کد خبر : 83055 تاریخ : ۱۳۹۹/۹/۳ - 00:03
اجلاس سران جی20 تصویب کرد تأمین بودجه تولید و توزیع واکسن کرونا برای مردم جهان اشاره: اجلاس سالانه گروه ۲۰ به میزبانی عربستان سعودی که به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا به‌صورت مجازی برگزار می‌شد، پس از دو روز پایان یافت. عربستان که امیدوار بود بتواند در ریاض میزبان رهبران ثروتمندترین کشورهای جهان باشد تا بتواند اصلاحات اجتماعی و اقتصادی اخیر خود را در معرض نمایش بگذارد، به مانعی به نام کرونا برخورد کرد؛ از سوی مقابل وضعیت حقوق بشر در این کشور ازجمله کشته شدن جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول و بازداشت جمعی از فعالان سیاسی و روزنامه‌نگاران در این کشور، اولین میزبانی یک کشور عربی در تاریخ اجلاس جی20 را تحت‌الشعاع قرارداد و عربستان را ناکام کرده است. موضوع مهم که در این اجلاس اتفاق افتاد که خبری خوب برای کشورهای فقیر و درحال‌توسعه است این بود که رهبران گروه ۲۰ در بیانیه پایانی نشست مجازی خود تعهد کردند که بودجه توزیع عادلانه واکسن کرونا در سراسر جهان را تأمین کنند و از میزان بدهی کشورهای فقیر بکاهند. سازمان دهندگان نشست سران گروه ۲۰ گفته‌اند که کشورهای عضو این گروه بیش از ۲۱ میلیارد دلار برای مقابله با کرونا کمک کرده‌اند. اما پرسش این است که گروه ۲۰ چیست و رهبران جهان در این اجلاس چه می‌کنند؟

ستاره صبح-

اجلاس گروه ۲۰ متشکل از اقتصادهای بزرگ جهان (شامل ۱۹ کشور به‌علاوه اتحادیه اروپا) برای اولین بار به میزبانی یک کشور عربی یعنی عربستان سعودی برگزار شد. هرساله نشستی با حضور رهبران بیست کشوری که بزرگ‌ترین و سریع‌ترین اقتصاد در حال رشد دنیا را دارند تشکیل می‌شود که به‌اختصار گروه ۲۰ گفته می‌شود. اعضای گروه ۲۰ درمجموع ۸۵ درصد تولید ناخالص داخلی دنیا و دوسوم جمعیت دنیا را در برمی‌گیرند.

مسئولان و سران
اولین نشست گروه ۲۰ در سال ۱۹۹۹ در شهر برلین آلمان برگزار شد. این نشست پس از بحران اقتصادی شرق آسیا برگزار شد و تأثیر قابل‌ملاحظه‌ای بر اکثریت کشورهای جهان گذاشت. گروه کشورهای ۸، هشت کشور ثروتمند دنیا، با اضافه کردن کشورهایی که سریع‌ترین اقتصاد در حال رشد را داشتند، مانند چین، برزیل و عربستان سعودی گروه ۲۰ را تشکیل دادند. گروه ۸ ازآن‌پس روسیه را کنار گذاشت و پس‌ازآن، با عنوان گروه ۷ شناخته می‌شود. در ابتدا نشست‌های گروه ۲۰ تنها با حضور وزیران اقتصاد و روسای بانک مرکزی تشکیل می‌شد اما پس از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸ و ورشکستگی بانک‌ها و بالا رفتن آمار بیکاری و رکود دستمزدها، گروه ۲۰ نشستی اضطراری را با حضور روسای جمهور و نخست‌وزیران تشکیل داد. ازآن‌پس مسئولان ارشد کشورها در جلسه سالانه شرکت می‌کنند.
اهداف و موضوعات
در نشست گروه ۲۰، رهبران کشورها در خصوص مهم‌ترین مسائل اقتصادی و مالی روز دنیا تبادل‌نظر و تلاش می‌کنند تا برنامه‌هایشان باهم هماهنگ باشد. اقتصاد جهان همیشه یکی از مهم‌ترین نکات موردبحث در نشست‌های گروه ۲۰ است، به‌عنوان‌مثال در نشست سال ۲۰۰۹ که در شهر لندن برگزار شد، رهبران جهان تصمیم گرفتند تا برای محدود کردن اثرات بحران اقتصادی، ۵ تریلیون دلار به اقتصاد دنیا تزریق کنند. گاهی اوقات موضوعات دیگری نیز تبدیل به موضوع اصلی این نشست‌ها می‌شود، مانند نشست سال ۲۰۱۷ که به موضوع آتش‌بس در سوریه پرداخت. رهبران کشورهای شرکت‌کننده در حاشیه این نشست‌ها دیدارهای مهمی باهم خواهند داشت.
اهمیت و تأثیرگذاری
یکی از راهکارهایی که به این گروه پیشنهادشده این است که شاید حضور کم‌شمارتر رهبران کشورها ممکن است نتیجه‌گیری را سریع‌تر و تصمیمات را مؤثرتر کند. از طرف دیگر، غیبت شمار زیادی از کشورهای دنیا در تصمیمات مهمی که در این نشست گرفته می‌شود نیز ناعادلانه خوانده‌شده است. حدود ۱۷۰ کشور به نشست‌های گروه ۲۰ دعوت نمی‌شوند. برخی هم معتقدند که این نشست‌ها فایده‌ای نداشته و در واقعیت بیرونی تأثیر کمی می‌گذارد. در نشست‌ رهبران کشورها، هیچ‌گونه رأی‌گیری صورت نمی‌گیرد و تصمیمات و توافقات نشست هم الزام‌آور نیستند. باوجود این انتقادات گفته می‌شود که اگر چنین گروهی امروز وجود خارجی نداشت، نیاز به تشکیل آن درهرصورت وجود داشت.

اعتراضات و تجمعات
همیشه در زمان برگزاری نشست‌های این گروه، تظاهرات کنندگان و معترضان در اطراف محل برگزاری تجمع‌های مختلفی برگزار می‌کنند. در نشست سال ۲۰۰۹ لندن یک نفر که در میانه معترضان گیر افتاده بود کشته شد. در نشست دو سال گذشته گروه ۲۰ در بوئنوس‌آیرس پایتخت آرژانتین هزاران نفر در اعتراض به تصمیمات محیط زیستی رهبران جهان تظاهرات و تجمع کردند. اعضا اصلی گروه ۲۰ شامل آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، ترکیه، بریتانیا، آمریکا و اتحادیه اروپا هستند.