کد خبر : 749935 تاریخ : 1404/6/8 - 19:46
چطور قهوه خوب بخریم؟ راهنمای خرید قهوه از فروشگاه‌های معتبر وقتی به فروشگاه‌های آنلاین قهوه سر می‌زنید احتمالاً در میان برندهای گوناگون، ویژگی‌های مختلف محصولات و انواع قهوه ترکیبی با درصدهای متفاوت عربیکا و روبوستا سردرگم می‌شوید.

در این مقاله با یک راهنمای گام‌به‌گام بررسی می‌کنیم که چطور قهوه خوب بخرید و هنگام خرید قهوه به چه نکاتی توجه کنید تا متناسب با ذائقه‌تان دست به انتخاب درستی بزنید.

گام اول: شناخت گونه‌های قهوه

قبل از خرید، بد نیست انواع یا همان گونه‌های اصلی قهوه را بشناسید؛ دانه‌های قهوه معمولاً از دو گونه معروف عربیکا (Arabica) و روبوستا (Robusta) به دست می‌آیند.

عربیکا طعمی ملایم‌تر با ترشی (اسیدیته) متعادل دارد و عطرش قوی‌تر است. روبوستا کافئین بیشتری دارد، تلخی و غلظتش محسوس‌تر است و کرمای بهتری برای قهوه اسپرسو تولید می‌کند. برندهای برشته‌کاری و تولید قهوه برای ایجاد تعادل طعمی، بخشی از محصولات خود را به صورت ترکیب عربیکا و روبوستا عرضه می‌کنند.

گام دوم: تک‌خاستگاه یا ترکیبی؟

آشنایی با خاستگاه قهوه کمک می‌کند آسان‌تر خرید کنید. دلیل اهمیت این مسئله، تفاوت ویژگی‌های قهوه بر اساس منطقه محل کشت آن روی کمربند قهوه در سراسر دنیا است. یعنی پرورش درختچه‌های قهوه در مکان‌هایی با جنس خاک، آب‌وهوا، میزان بارش جوی و ارتفاع متفاوت بر عطر و طعم و میزان کافئین آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

به عنوان مثال، قهوه عربیکای برزیل رایحه شیرین با طعم‌یادهای آجیلی-شکلاتی و ترشی کم دارد، اما عربیکای کنیا کلمبیا به نت‌های طعمی مرکباتی و گلی معروف است.

وقتی می‌گویند یک نوع قهوه تک‌خاستگاه (Single-Origin) است یعنی دانه‌های آن فقط از محصولی تهیه شده که در یک منطقه، کشور و گاهی حتی ناحیه و مزرعه خاص پرورش یافته است. در مقابل، قهوه ترکیبی (Blend) از ترکیب چند نوع قهوه با خاستگاه‌های مختلف تهیه می‌شود تا آمیزش عطر و طعم آن‌ها تنوع و تعادلی ایجاد کند که با ذائقه تعداد بیشتری از افراد سازگار است.

اگر به‌تازگی نوشیدن قهوه را به برنامه روزانه‌تان اضافه کرده باشید خرید قهوه ترکیبی از مناسب‌ترین گزینه‌ها برای شما خواهد بود، چون ممکن است فعلاً طعم خاص قهوه تک‌خاستگاه باب طبعتان نباشد.

گام سوم: انتخاب بین دان و پودر

برای خرید قهوه خوب باید بر اساس نیاز و تجهیزاتی که دارید انتخاب کنید که آن را به شکل دان (دانه کامل) تحویل بگیرید یا پودر آسیاب‌شده آماده دم‌آوری؛ اگر آسیاب قهوه دارید، بهتر است قهوه‌تان را به صورت دانه و به مقدار کم بخرید تا هربار تازه‌ترین و خوش‌عطرترین نوشیدنی را تحویل بگیرید.

اگر ابزار و زمان کافی ندارید، سراغ خرید قهوه آسیاب‌شده بروید، ولی حجم خرید را متناسب با مصرف روزانه‌تان انتخاب کنید چون پودر قهوه در طول زمان تازگی و کیفیت خود را از دست می‌دهد.

گام چهارم: توجه به تاریخ برشته‌کاری

یکی از مهم‌ترین عوامل در خرید قهوه، تاریخ رُست یا برشته‌کاری آن است؛ اگر خرید را حضوری انجام می‌دهید به تاریخ برشته‌کاری (همان تاریخ تولید) روی بسته قهوه توجه کنید. توصیه ما خرید دان یا پودر قهوه‌ای است که از تاریخ رُست آن کمتر از دو هفته گذشته باشد. اگر دیدید روی بسته فقط تاریخ انقضا درج شده است و خبری از تاریخ تولید (برشته‌کاری) نیست، آن را کنار بگذارید.

گام پنجم: انتخاب درجه رُست مناسب

دانه‌های قهوه در کارخانه به درجات مختلف لایت، مدیوم و دارک رُست یا برشته می‌شوند، یعنی حرارت می‌بینند تا عطر و روغن‌هایشان آزاد شود. در برشته‌کاری لایت عطر و طعم طبیعی قهوه بیشتر حفظ می‌شود و اسیدیته آن کمتر تغییر می‌کند. قهوه مدیوم‌رست تعادلی بین شیرینی و تلخی، رایحه و عطر دانه‌ها دارد و درجه دارک تلخی غالب‌تری به دانه‌ها می‌دهد که بیشتر مناسب قهوه اسپرسو است.

اگر در دنیای قهوه تازه‌واردید، عادت به نوشیدن را با رُست مدیوم شروع کنید.

گام ششم: کدام روش، کدام ابزار؟

قهوه خوب قهوه‌ای است که مناسب ابزار دم‌آوری یا عصاره‌گیری شما آسیاب شده باشد. مثلاً اگر بخواهید با فرنچ پرس قهوه درست کنید به قهوه آسیاب‌شده با درجه درشت (هم‌اندازه بلورهای شکر) نیاز دارید، اما بهترین گزینه برای عصاره‌گیری با اسپرسوساز، قهوه ریزآسیاب‌شده شبیه کریستال‌های نمک است.

پس قبل از خرید قهوه باید ابزار مورد نظرتان را مشخص کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.

گام هفتم: خرید از فروشگاه‌های معتبر

اگر همه مراحل قبلی را به درستی طی کنید اما قهوه را از فروشگاه‌های بی‌نام‌ونشان و غیر معتبر بخرید، شرط اصلی قهوه خوب یعنی کیفیت و تازگی را فراموش کرده‌اید. همیشه از فروشگاهی خرید کنید که:

  • درباره ویژگی‌های محصول به شما اطلاعات کامل بدهد.
  • امکان خرید در وزن‌های کمتر را فراهم کند تا بتوانید پیش از انتخاب نهایی، طعم‌های مختلف را امتحان کنید.
  • قهوه را در بسته‌بندی استاندارد با سوپاپ یک‌طرفه عرضه کند تا ضمن آزادسازی گازهای حاصل از رُست، اکسیژن و نور و رطوبت وارد بسته نشود.

حرف آخر

خرید قهوه خوب فرایندی ساده اما ظریف و پرجزئیات است. با شناخت گونه‌های قهوه، توجه به‌تازگی، انتخاب درست درجه آسیاب و رُست متناسب با ابزار دم‌آوری می‌توانید خریدی به سبک حرفه‌ای‌ها داشته باشید. البته برای اینکه خیالتان از کیفیت و اصالت محصول راحت باشد باید به سراغ خرید از فروشگاه‌های معتبر و تخصصی قهوه بروید.

اگر به دنبال فروشگاهی می‌گردید که این ویژگی‌ها را یک‌جا داشته باشد، سری به فروشگاه قهوه ریو بزنید؛ سابقه ۹۳ساله فعالیت تخصصی در حوزه قهوه، عرضه قهوه باکیفیت مزارع ممتاز دنیا، ارائه اطلاعات شفاف درباره محصولات و امکان مقایسه و ترکیب انواع قهوه تجربه خرید قهوه از ریو را متفاوت می‌کند.