کد خبر : 83058 تاریخ : ۱۳۹۹/۹/۳ - 00:02
ستاره صبح در گفت‌وگو با فریدون مجلسی بررسی کرد راهکارهای کاهش تحریم‌های آمریکا علیه ایران اشاره: پس از خروج یک‌جانبه ترامپ از برجام در 17 اردیبهشت97، توافق هسته‌ای که به‌عنوان یکی از موفق‌ترین دستاوردهای دولت حسن روحانی در حوزه دیپلماسی بود، به بهانه‌ای برای هجمه‌های اصولگراها به دولت تبدیل شد. اکنون در پی انتخاب جو بایدن در انتخابات سوم نوامبر ایالات‌متحده، تقویت گزاره بازگشت آمریکا به تعهدات برجامی در قالب قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل، برخی جناح‌های سیاسی داخلی را نگران کرده است؛ جناح‌هایی که در تلاش‌اند تا مسیر مذاکره در چند ماه باقی‌مانده تا پایان دولت حسن روحانی را ناهموار کنند. دراین‌ارتباط محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه در گفت‌وگو با روزنامه ایران گفت که برخی جناح‌ها به خاطر نگرانی‌های سیاسی داخلی، از داخل برای آمریکایی‌ها پیام‌های غلط می‌فرستند. علی ربیعی، سخنگوی دولت هم در همین ارتباط گفت عده‌ای در داخل با منفعت‌ بینی کوتاه‌مدت تلاش می‌کنند واقعیت‌ها را به خاطر رقابت‌های جناحی و احتمالاً انتخاباتی انکار کنند. روزنامه نیویورک‌تایمز ابتدای هفته با انتشار گزارشی به نقل از برخی منابع دیپلماتیک مدعی شد که عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه به تیم جو بایدن پیغام داده که آمریکا برای مذاکره با ایران، باید بدون هرگونه پیش‌شرط به برجام بازگردد. موضوعی که سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه آن را رد کرد. در این ارتباط، ستاره صبح با فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و تحلیلگر روابط بین‌الملل گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.

ستاره صبح-

فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و تحلیلگر روابط بین‌الملل در گفت‌وگو با ستاره صبح در پاسخ به این سؤال که مهم‌ترین اتفاق سیاسی پس از آغاز به کار جو بایدن در کاخ سفید چه خواهد بود، گفت: «مهم‌ترین اتفاقی که خواهد افتاد این است که سیاست‌های کشور بزرگ و ابرقدرتی مانند آمریکا به مسیر و روال عادی خود بازخواهد گشت و دیگر رئیس‌جمهور آمریکا تصمیم‌گیرنده مطلق در امور و زیرپاگذارنده قانون نخواهد بود. بایدن به نظرات اتاق‌های فکر و کارشناسان و صاحب‌نظران گوناگون و برنامه‌ریزی‌ها و طرح‌هایی که از مدت‌ها قبل تهیه‌شده‌اند، بدون دخالت دادن سلایق و نظرات شخصی و بر مبنای اصول و قواعد حرفه‌ای توجه خواهد کرد. البته خود جو بایدن به‌عنوان یک سیاستمدار کهنه‌کار که سال‌ها تجربه سناتوری و همچنین هشت سال تجربه ارزشمند در مقام معاونت ریاست جمهوری باراک اوباما را در کارنامه خود دارد، به‌عنوان یک کارشناس صاحب نظرات قابل قبولی است به همین دلیل همه دنیا روی او حساب بازخواهند کرد و او می‌تواند شخصیتی تأثیرگذار باشد.»

خروج آمریکا از انزوا
این تحلیلگر برجسته با بیان این‌که بازگشت بایدن به عرصه بین‌المللی، روابط آمریکا با کشورهای مختلف جهان ازجمله ایران را بهبود خواهد بخشید، تاکید کرد: «بایدن آمریکا را از انزوای بین‌المللی به‌خصوص در ارتباط با اروپا خارج خواهد کرد و احتمالاً به‌تمامی پیمان‌ها و کنوانسیون‌های مهم جهانی و بین‌المللی ازجمله معاهده زیست‌محیطی پاریس، عضویت در یونسکو و سازمان بهداشت جهانی، قراردادهای اقتصادی با چین، کانادا و... و به‌خصوص معاهده برجام بازخواهد گشت. بدین ترتیب با شروع فعالیت بایدن، توپ در زمین ایران (به‌ویژه روحانی و ظریف، سکانداران سیاست خارجی) خواهد بود که مشخص کند آیا مایل به ادامه برجام و ارتباط مثبت و سازنده با جهان خواهد بود یا خیر. باید دانست که با روی کار آمدن بایدن، تغییری جدی در سیاست‌های آمریکا پدید خواهد آمد و اتفاقاتی مهم در انتظار این ابرقدرت نخست دنیا خواهد بود.»

لغو تحریم‌ها علیه ایران
مجلسی با اشاره به صحبت‌های اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه مبنی بر این‌که سی سال است بایدن را می‌شناسم و بارها با او دیدار کردم، و این جمله که «بایدن می‌تواند با 3 فرمان اجرایی تحریم‌ها علیه ایران را لغو کند و لغو تحریم‌ها و بازگشت ایران به تعهدات زمان‌بر نیست»، خاطرنشان کرد: «صحبت‌های ظریف به آن معناست که دولت مایل است از فرصت روی کار آمدن بایدن برای لغو تحریم‌ها استفاده کند. اما حسن روحانی، رئیس‌جمهور سیگنال‌هایی منتشر کرد که گویا عده‌ای در داخل موافق این موضوع نیستند و گفت که عده‌ای فقط به دنبال این هستند که قهرمان رفع تحریم، خودشان باشند. اکنون‌که ظریف گفته بایدن می‌تواند با سه فرمان، تحریم‌ها را بردارد. نباید از یاد برد که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکاست و منافع اصولی خود و کشورش را دنبال می‌کند، نه منافع ایران را. ضمن آن‌که آمریکا در تصمیم‌گیری‌های خود منافع متحدانش ازجمله اسرائیل و... را هم در نظر می‌گیرد. بنابراین اگر بایدن بخواهد سه فرمان برای برداشتن تحریم‌ها علیه ایران صادر کند، به منافع خود در رابطه با اسرائیل، اروپا، روسیه و... می‌اندیشد. حتی اکنون‌که کشورهای عربی با سودجویی از اختلافات، خود را به اسرائیل نزدیک کرده‌اند، منافع آنان نیز در بهبود یا تداوم تنش در روابط تهران و واشنگتن تأثیرگذار است.»

سازگاری با جهان
مجلسی در پایان با اشاره به بحث‌وجدل‌های اخیر در داخل درباره برداشتن تحریم‌ها گفت: «دعواهای داخلی برای این‌که چه کسی قهرمان برداشتن تحریم‌ها خواهد بود، نه مشکل مردم را حل می‌کند و نه برای آمریکا اهمیتی دارد. چنین اختلافات و دعواهایی در داخل آن‌قدر کم‌اهمیت و بی‌تأثیر است که می‌تواند برای سال‌ها انجام شود، بدون آن‌که در سرنوشت مردم اثر مثبت بگذارد. بنابراین همه مسئولان و جناح‌های سیاسی باید به خواست مردم و منافع آنان توجه کنند. ضمن آن‌که در ارتباط با آمریکا، تا زمانی که در رویکردهای ایران تغییری ایجاد نشود و بر مواضع پیشین پافشاری شود، ممکن است تحریم‌ها رفع نشود و همکاری‌های سیاسی و اقتصادی با دیگر کشورها ممکن نخواهد بود. به‌هرحال امکانات و ظرفیت‌های سرزمین بزرگ و ثروتمندی مانند ایران این نیست که کالاهای خود را به‌صورت قاچاق و با چند واسطه به دیگر کشورها بفروشد و نتواند پول خود را از بانک‌های خارجی برداشت کند. درنتیجه بهتر است به‌جای دعواهای بی‌اثر که مردم را خسته کرده، قدری سازگاری با اصول روابط بین‌الملل و کاستن از تنش و ستیز در عرصه جهانی صورت گیرد تا وضع زندگی و منافع مردم بهتر شود.»