کد خبر : 82870 تاریخ : ۱۳۹۹/۸/۱ - 00:00
گزارش باید و نبایدهای فیلم‌سازی در شرایط کرونا اشاره: موج سوم بیماری کرونا این روزها تصاویر تلخی را در تاریخ کشور ثبت می‌کند. ابتلای روزانه هزاران نفر به این بیماری و رکوردشکنی در تعداد فوتی‌ها باعث شده کشور در وضعیت قرمز و هشدار قرار بگیرد. در روزهای گذشته خبر ابتلا به کرونای برخی از بازیگران ازجمله محمدرضا گلزار، نوید محمدزاده و لاله اسکندری باعث شد بازهم این پرسش شکل بگیرد که در حال حاضر تولید آثار سینمایی و فعالیت در این عرصه مهم‌تر است یا سلامتی افراد؟

ستاره صبح-

ضد فرهنگ‌سازی در میان سلبریتی‌ها
روز سه‌شنبه مصطفی جلالی‌فخر، پزشک و منتقد سینمایی، در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به این موضوع نوشته است: ظاهراً سلبریتی‌ها فکر می‌کنند ماسک و فاصله اجتماعی، باعث افت کلاس آن‌ها می‌شود. عکس‌ها و فیلم‌های زیادی دیده‌ایم که آن‌ها بی‌پروا در کنار هم ایستاده‌اند و معمولاً مدعی «یک‌لحظه برداشتن ماسک» برای عکس‌اند که اگر دروغ نباشد، بازهم خطاست. برخی هم احساس خود قهرمان‌پنداری می‌کنند و کلا ماسک نمی‌زنند که یعنی «ما اینیم!». مهران رجبی تا مرز وخامت حال هم رفت و خوشبختانه خوب شد و حالا می‌گوید تا خودم کرونا نگرفتم نفهمیدم. او در مصاحبه‌ی اخیرش به‌اشتباه خود دربرداشتن ماسک برای عکس با مردم اعتراف کرده و از همه خواهش کرده خیلی مراقب باشند. تصور کنید گلزار و محمدزاده که هر دو مشغول بازی در فیلم بوده‌اند تا قبل از بروز علائم، چند روز ناقل بوده‌اند و خدا می‌داند ناخواسته، چند نفر را مبتلا یا ناقل کرده‌اند؛ به همین راحتی و تلخی!صحبت‌های جلالی‌فخر حاکی از نوعی جریان ضد فرهنگ در میان هنرمندان است که درزمینه رعایت پروتکل‌های بهداشتی در زمان تصویربرداری با سهل‌انگاری جان خود و دیگران را به خطر می‌اندازند. اگر به‌طور میانگین در هر پروژه نزدیک به ۵۰ نفر مشغول فعالیت باشند، جمعیت بسیاری در عرصه سینما و تلویزیون درخطر ابتلا به این بیماری هستند.

آیا از کرونا شکست خورده ایم؟
حسین کرمانپور، مدیرکل روابط عمومی سازمان نظام پزشکی کشور و رئیس اورژانس بیمارستان سینا با اشاره به وضعیت شیوع کرونا در موج سوم به ایلنا گفت: در طول هشت ماه حضور کرونا در کشور و انجام انواع سیاست‌ها در این مسیر، واقعیت این است که نظام سلامت و نظام مدیریت کشور در برابر این بیماری شکست‌خورده‌اند. اگر به این مرحله برسیم که شکست‌هایمان را بپذیریم آن‌وقت می‌توانیم راه جدیدی برای مبارزه با این ویروس پیدا کنیم.

لزوم برنامه‌ریزی بلندمدت 
برای مهار کروناویروس
وی در ادامه گفت: امروز مدیریت کشور به علم و تعقل بیشتر از شعار نیاز دارد. کرونا با چهار عمل اصلی قابل‌کنترل شدن است. حفظ فاصله‌گذاری فیزیکی، شستن دست‌ها، درمان مؤثر و کنترل بیماران بستری‌شده چهار عمل اصلی برای قطع کردن زنجیره انتقال این بیماری هستند. این چهار راه‌حل یک معنای ساده بیشتر ندارد و آن‌هم تغییر سبک زندگی مردم است. چیزی که با برنامه‌ریزی، آموزش و اراده جمعی قابل‌دسترسی است. ما امروز دچار فقدان برنامه‌ریزی طولانی‌مدت برای کنترل این بیماری هستیم. تعطیلی یک هفته و دوهفته‌ای دردی را دوا نمی‌کند. باید از الان تا یک سال آینده برنامه مدون و دقیقی برای تغییر سبک زندگی مردم و کنترل بیماری داشته باشیم.
کرمانپور افزود: امروز باوجوداینکه ۳۰ هزار نفر از هم‌وطنانمان را از دست دادیم و ۳۰ هزار خانوار داغدار شدند و بیش از ۲۰۰ نفر شهید حوزه سلامت که همگی جزو نخبگان و متخصصان بودند را از دست دادیم بازهم برای پیدا کردن راه‌حل و برنامه‌ریزی برای کنترل بیماری دیر نیست. ما در این مسیر نیروهای متخصصی را از دست دادیم که هرکدام بیش از ۳۰ سال تجربه باارزش پزشکی را همراه داشتند. مگر می‌شود با پول این افراد را جایگزین کرد؟ چقدر باید نخبه از دست بدهیم تا به یک تصمیم درست برسیم؟

رویه غلط صداوسیما 
در انتقال مفاهیم مبارزه با کرونا
وی با انتقاد از رویه برنامه‌سازی در صداوسیما گفت: صداوسیما هنوز تکلیفش با این بیماری مشخص نیست. در یک برنامه شاهد حضور چندین نفر بدون رعایت پروتکل‌ها هستیم و در برنامه‌ای دیگر مجری و مهمان هر دو ماسک می‌زنند. وقتی حرف از رسانه ملی می‌زنیم مردم هم این برنامه‌ها و این رویه چندپهلو را نگاه می‌کنند و نتیجه‌اش می‌شود اینکه در خیابان هم شاهد چنددستگی در رعایت این بیماری هستیم.
کرمانپور با اشاره به وضعیت شیوع بیماری کرونا میان هنرمندان سینما و احتمال تعطیلی فعالیت‌های سینمایی گفت: امروز دیگر نمی‌توان جایی را تعطیل کرد. تجربه ثابت کرده تعطیلی راه‌حل مبارزه با این بیماری نیست. ما باید زندگی در شرایط کرونایی را یاد بگیریم. از طرفی نمی‌توان پروژه‌های سینمایی و تلویزیونی را تعطیل کرد چراکه تولیدات هنری برای اوقات فراغت مردم لازم است و تلویزیون اگر یک روز نتواند سریالی پخش کند نمی‌تواند در این مسیر به وظایف خود به‌خوبی عمل کند. مشکلی که باعث شده است هنرمندان ما مثل باقی مردم گرفتار این بیماری شوند خطاهایی است که در اثر طولانی شدن زمان رعایت رخ می‌دهد. رعایت نکات بهداشتی برای یک ماه کار راحتی است، اما وقتی این پروسه هشت ماه طول می‌کشد طبیعی است که افراد در برخی جاها با مشکل روبرو می‌شوند.
توصیه‌هایی برای گروه‌های فیلم‌سازی 
در ایام کرونایی  

وی در ادامه گفت: یکی از نکاتی که باید در سبک جدید زندگی کرونایی در نظر گرفت این است که از این به بعد در بودجه‌بندی ساخت فیلم‌های سینمایی باید هزینه‌هایی که کار در این شرایط به گروه تحمیل می‌کند را هم در نظر گرفت. از طرفی داشتن یک ناظر بهداشت جدی که هم مجذوب رفتارهای ستاره‌های سینمایی نشود و هم بتواند به‌خوبی تذکر داده و بر اجرای درست پروتکل‌ها نظارت کند، نیاز هر پروژه‌ای است. یکی از اشتباه‌هایی که همه ما در طول این مدت انجام می‌دهیم کنار زدن ماسک و خوردن خوراکی و غذا در محیط سربسته است. این بزرگ‌ترین اشتباهی است که موجب می‌شود ناخواسته به این بیماری دچار شویم. مصرف مواد غذایی در محیط‌های کاری مانند پروژه‌های تصویربرداری باید در محیط باز انجام شود. بسیاری از هنرمندانی که به این بیماری دچار شدند به دلیل بی‌احتیاطی خودشان نبوده و گاهی حتی تمام جوانب احتیاط را رعایت کردند، اما وقتی در یک جمع کاری حضور دارند ناخودآگاه به این بیماری مبتلا می‌شوند. ابزارهای کاری مانند هاش اف که در زمان تصویربرداری استفاده می‌شود، می‌تواند منتقل‌کننده ویروس باشد. باید در استفاده از این ابزارها رعایت کرد که این نیازمند هزینه‌های بیشتری در تولید یک فیلم است. در زمان گریم یا تعویض لباس نیز باید تمام وسایل استریل شوند تا ویروس منتقل نشود و همه این‌ها باید زیر نظر ناظر پزشکی گروه فیلم‌برداری انجام شود.
برگرفته از ایلنا