا به بازار سیاه می‌آید و اگر هم از کشورهای دیگر است که فاجعه است و معلوم نیست از کجا می‌آورند. رمدسیویر ایرانی که اکنون در ایران در دو کارخانه تولید می‌شوند، کیفیت خوبی هم دارند طبق مقررات باید فقط در بیمارستان توزیع شوند، بنابراین باید معلوم شود، داروی رمدسیویری که اکنون در ناصرخسرو هست از کجا می‌آید.
وی تأکید کرد: وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو باید بر توزیع این دارو و داروهای دیگری که در بازار آزاد توزیع می‌شوند، بیشتر نظارت کند.
محرز افزود: نکته دیگر درباره داروی گیاهی که می‌گویند در کرمانشاه ساخته‌اند و گفته‌اند کوهید ۱۹ را در درمان می‌کند. معلوم نیست این دارو چیست و از کجا تأییدیه گرفته است. این موضوع هنوز در کمیته کشوری درمان ستاد ملی کرونا اصلاً مطرح نشده و چطور ممکن است سازمان غذا و دارو به دارویی که هنوز در کمیته علمی کرونا تائید نشده، مجوز بدهد؟ این کارها مردم را سردرگم می‌کند و مردم میلیون‌ها تومان برای دارویی پول می‌دهند که اصلاً معلوم نیست، چیست و هنوز تائید نشده است.
عضو ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: همه نگران این هستیم که واکسن تولیدی کرونا زمان اثربخشی مناسبی داشته باشد و انتظار داریم واکسن کرونایی که تائید می شود حداقل به‌اندازه واکسن آنفلوانزا یک سال ایمنی بدهد و هرسال یک‌بار تکرار شود، اگر این‌طور باشد یک پیشرفت بزرگ و واکسن بسیار مؤثر است اما اگر قرار باشد هر دو یا سه ماه یک‌بار تکرار شود، خیلی ارزش ندارد.

بیماران به مراکز 16 ساعته 
مراجعه کنند
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، خدمات ارائه‌شده به بیماران کووید-۱۹ در مراکز ۱۶ ساعته کرونا را تشریح کرد. به گزارش ایسنا، دکتر عشرتی_معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، در نشست خبری با موضوع کوهید ۱۹ و مراکز ۱۶ ساعته، گفت: تاکنون ۲۶ مرکز ۱۶ ساعته تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران خدمات کوهید ۱۹ ارائه می‌کنند و تا آخر هفته ۳ مرکز دیگر هم به این تعداد اضافه خواهد شد. درنهایت قرار است با همکاری دو دانشگاه علوم پزشکی دیگر یعنی شهید بهشتی و تهران، مراکز خدمات سرپایی ۱۶ ساعته به ۱۰۰ مرکز در سطح استان تهران برسد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: پیش از آغاز پیک سوم کرونا مراجعه هفتگی ما به مراکز حدود ۲۵۰۰ مورد بود که این عدد پس از پیک سوم به ۷۰۰۰ مورد در هفته رسید.وی با اشاره به اینکه هر ۵۰ هزار نفر تحت پوشش یک مرکز جامع خدمات سلامت هستند، اظهار کرد: تمام بیماران کرونایی ویزیت رایگان شدند و داروی کلروکین را به شکل رایگان دریافت کردند. یکی از محاسن مراکز ۱۶ ساعته این است که بیمار مشکوک، محتمل و قطعی پس از شناسایی رها نمی‌شوند و حتی با پرس‌وجو سعی در پیدا کردن تماس‌های نزدیک او نیز داریم. تمام اطلاعاتی که از بیمار اخذ می‌کردیم در پرونده الکترونیک سلامت و سامانه سیب قید می‌شد.