کد خبر : 83025 تاریخ : ۱۳۹۹/۸/۲۷ - 23:58
گزارش خبری تحلیلی بن‌بست انتقال قدرت در آمریکا اشاره: هفته گذشته جو بایدن با کسب ۳۰۶ رأی در نظام کالج انتخاباتی (الکتورال) توانست دونالد ترامپ را که تنها چهار سال از حضورش در کاخ‌سفید می‌گذشت شکست دهد و او را به اولین رئیس‌جمهور تک دوره‌ای آمریکا پس از سه دهه تبدیل کند. البته دونالد ترامپ نه‌تنها تاکنون شکست در انتخابات را نپذیرفته، بلکه همچنان بدون ارائه شواهد، مدعی تخلف در انتخابات است. او روز دوشنبه یک‌بار دیگر در توییتر مدعی شد «من پیروز انتخاباتم»؛ اما پس از گذشت ۱۰ روز از اعلام پیروزی جو بایدن در انتخابات سوم نوامبر، تیم تشکیل دولت جدید می‌گوید از سوی کاخ‌سفید با بن‌بست روبرو شده است. مطابق قوانین آمریکا، اداره خدمات عمومی (جی‌اس‌ای) که بخشی از دولت است، پس از انتخابات موظف به آغاز روند انتقال دولت از کابینه فعلی به کابینه منتخب می‌شود؛ اما این اداره دولتی هنوز جو بایدن را به‌عنوان رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا و کامالا هریس به‌عنوان معاون منتخب را رسماً به نهادهای دولتی معرفی نکرده است و همین علاوه بر مسدود ماندن بودجه تعیین‌شده برای این امور، باعث معطل ماندن اقدامات معمول انتقال قدرت در واشنگتن شده است. حساسیت موضوع ازآن‌جهت است که آمریکا این روزها با بحران همه‌گیری کرونا نیز دست‌وپنجه نرم می‌کند و با 247 هزار فوتی، بالاترین آمار جان‌باختگان کرونایی در جهان را دارد. جو بایدن روز دوشنبه (۱۶ نوامبر) بن‌بست ایجادشده در انتقال قدرت را خطرناک توصیف کرد و هشدار داد چنانچه کابینه جدید نتواند با روند جاری مبارزه با کرونا آشنا و برای تحویل گرفتن آن آماده شود، ممکن است افراد بیشتری تنها به علت این کارشکنی، قربانی کووید۱۹ شوند.

ستاره صبح-

جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، از ممانعت دولت دونالد ترامپ برای آغاز روند مرسوم انتقال قدرت انتقاد کرده است و میشل اوباما، همسر رئیس‌جمهوری سابق، به آقای ترامپ هشدار داده که «این یک بازی نیست». جو بایدن که روز دوشنبه در شهر ویلمینگتون دلاور، محل زندگی و دفتر موقت رئیس‌جمهور منتخب، سخن می‌گفت تأکید کرده که همکاری نزدیک میان کابینه رو به انقضاء و کابینه جدید برای مبارزه موفق با کرونا لازم و ضروری است. او یک‌بار دیگر امتناع دونالد ترامپ از پذیرش شکست در انتخابات را «خجالت‌آور» خواند. هم‌زمان میشل اوباما، همسر رئیس‌جمهوری سابق این کشور، در شبکه‌های اجتماعی از بن‌بست ایجادشده توسط آقای ترامپ انتقاد کرده و نوشته: «این یک بازی نیست». ستاد انتخاباتی ترامپ هم که شکایات متعددی نسبت به نتایج انتخابات و نحوه برگزاری آن در ایالات مختلف طرح کرده، تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده و روز دوشنبه هم گزارش شد بدون ارائه دلیل مشخصی، شکایت خود در پنسیلوانیا را از دادگاه پس گرفته است.

اعتراض بایدن به ترامپ
اعضای تیم انتقالی آقای بایدن می‌گویند این کارشکنی از سوی دولت آقای ترامپ باعث شده آن‌ها از روند برنامه‌های جاری برای واکسیناسیون کرونا و سیاست‌های نحوه توزیع آن بی‌اطلاع بمانند. برنامه‌هایی که اجرایی شدن آن‌ها احتمالاً بر دوش دولت جدید قرار خواهد گرفت. جو بایدن در جریان سخنان روز دوشنبه خود این وضعیت را «کاملاً غیرمسئولانه» خواند و گفت: «کسی هست که متوجه شود اوضاع از چه قرار است؟ اینجا قضیه غلو کردن و مبالغه نیست، قضیه جان مردم است... اگر ما نتوانیم همکاری کنیم ممکن است افراد بیشتری قربانی شوند». آقای بایدن با «بسیار بزرگ» خواندن عملیات توزیع سراسری واکسن در سراسر آمریکا گفت: «اگر قرار باشد تیم من قضیه را از ۲۰ ژانویه و روز ادای سوگند دست بگیرد، آن‌ها خیلی عقب خواهند ماند. دست‌کم یک ماه یا یک ماه و نیم عقب خواهند ماند». باوجود ۱۰ روز از اعلام پیروزی جو بایدن در انتخابات سوم نوامبر، دونالد ترامپ هنوز به او تبریک نگفته و علناً شکست را نپذیرفته است. بااین‌حال، فشارها بر او برای پذیرفتن نتیجه انتخابات از سوی هر دو حزب در حال افزایش است. جمهوری‌خواهان چند شکایت قضایی علیه نتایج انتخابات را در ایالت‌های حساس میشیگان، پنسیلوانیا، ویسکانسن و جورجیا پس گرفتند - آقای بایدن در هر چهار ایالت مذکور پیروز انتخابات برآورد شده است. روز دوشنبه گزارش شد که جمهوری‌خواهان در همه این ایالت‌ها به فاصله یک ساعت شکایات خود را پس گرفته‌اند. آن‌ها دلیلی هم برای این کار ذکر نکرده‎اند. این شکایات از سوی رأی‌دهندگان و نه ستاد آقای ترامپ یا حزب جمهوری‌خواه به دادگاه برده شده بود. آقای ترامپ بارها هواداران خود را تشویق به شکایت از نتایج انتخابات کرده است. ستاد آقای ترامپ هم چندین شکایت علیه نتایج انتخابات و نحوه رأی‌گیری به دادگاه‌ها برده اما کارشناسان حقوقی می‌گویند مبنای حقوقی این شکایت‌ها خیلی مستحکم نیست.

واکنش میشل اوباما
در همین حال، میشل اوباما، همسر رئیس‌جمهوری سابق آمریکا، باراک اوباما، در اینستاگرام نسبت به بن‌بستی که کاخ سفید برای آغاز روند انتقال قدرت به وجود آورده انتقاد کرده و از تجربه ۴ سال پیش خود به هنگام تحویل قدرت از دولت آقای اوباما به دونالد ترامپ نوشته است. خانم اوباما نوشته که او هم پس از مشخص شدن نتایج انتخابات (۲۰۱۶) بسیار ناراحت بود چراکه «از دروغ و شایعات نژادی که علیه همسرم به راه انداخته بود و خانواده ما را درخطر قرار داده بود ناراحت بودم». اشاره میشل اوباما به ادعای نادرست دونالد ترامپ درباره محل تولد باراک اوباما و ادعای دروغ «غیرآمریکایی» بودن اوست. باراک اوباما متولد هاوایی است. او روز دوشنبه در اینستاگرام با اشاره به خاطرات چهار سال پیش و انتقال قدرت از آقای اوباما به دونالد ترامپ نوشته: «عشق ما به کشورمان ما را موظف می‌کند که به نتیجه انتخابات حتی اگر موردپسند نباشد و برخلاف انتظار ما شده باشد احترام بگذاریم - ریاست‌جمهوری به یک فرد یا حزب تعلق ندارد.» وی افزود: «تظاهر کردن به این‌که خلاف این درست است و بازی کردن با نظریه‌های بی‌اساس توطئه - چه برای مطامع شخصی و چه برای منافع سیاسی - سلامت و امنیت کشور را به خطر می‌اندازد. این یک بازی نیست.» میشل اوباما از چهره‌های سیاسی و رهبران احزاب خواسته که فارغ از جناح‌بندی‌های سیاسی «فرآیند انتخابات در کشور را محترم شمرده و کمک کنند که روند انتقال قدرت با آرامش روی دهد». او خاطرنشان کرد: «مردم آمریکا نظر خودشان را اعلام کرد‌ه‌اند؛ و یکی از بزرگ‌ترین مسئولیت‌های ریاست جمهوری گوش کردن به مطالبه آن‌هاست».